Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Χριστούγεννα με ανοιχτά μαγαζιά, κλειστά εστιατόρια και απαγόρευση κυκλοφορίας

6λ ανάγνωσης
κλειστά εστιατόρια και απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για άρση του lockdown και για την επανεκκίνηση της οικονομίας με γεμάτες ΜΕΘ και νοσοκομεία, 120 νεκρούς την ημέρα και με άγνωστο αριθμό κρουσμάτων. Καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ πάνε για τη νέα χρονιά. Απαγόρευση κυκλοφορίας με κάποια μορφή και τα Χριστούγεννα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο για άρση του lockdown και για την επανεκκίνηση της οικονομίας τα Χριστούγεννα, με την εστίαση να αποτελεί ένα από τα πιο βασικά ερωτηματικά.

Στο τραπέζι βρίσκεται εκ νέου παράταση για ακόμη μια εβδομάδα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός της επόμενης εβδομάδας όπου το τοπίο σχετικά με την πορεία της πανδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρο. Η συζήτηση, όπως επιβεβαίωσε και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε θα γίνει η εισήγηση στον πρωθυπουργό.

Το άνοιγμα όμως είναι δύσκολο όταν η χώρα μετράει 120 νεκρούς την ημέρα, όταν οι ΜΕΘ είναι γεμάτες πλήρως στη βόρεια Ελλάδα και σχεδόν κατά 90% στην υπόλοιπη χώρα.

Το Σάββατο οι νεκροί έφτασαν τους 121 και διασωληνώθηκαν 606 άνθρωποι, όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά σε οποιονδήποτε χώρο νοσοκομείου μπορεί να χωρέσει ένα κρεβάτι και να φτάσει ο σωλήνας του οξυγόνου.

Όχι σε άρση της καραντίνας πριν τις 21 Δεκεμβρίου

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, τα οποία δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα, και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας αποδίδοντας τη σε αρκετούς λόγους όπως η τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στις 100.000.

Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι».

Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.

Ανοιχτά μαγαζιά τα Χριστούγεννα, κλειστά καφετέριες και εστιατόρια

Αυτό που αποτελεί πάντως τον πιο δύσκολο γρίφο είναι το άνοιγμα της εστίασης, ενώ φαίνεται ότι τα εμπορικά μαγαζιά θα ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα. Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Βασικό σενάριο είναι να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και τα Χριστούγεννα δρομολογεί η κυβέρνηση. «Ένα είδους απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι μονόδρομος», τόνισε ο κ. Στέλιος Πέτσας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναφέροντας παράλληλα ότι πολύ δύσκολα θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το επόμενο διάστημα αλλά και κατά την περίοδο των γιορτών.

Το σχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο, όμως είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί έξοδος στα εξοχικά ή για εκδρομές, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το 13033, αν θα συνεχίσει και μέσα στις γιορτές ίσως με κωδικό 7.

Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα δείχνουν οτι… στη ζωή μας θα μπει ένας νέος κωδικός στο 13033. Θα είναι το 7 που θα αφορά μετακίνηση στα καταστήματα αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου τους.

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *