Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022: Τι είναι – Πότε πέφτει

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022: Τι είναι – Πότε πέφτει

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022: Τι είναι – Πότε πέφτει


Πότε είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο για το 2022 και τι ακριβώς είναι.

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Πλησιάζει το χειμερινό ηλιοστάσιο για το 2022, οπότε και θα ξεκινήσει και επίσημα ο «αστρονομικός» χειμώνας σε όλο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή που στο βόρειο ημισφαίριο θα λαμβάνει χώρα το χειμερινό ηλιοστάσιο, στο νότιο ημισφαίριο της υφηλίου θα πραγματοποιηθεί το θερινό ηλιοστάσιο, το οποίο και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής και Ινδονησίας.

Χειμερινό ηλιοστάσιο 2022: Πότε είναι

Στο βόρειο ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Δεκέμβριο, είτε στις 21 είτε στις 22 του μήνα, ενώ το θερινό ηλιοστάσιο λαμβάνει χώρα στις 20 ή 21 Ιουνίου.

Αντίστοιχα, για το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο σημειώνεται μεταξύ 21 και 22 Ιουνίου ετησίως και το θερινό 20 ή 21 Δεκεμβρίου.

Φέτος, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα λάβει χώρα στις 21 Δεκεμβρίου, 11:48 ώρα Ελλάδας.

Όπως εξηγεί η επιστημονική ιστοσελίδα «Astronomy», ο λόγος που το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά την ίδια ημερομηνία έχει να κάνει με τον τρόπο που έχει οργανωθεί το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί η πλειοψηφία του δυτικού κόσμου. Ειδικότερα, αν και η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο κανονικά διαρκεί 365,256, ένα ημερολογιακό έτος διαρκεί μόλις 356 ημέρες, καθώς γίνεται στρογγυλοποίηση.

Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, σημειώνεται η μικρότερη σε διάρκεια ημέρα της χρονιάς και η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα. Από το χειμερινό ηλιοστάσιο και έπειτα, η διάρκεια της ημέρας ξεκινά σιγά-σιγά να μεγαλώνει, μέχρι να έρθει το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε και η μέρα αρχίζει να μικραίνει ξανά.

Για το 2022, η ημέρα θα κρατήσει περίπου 9,5 ώρες και η νύχτα θα έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από 14,5 ώρες, σύμφωνα με το Time and Date.

Αντίστοιχα, φέτος, κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, οπότε και σημειώνεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα, η μέρα διήρκησε σχεδόν 15 ώρες.

Παράλληλα, το χειμερινό ηλιοστάσιο σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη του αστρονομικού χειμώνα, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Μαρτίου. Από την άλλη, ο μετεωρολογικός χειμώνας ξεκινάει από την 1η ημέρα του Δεκεμβρίου και λήγει με το τέλος του Φεβρουαρίου.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!