“Σκούπα” στα χρέη προς τους Δήμους: Όσα εξετάζονται για την είσπραξή τους – Η προθεσμία για τις 100 δόσεις

"Σκούπα" στα χρέη προς τους Δήμους: Όσα εξετάζονται για την είσπραξή τους - Η προθεσμία για τις 100 δόσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

“Σκούπα” στα χρέη προς τους Δήμους: Όσα εξετάζονται για την είσπραξή τους – Η προθεσμία για τις 100 δόσεις

«Σκούπα» στα χρέη που έχουν πολίτες προς τους Δήμους: Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβουν να πιέσουν με κάθε διαθέσιμο τρόπο -ακόμη και με κατασχέσεις- τους οφειλέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να μπει στα Ταμεία έστω μέρος των χρεών.
Στόχος είναι να εισπραχθούν οφειλές που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν τα ταμεία των δήμων σε μια εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία. Λίγες μέρες προθεσμία για τις 100 δόσεις.

 

Αυτή την στιγμή το νομικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα στους δήμους να αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μια λίστα με τα στοιχεία των οφειλετών τους: Και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Εφορία για τα περαιτέρω. Είναι ενδεικτικό ότι στο παρελθόν «μπλοκαρίστηκε» η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και οι επιστροφές φόρων λόγω μη πληρωμής κλήσεων από τη δημοτική αστυνομία για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Για ποιους χτυπά η «καμπάνα» των κατασχέσεων

Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ασκήσουν «πίεση» προκειμένου να «τρέξει» η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αυτό πρακτικά θα φέρει όσους καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη αντιμέτωπους με αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κατασχέσεις:

 • Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.
 • Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.α.
 • Ακινήτων ακόμα και αν πρόκειται για τη πρώτη κατοικία, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Πρόθεση του υπουργείου δεν είναι άλλη από το να «καθαρίσει» η μακρά λίστα των οφειλετών που έχουν φτάσει τις ανείσπρακτες οφειλές προς τους δήμους στα 3 δισ. ευρώ.

Στη «φαρέτρα» των ελεγκτών –όπως προαναφέρθηκε- υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις, όπως κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

253378 152c81344e 874cb79c8ffab1c1

«Στοίχημα» για τον κρατικό κορβανά

Το «στοίχημα» αφορά στην ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων, χωρίς όμως να καταστούν αναγκαίες επιπλέον ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά τώρα που τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν.

Από τον κρατικό κορβανά χρειάστηκε να βγουν χρήματα για στήριξη των νοικοκυριών, τόσο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, όσο και λόγω έκτακτων συνθηκών όπως ο σεισμός και οι πυρκαγιές. Άλλωστε, η ταμειακή ενίσχυση των Δήμων θα βοηθήσει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιονομική πρόοδο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Λίγες ημέρες προθεσμία για εξόφληση χρεών σε 100 δόσεις

Την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι και σε 100 δόσεις θα έχουν πάντως μέχρι το τέλος του μήνα (σ.σ.: εάν δεν δοθεί νέα παράταση) όσοι έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς με τους Δήμους: Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στους οικείους δήμους, είτε στις δημοτικές ειδικές εφαρμογές, είτε μέσω e-mail, είτε στον ιστότοπο του δήμου, προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης χρεών σε έως 100 δόσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Δικαίωμα να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση έχουν οι δημότες με χρέη τα οποία βεβαιώθηκαν ως τις 30 Ιουνίου.

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών σε έως 100 δόσεις και διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 50% έως 100%. Συγκεκριμένα :

 • αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, η απαλλαγή ανέρχεται σε 100%
 • αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό 80%
 • αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, η απαλλαγή μειώνεται στο 70%
 • αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, η απαλλαγή φτάνει στο 60%
 • αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, η απαλλαγή διαμορφώνεται στο 50%.

Επίσης, υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

 • τελούν σε αναστολή,
 • έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ,
 • δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.
 • οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο.

Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που πρόεκυψαν από οποιαδήποτε αιτία όπως τέλη, κλήσεις κ.α.

253378 9e523e10ae 9c4a99257fd462f2

Ποιους αφορούν οι 100 δόσεις

Όσον αφορά στους δικαιούχους, στην σχετική ΚΥΑ αναφέρονται οι ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση είναι όσα πληρούν, τουλάχιστον μία, από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν ή τελούν σε αναστολή
-άνεργοι
-όσοι ενισχύθηκαν από μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξή τους
-ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής, όλα τα ανωτέρω στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας COVID-19.
Με υπουργική απόφαση, πάντως, δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί για επιπλέον (6) μήνες η υποβολή των αιτήσεων, με τον αρμόδιο υπουργό να καλείται μέσα στις επόμενες ημέρες να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Δείτε Επίσης

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο   Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Κατερίνης, όταν ένας μεσήλικας κυνηγούσε σε κεντρικό δρόμο της

Διαβάστε περισσότερα »
Ανοίγει τις "πόρτες" του το νέο Εξοικονομώ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων - Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει τις “πόρτες” του το νέο Εξοικονομώ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά

Ανοίγει τις “πόρτες” του το νέο Εξοικονομώ: Πότε αρχίζει η υποβολή αιτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο Εξοικονομώ, καθώς υπολογίζεται πως η

Διαβάστε περισσότερα »
Νεκρός οπαδός του ΠΑΟΚ που υπέστη ανακοπή έξω από την Τούμπα
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός οπαδός του ΠΑΟΚ που υπέστη ανακοπή έξω από την Τούμπα

Νεκρός οπαδός του ΠΑΟΚ που υπέστη ανακοπή έξω από την Τούμπα   Τραγωδία έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ μετά το τέλος του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Άρη, για την 11η αγωνιστική της

Διαβάστε περισσότερα »
Πέθανε ο 20χρονος Θωμάς Κατσαούνης, ο «γίγαντας» των 220 εκατοστών
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο 20χρονος Θωμάς Κατσαούνης, ο «γίγαντας» των 220 εκατοστών

Πέθανε ο 20χρονος Θωμάς Κατσαούνης, ο «γίγαντας» των 220 εκατοστών Ένα «θηρίο» 220 εκατοστών δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο νεαρός Θωμάς Κατσαούνης σε ηλικία μόλις 20 ετών «λύγισε» μετά

Διαβάστε περισσότερα »
Θεσσαλονίκη:15χρονος σημάδεψε με ψεύτικο πιστόλι αστυνομικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη:15χρονος σημάδεψε με ψεύτικο πιστόλι αστυνομικούς

Θεσσαλονίκη:15χρονος σημάδεψε με ψεύτικο πιστόλι αστυνομικούς   Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας thestival.gr, ένας 15χρονος έστρεψε το πιστόλι που

Διαβάστε περισσότερα »
Μπάχαλο στα πρόστιμα – κλήσεις σε αναβάτες δικύκλων – Μπερδεύονται μέχρι και οι τροχονόμοι
ΕΛΛΑΔΑ

Μπάχαλο στα πρόστιμα – κλήσεις σε αναβάτες δικύκλων – Μπερδεύονται μέχρι και οι τροχονόμοι

Μπάχαλο στα πρόστιμα – κλήσεις σε αναβάτες δικύκλων – Μπερδεύονται μέχρι και οι τροχονόμοι   Οι κοινές Άδειες Κυκλοφορίας των ηλεκτρικών με των παραδοσιακών μοτοποδηλάτων «μπερδεύουν» τους αστυνομικούς στους ελέγχους.

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida