Έκτακτο Δ.Σ. τη Δευτέρα για το SPA
Στη συνδιαχείριση τυχόν μελλοντικών ζημιών που θα έχουν οι λιγνιτικές μονάδες της Μελίτη και της Μεγαλόπολης, είναι διατεθειμένη τελικά να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να πείσει τους υποψήφιους αγοραστές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και να δώσουν ένα “αξιοπρεπές” τίμημα.
Τουλάχιστον αυτό προβλέπει η πρόταση που η διοίκηση της ΔΕΗ προτίθεται να συμπεριλάβει στο σχέδιο αγοραπωλησίας των μονάδων (SPA), και το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τη Δευτέρα σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση, θα προβλέπει τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε τυχόν ζημιές των μονάδων κατά τη πρώτη 2ετία μετά τη πώληση, σε ποσοστό 50%-50%, και με ταβάνι το 10% επί του προσφερόμενου τιμήματος.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν οι δεσμευτικές προσφορές για τις μονάδες κινηθούν, για παράδειγμα, στα επίπεδα των 250-300 εκατ ευρώ, τότε η συμμετοχή της ΔΕΗ σε πιθανές ζημιές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25-30 εκατ ευρώ. Σημειωτέον ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ζητήσει η αναλογία συμμετοχής στις ζημιές να είναι 70%-30% και όχι 50%-50%, όπως θα ήθελε η ΔΕΗ.
Στην ουσία, η πρόταση δείχνει πως η επιχείρηση έχει πλήρη επίγνωση ότι κανείς επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για λιγνίτες, όταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα επένδυση ασύμφορη.
Αίτημα νέας παράτασης στη DG Comp
Αυτό είναι και ο λόγος που θα ήθελε, προτού οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν τις προσφορές τους, να έχει αποσαφηνιστεί από τις Βρυξέλλες το τι ύψους αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στην επάρκεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος θα λαμβάνουν από εδώ και πέρα οι λιγνιτικές μονάδες.
Και γι’ αυτό ακριβώς εξετάζει, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ, να υποβληθεί αίτημα νέας παράτασης του διαγωνισμού στη DG Comp, με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να “κλειδώσει” και να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο έχει ήδη υποβάλει η Ελλάδα. Κυβέρνηση και ΔΕΗ, ποντάρουν τα πάντα στο νέο μηχανισμό, καθώς η ελληνική πρόταση προβλέπει αποζημίωση και των λιγνιτικών μονάδων για την συνεισφορά τους στην επάρκεια του συστήματος (ΑΔΙ), διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Το θέμα ωστόσο είναι πως δεν αποφασίζει η ΔΕΗ για τις παρατάσεις, παρά οι Βρυξέλλες. Και όλα δείχνουν ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να έχει εγκριθεί από τη Κομισιόν πριν το Μάρτιο-Απρίλιο του 2019, χώρια που μετά θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με τα περιβαλλοντικά όρια των μονάδων.
Μπορεί λοιπόν ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης να έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του στον αρμόδιο για την Ενέργεια, Επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς, ωστόσο το τελευταίο λόγο για μετάθεση προς τα πίσω της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών που έχει οριστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, τον έχει η DG Comp. Αν εκείνη απαιτήσει την επίσπευση των διαδικασιών, αυτό ακριβώς και θα συμβεί, με ό,τι κι αν συνεπάγεται για τη τύχη του διαγωνισμού. Το μήνυμα εξάλλου “τελειώνετε στην Ελλάδα με τους λιγνίτες”, που μετέφερε προ μερικών εβδομάδων κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες σε έλληνες δημοσιογράφους, λέει πολλά.
Το προσωπικό
Τόσο η πρόταση για συμμετοχή επί μια διετία με 50% σε τυχόν ζημιές των μονάδων της, όσο και άλλα αιτήματα των επενδυτών, θα παρουσιαστούν στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Και επειδή, οι υποψήφιοι δεν ζητούν όλοι τα ίδια πράγματα, παρά κάθε πλευρά έχει και διαφορετικά αιτήματα – άλλοι για παράδειγμα ανησυχούν για το πλεονάζον προσωπικό, άλλοι για τη λειτουργία των ορυχείων- στόχος είναι όλ’ αυτά να “παντρευτούν” σε ένα κείμενο που θα ικανοποιεί ει δυνατόν όλους.
Σε κάποια πάντως θέματα λέγεται ότι έχει ήδη επέλθει συμφωνία. Οπως π.χ. για την ένταξη του προσωπικού των προς πώληση μονάδων στις διατάξεις της Κατάστασης Κανονισμούς Προσωπικού της ΔΕΗ (ΚΚΠ-ΔΕΗ). Οπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΔΕΗ, αν πετύχει ο διαγωνισμός, τότε οι νέοι αγοραστές δεν θα αργήσουν να διαπιστώσουν ότι οι επιφυλάξεις τους ως προς το μεγάλο αριθμό προσωπικού της Μεγαλόπολης, είναι αβάσιμες. Εξάλλου, όπως λένε οι ίδιες πηγές, 400 από τους εργαζόμενους στη Μεγαλόπολη, έχουν ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Έτερο θέμα, αφορά στη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της Μελίτη στη Φλώρινα με λιγνίτη λόγω των εμπλοκών που υπάρχουν με τα ορυχεία της περιοχής. Το θέμα είναι ότι η παραχώρηση των ορυχείων προς τη ΔΕΗ έχει λήξει, επομένως οι αγοραστές των μονάδων θα πρέπει να συζητήσουν τους νέους όρους εκ του μηδενός με το ΥΠΕΝ.