Διευκρινήσεις σχετικά με τον «θόρυβο» που υπήρξε, μετά από δημοσίευμα σε ιστοσελίδα με ιατρικά θέματα, για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία, σε ανθρώπους και γουνοφόρα ζώα και τη σχέση που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, έδωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, επισημαίνοντας ότι υπήρξε «παρανόηση» των όσων ανέφερε, «γιατί σε καμία περίπτωση δεν έγινε η εκτεταμένη έρευνα, ούτε σε κατοίκους της περιοχής, ούτε σε γουνοφόρα ζώα».
Όπως τόνισε ο κ. Θάνος «υπάρχουν 120 δείγματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-COV 2 από όλη τη Δυτική Μακεδονία και δεν αφορά μόνο εργαζόμενους στις φάρμες, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη, αλλά θα ελεγχθούν στη συνέχεια σε ότι αφορά το στέλεχος του ιού και παράλληλα αυτά θα συγκριθούν με το στέλεχος του κορονοϊού των γουνοφόρων ζώων, από τα δείγματα που έχουν σταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρη Θάνο «δε υπάρχει προς το παρόν καμία συσχέτιση των αυξανόμενων κρουσμάτων σε κατοίκους της περιοχής σε σχέση με τα γουνοφόρα ζώα και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει και ανησυχία».
Ήδη από τις 12 Νοεμβρίου 2020, που είχαν εντοπιστεί μολύνσεις του SARS-COV 2, τόσο σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους στις επιχειρήσεις εκτροφής, όσο και σε γουνοφόρα ζώα στη Δυτική Μακεδονία, είχαν σταλεί τα σχετικά δείγματα στο Ιδρύμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αλλά στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Θεσσαλονίκης, για έρευνα που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα έχουν σταλεί 70 δείγματα από ανθρώπους που εργάζονται στις φάρμες, ενώ από την πλευρά τους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν κάνει εκατοντάδες δειγματοληψίες γουνοφόρων ζώων, από τα οποία είχαν εντοπιστεί και θετικά στον SARS-COV 2.
Στη Δυτική Μακεδονία δραστηριοποιούνται 86 φάρμες με τα γνωστά μινκ, οι 44 εκ των οποίων λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης, οι 35 βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς, οι πέντε στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και οι δύο στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας.
Στις 14 Νοεμβρίου είχαν θανατωθεί και τα 2.500 γουνοφόρα ζώα σε μία από τις φάρμες όπου είχαν εντοπιστεί θετικά στον κορονοϊό.
Μάκης Νασιάδης