Τα κρούσματα ηπατίτιδας πιθανόν να οφείλονται σε αδενοϊό – Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί (video)

Τα κρούσματα ηπατίτιδας πιθανόν να οφείλονται σε αδενοϊό – Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί (video)

stefanos tsikas ptolemaida KDAP ARLEKINOS
ΕΛΛΑΔΑ ΥΓΕΙΑ

Τα κρούσματα ηπατίτιδας πιθανόν να οφείλονται σε αδενοϊό – Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, λένε οι ειδικοί (video)

«Τα κρούσματα ηπατίτιδας πιθανόν να οφείλονται σε αδενοϊό» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» η Κυριακή Σονίδου πρόεδρος των Ελλήνων Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου με αφορμή της αδικαιολόγητη εμφάνιση της νόσου σε παιδιά. Για το θέμα που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην επιστημονική κοινότητα μίλησε και η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Από τον Ιανουάριο έχουμε 74 περιστατικά παιδιών που εμφάνισαν αυτήν την περίεργη ηπατίτιδα και μάλιστα έξι από αυτά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν μπορούμε να πούμε από που προέρχονται αυτές οι επιπλοκές. Πολλοί έσπευσαν να τις συνδέσουν με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να κάνουμε μία σαφή σύνδεση» δήλωσε η κ. Σονίδου.

Σύμφωνα με την ίδια «από τον Οκτώβριο είχαμε τρομερή αύξηση των ιών. Είναι απίστευτο πόσους αδενοϊούς είχαμε. Σε αυτή τη φάση θεωρούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση με τους αδενοϊούς και όχι με τον κορονοϊό. Είδαμε πολλά περιστατικά ηπατίτιδας και σε ενήλικες. Είχαμε περίπου 10.000 περιστατικό στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το ενδεχόμενο να συσχετίζεται η ηπατίτιδα σε παιδιά με το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού η Ελληνίδα γιατρός ήταν κατηγορηματική καθώς στη χώρα που εργάζεται δεν εμβολιάστηκαν παιδιά κάτω των δέκα ετών.

«Όταν βλέπετε λοιμώξεις αναπνευστικού, βήχα, πυρετό και πονόλαιμο να μιλάτε αμέσως με τους γιατρούς», κάλεσε τους γονείς η κ. Σονίδου.

Δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον κορονοϊό

«Ευτυχώς μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχουμε κρούσματα. Έχουμε όλοι ευαισθητοποιηθεί. Υπήρξε επικοινωνία και ενημέρωση με τον ΕΟΔΥ. Υπάρχει μία εγρήγορση για την αναγνώριση τέτοιων περιστατικών» δήλωσε η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Οι ηπατίτιδες που οφείλονται στους συνηθισμένους ιούς, Α και Β, έχουν ελεγχθεί στη χώρα μας γιατί τα παιδιά εμβολιάζονται καθολικά. Πρόκειται για κάποιο λοιμώδες αίτιο που προκαλεί την ηπατίτιδα. Πιθανότατα είναι αδενοϊός, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα. Δεν φαίνεται να σχετίζεται από Covid-19», πρόσθεσε η κ. Τσολιά.

Και όπως τόνισε, το φαινόμενο θέλει μία εγρήγορση και παρακολούθηση γιατί ορισμένα περιστατικά ήταν ιδιαίτερα σοβαρά.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο