18 C
Πτολεμαΐδα
18 Απρίλιος 2021Μετακίνηση εκτός νομού: Όχι για το Πάσχα λέει η Παγώνη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετακίνηση εκτός νομού: Όχι για το Πάσχα λέει η Παγώνη

«Όχι» στη μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα λέει η Ματίνα Παγώνη, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη τίποτα δεν έχει κλειδώσει.

Αντίθετη με τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα στα εξοχικά δηλώνει η Ματίνα Παγώνη,

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ALPHA 98.9 εμφανίστηκε αντίθετη με το άνοιγμα των μετακινήσεων, καθώς τόνισε ότι πρέπει να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Όπως σημείωσε για το Πάσχα, θα είναι με μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, και με προσοχή στον αριθμό των ατόμων.

Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό».

«Δεν θα είναι όπως πέρυσι, που δεν χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, η καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να μπορούμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα της μετακίνησης εκτός νομού.

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε» υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου, Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παράταση του lockdown στην Αττική αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν παράταση του lockdown για μία εβδομάδα με τη δυνατότητα για παράταση άλλης μίας. Τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα.

Στοίχημα για τους λοιμωξιολόγους η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα στις 4 και 15 Μαρτίου, υπό το φόβο διασποράς του ιού, αλλά και το Πάσχα.

Οι λοιμωξιολόγοι προσανατολίζονται σε παράταση των μέτρων, ενώ δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα διατηρηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων τις καθημερινές 9 το βράδυ με 5 το πρωί και τα Σαββατοκύριακα 6 το απόγευμα με 5 το πρωί.

Σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα ορισμένοι πολίτες κάνουν ένα σημαντικός λαθός. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο σπίτι τους.

Προσοχή όμως. Καταρχήν επιτρέπειται μόνο για τους εργαζόμενους. Όχι για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητο το σχετικό έντυπο για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από την ΑΑΔΕ.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι που έχει σπίτι στην Αττική και η σύζυγος εργάζεται σε μια επιχείρηση στη Χαλκίδα. Ταυτόχρονα έχει νοικιασμένο και σπίτι στη Χαλκίδα, προφανώς για να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μέχρι πριν το lockdown μετακινούνταν κανονικά τα Σαββατοκύριακά ή ακόμα και καθημερινές. Πριν το lockdown μπορούσε να μετακινηθεί και ο σύζυγος για να την επισκεφθεί.

Τώρα όμως μπορεί να μετακινηθεί μόνο η σύζυγος. Και μόνο το σχετικό έντυπο της ΑΑΔΕ για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στην Αθήνα. Ταυτόχρονα καλό είναι να έχει Ε1 και Ε9. Η ίδια στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει κανονικά και στη Χαλκίδα για εργασία. Το ανάποδο δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή να μετακινηθεί ο σύζυγος με τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Τι ισχύει για τη μετακίνηση εκτός νομού

Ακόμα και για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης εκτός νομού, εν μέσω του αυστηροποιημένου lockdown, υπάρχουν 6 εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Τι λέει το ΦΕΚ

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων της Περιφέρειας και β) στην περίπτωση των περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας

από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων

ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/

εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία

ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.Φόρτωση....
Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 6981893715, στο facebook , μέσω email στο info@eordaialive.com.