Επίδομα θέρμανσης 2022-23: Πότε ανοίγει η εφαρμογή για αίτηση

Eordaialive Team
4λ ανάγνωσης
Επίδομα θέρμανσης 2022-23: Πότε ανοίγει η εφαρμογή για αίτηση

Επίδομα θέρμανσης 2022-23: Πότε ανοίγει η εφαρμογή για αίτηση

 

Τις επόμενες μέρες ανοίγει η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης. Σήμερα άρχισε να διατίθεται στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης και με νέες τιμές.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται από σήμερα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου τα νοικοκυριά που έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης θα εισπράξουν εφέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Όσα νοικοκυριά αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα και είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα, θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που τους χορηγήθηκε για την περίοδο 2021-2022 και τα Χριστούγεννα θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται, ενώ τότε θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν έκπτωση 25 λεπτά στο λίτρο.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες), που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα σταθερά διατηρούνται τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εφαρμογή υπάρχουν δύο πλατφόρμες. Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου. Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Αναλυτικά, τα βήματα για την υποβολή της αίτησης έχουν ως εξής:

1. Είσοδος στην πλατφόρμα myΘέρμανση: https://www.aade.gr/mythermansi

2. Εκδήλωση ενδιαφέροντος

3. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

4. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

5. Επιλέγω είδος καυσίμου

6. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

7. Επιλέγω οικισμό

8. Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας

9. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Το επίδομα θέρμανσης φέτος θα είναι αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο και θα καταβάλλεται διπλό μετακινηθούν από το φυσικό αέριο ή τον κλιματισμό σε πετρέλαιο θέρμανσης και για όσους ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων για πρώτη φορά μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων.

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)

Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)

Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)

Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)

Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ

Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες. Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!