«Επιχείρηση θερμοστάτης» με νέο μπόνους επίδομα ρεύματος το καλοκαίρι

«Επιχείρηση θερμοστάτης» με νέο μπόνους επίδομα ρεύματος το καλοκαίρι

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

«Επιχείρηση θερμοστάτης» με νέο μπόνους επίδομα ρεύματος το καλοκαίρι

«Μπόνους» επίδομα ρεύματος ανακοινώνεται για τα νοικοκυριά που θα κάνουν οικονομία στο ρεύμα το καλοκαίρι. Έρχονται ανακοινώσεις.

Κίνητρα για μειωμένη χρήση των κλιματιστικών αυτό το καλοκαίρι, με στόχο τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και τους χαμηλότερους λογαριασμούς αναζητά η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο ανακοινώνει μέσα στην εβδομάδα την «επιχείρηση θερμοστάτης» με μεγαλύτερο επίδομα ρεύματος και για τα νοικοκυριά.

Πώς όμως θα βεβαιώνεται η μικρότερη κατανάλωση ρεύματος; Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί άμεσα η θερμοκρασία του κλιματιστικού, και αν ένας δημόσιος φορέας ή ένα νοικοκυριό ανταποκρίνεται στις συστάσεις για θερμοκρασία 26-27 βαθμούς, θα γίνεται σύγκριση των λογαριασμών του 2021 σε ένα ίδιο διάστημα. Δηλαδή, για παράδειγμα σύγκριση του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου 2021 με τον Ιούλιο-Αύγουστο 2022.

  • Για το Δημόσιο, όταν θα διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση, τότε ο φορέας θα έχει μπόνους και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό.
  • Για τα νοικοκυριά, το μπόνους θα είναι η αυξημένο επίδομα ρεύματος.

Το σχέδιο «θερμοστάτης» ίσως να ανακοινωθεί και σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και εκτός από τα κλιματιστικά και το μπόνους για οικονομία στην ενέργεια θα περιλαμβάνει και περιορισμούς στην κατανάλωση του οδικού φωτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς θα πάρετε το Power Pass έως 600 ευρώ

Η δήλωση – προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες».

Τα μέτρα για τα κλιμαστικά στην Ισπανία

Βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη (25/5) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου προκειμένου «ο κλιματισμός των γραφείων» να γίνεται «με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας».

Τον χειμώνα ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο έγγραφο, τις αδρές γραμμές του οποίου είχε παρουσιάσει την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο.

«Επιχείρηση Θερμοστάτης» στην Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα μέσα Μαΐου ένα σχέδιο 210 δισεκ. ευρώ το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να σταματήσουν «το συντομότερο δυνατό» οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών πολλές χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα για τα δημόσια κτίρια.

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπονται πρόστιμα από 500 ευρώ έως 3.000 ευρώ.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida