Ανακύκλωση συσκευών: Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα

Eordaialive Team
8λ ανάγνωσης
Ανακύκλωση συσκευών: Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα

Ανακύκλωση συσκευών: Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα

Ανακύκλωση συσκευών: Παράταση λίγων ημερών δόθηκε για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών το οποίο έχει τύχει θερμής υποδοχής από τα νοικοκυριά που θέλουν να αλλάξουν ψυγεία, καταψύκτες ή κλιματιστικά.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να υποβάλλονται μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει τα εξής για την παράταση στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών: «Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Παρασκευή 08/07/2022. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημενων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ξεπερνούν τις 800.000 ενώ οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200.000 πράγμα που σημαίνει ότι την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πάρουν μόλις 1 από τα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στη διαδικασία να την διεκδικήσουν.

Ανακύκλωση συσκευών: Αριθμός επιδοτούμενων συσκευών ανά αίτηση

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης μπορεί να περιλαμβάνει κατά μέγιστο τρεις συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

 • έως δύο κλιματιστικά
 • έως ένα ψυγείο
 • έως έναν καταψύκτη

Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για κάθε κατοικία. Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια με δύο συζύγους και δύο τέκνα: Μπορούν να υποβάλουν έως δύο χωριστές αιτήσεις οι δύο σύζυγοι για διαφορετική κατοικία ο καθένας (κύρια και δευτερεύουσα). Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα παιδιά. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν είτε ιδιόκτητη είτε ενοικιασμένη είτε παραχωρημένη κατοικία. Αρκεί να υπάρχει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Οσον αφορά στο ποσοστό της επιδότησης, αυτό ξεκινάει από το 30% και φτάνει έως και το 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.

Προσοχή

-Η κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα) που αναφέρεται στην αίτηση θα πρέπει να ταυτίζεται αφενός με την οικία όπου ήταν τοποθετημένη η παλαιά ηλεκτρική συσκευή προς ανακύκλωση και αφετέρου με την οικία όπου θα τοποθετηθεί η νέα επιδοτούμενη συσκευή.

-Δεν μπορεί να αγοραστεί κλιματιστικό για το εξοχικό και να ανακυκλωθεί το παλαιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία.

Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κ.λπ.). Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά.

-Παρομοίως, η επιχορηγούμενη τιμή αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).

Ανακύκλωση συσκευών: Τι γίνεται με τον ΦΠΑ

Με το πρόγραμμα επιδοτείται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και ο ΦΠΑ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του αγοραστή. Υπάρχει όμως ένα ανώτατο όριο επιδότησης για κάθε τύπο συσκευής. Δηλαδή, ο κάτοικος Αθήνας για κλιματιστικό 9000 BTU μπορεί να πάρει κατ’ ανώτατο ποσό 340€. Για την ίδια συσκευή, ο κάτοικος νησιού που έχει μειωμένο ΦΠΑ θα πάρει κατ’ ανώτατο όριο ποσό 320€, γιατί και η συσκευή πωλείται πιο φθηνά λόγω του μειωμένου ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για κλιματιστικό 24000 BTU, το ανώτατο ποσό επιδότησης φτάνει στα 710€.

Οταν κλείσει η πλατφόρμα, όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταχθούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, δηλ. οικονομικά και κοινωνικά. Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι.

Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι 3.

Πάνω στο κουπόνι, υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

 • Ενας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
 • Το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελουμένου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
 • Η κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή (κλιματιστικό, ψυγείο).
 • Το ποσοστό ενίσχυσης και η μέγιστη ονομαστική της αξία.
 • Ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση κατοικίας που έχουν δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας και το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα -μετρητά, κάρτα, δόσεις κ.λπ.- μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Υπεύθυνος για την παραλαβή τής προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα (επιδοτούμενη). Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και, το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην ιστοσελίδα του Προγράμματος θα δημοσιευθεί λίστα με όλους τους εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές.

Μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Οπως τόνισαν χθες κατά την παρουσίαση του Προγράμματος ο υπ. Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας με την εφαρμογή του Προγράμματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh το χρόνο, ενώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης των νέων και πιο αποδοτικών συσκευών, υπολογίζεται στα έως και 40 εκατ. ευρώ το χρόνο με σημερινές τιμές.

Ανακύκλωση συσκευών: Οι 4 εισοδηματικές κατηγορίες

 • Κάτω από 5.000 ευρώ, 50% επιδότηση (1η εισοδηματική κατηγορία)
 • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, 45% επιδότηση (2η εισοδηματική κατηγορία)
 • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία)
 • Πάνω από 20.000 ευρώ, 30% επιδότηση (4η εισοδηματική κατηγορία)

Ανακύκλωση συσκευών: Τα 4 κριτήρια αξιολόγησης

 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας: 36 μόρια
 • Η ύπαρξη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια: 20 μόρια
 • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας: 20 μόρια
 • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών: 6 μόρια ανά άτομο με ανώτατο όριο τα 4 άτομα (σύνολο 24)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!