Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα για τους σημερινούς 30άρηδες

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα για τους σημερινούς 30άρηδες

Ασφαλιστικό: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα για τους σημερινούς 30άρηδες

Mε διπλό σύστημα θα πάρουν σύνταξη οι σημερινοί 30άρηδες που θα επιλέξουν να μπουν στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Στο νέο σύστημα εντάσσονται:

  • Υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο του 2022 και
  • Προαιρετικά από το 2023 όσοι εργάζονται σήμερα και είναι έως 35 ετών.

Όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα θα λάβουν επικουρική σύνταξη με το σημερινό τρόπο υπολογισμού για τα χρόνια ως 31.12.2022 και με τον νέο τρόπο για τα χρόνια από 1.1.2023.  

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία εισφορών και επενδύσεων στον κουμπαρά, όπως παρακολουθούν τον τραπεζικό λογαριασμό τους μέσω του e-banking. 

Οι εισφορές θα επενδύονται σε μετοχές και ομόλογα. Θα διαμορφωθούν τουλάχιστον τρία επενδυτικά προφίλ, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Το Ταμείο θα προτείνει στους ασφαλισμένους ένα προκαθορισμένο επενδυτικό πρόγραμμα μεσαίου ρίσκου. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αλλάζουν επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ανά τρία χρόνια με αίτησή τους.

Σύνταξη έπειτα από 15ετία στο νέο Ταμείο

Σύνταξη θα δικαιούνται μετά από 15ετία ασφάλισης στο νέο Ταμείο. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία θα λαμβάνουν επιστροφή εισφορών. Ελάχιστα ποσά προβλέπονται για συντάξεις αναπηρίας και χηρείας.

Η αντιπολίτευση μιλά για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και για ένα σχέδιο νόμου που πλήττει ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με τις ασφαλιστικές εισφορές να γίνονται αντικείμενο τζόγου και τις συντάξεις να κινδυνεύουν με ψαλίδι.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!