Βαθιά συγκινημένη, παρακολουθώ από μακριά την πορεία των προβών που πραγματοποιούνται στο Τορόντο του Καναδά, ενόψει της τελικής θεατρικής παρουσίασης στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2026, από το Θεατρικό Εργαστήρι ΕΚΦΡΑΣΗ.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η παγκοσμίου φήμης Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά, η οποία με ιδιαίτερη ευαισθησία και πνευματική ευθύνη διασκεύασε θεατρικά το συγγραφικό μου πόνημα.
Η γέννηση αυτού του έργου δεν υπήρξε τυχαία. Προέκυψε κατόπιν επίμονης παρότρυνσης και, θα έλεγε κανείς, θείας κλήσης, καθώς η Αγία Θεοδώρα Βάστας εμφανιζόταν επανειλημμένα στα όνειρα της σκηνοθέτιδας, ζητώντας της να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο αφιερωμένο στη ζωή και τη θυσία της.
Για πολλούς μήνες η Νάνσυ μου ζητούσε να γράψω το έργο αυτό. Οι συνεχείς υποχρεώσεις μού στερούσαν τη δυνατότητα να ανταποκριθώ. Όταν όμως, μέσα στο καλοκαίρι, επανήλθε με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή, τονίζοντας πως το έργο έπρεπε να γραφτεί και να παρουσιαστεί και καθώς οι εμφανίσεις της Αγίας στα όνειρά της πλήθαιναν, ένιωσα πως δεν μου επιτρεπόταν πια η άρνηση.
Πριν ξεκινήσω τη συγγραφή, φρόντισα να αντλήσω έγκυρες και γραπτές πληροφορίες από τον κ. Νικολόπουλο (εφημερίδα ΝΟΥΜΑΣ), ενώ η σκηνοθέτιδα συμβουλεύτηκε και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Έτσι, το έργο ολοκληρώθηκε με σεβασμό και πληρότητα, βασισμένο σε μία από τις τρεις εκδοχές που διασώζονται στα αρχεία για τον πιθανό βίο της Αγίας.
Το θεατρικό αυτό πόνημα έλαβε τον τίτλο «ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑ», τίτλο που του προσέδωσε η ίδια η σκηνοθέτιδα και θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ του Καναδά.
Μέσα από τη δημιουργική εργασία με μικρούς και μεγάλους θεατράνθρωπους, ανέδειξε όχι μόνο τη δραματουργική του υπόσταση, αλλά και τη βαθύτερη σημασία του για τη ζωή μας σήμερα· για τον πνευματικό και θρησκευτικό μας κόσμο σε μια εποχή που διψά για νόημα, πίστη και αυτοπροσφορά.
Με συγκίνηση και δέος, πλήθος κόσμου αναμένει την παρουσίαση αυτού του έργου, όπως και η ίδια η Αγία Θεοδώρα Βάστας, που εξακολουθεί να φανερώνεται στα όνειρα της Νάνσυ.
Η στήριξη της Ελληνικής Ομογένειας θεωρείται δεδομένη, ενώ όλοι εμείς εδώ στην Ελλάδα προσμένουμε με χαρά να το δούμε να παρουσιάζεται και στον τόπο μας, με τις τιμές που του αρμόζουν.
Με τιμή και σεβασμό
στον Ελληνικό μας Πολιτισμό
Η συγγραφέας
Παρθένα Τσοκτουρίδου
(ΥΠ: Οι φωτογραφίες είναι από τις τελικές πρόβες της θεατρικής παράστασης).
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο












