Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Παιδική πορνογραφία: Τι είναι το deep fake που “άνθισε” στην καραντίνα – Οι συμβουλές στους γονείς

4λ ανάγνωσης
Παιδική πορνογραφία: Τι είναι το deep fake που "άνθισε" στην καραντίνα - Οι συμβουλές στους γονείς
Ανησυχητική αύξηση καταγράφει η παιδική πορνογραφία την εποχή του lockdown. “Καμπανάκι” των διεθνών αρχών στην Ελλάδα για το φαινόμενο που μαστίζει τη χώρα.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία περί ανόδου της παιδικής πορνογραφίας από την αρχή της καραντίνας.
Στο διάστημα αυτό, πάνω από ένα εκατ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις καταγγέλθηκαν για περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που εποπτεύει 47 διαδικτυακές γραμμές καταγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η πανδημία που καθήλωσε τον κόσμο μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Την ίδια στιγμή όμως οι αναλυτές ασφαλούς διαδικτύου σε συνεργασία με Interpol και Europol διαγράφουν το παράνομο περιεχόμενο από το διαδίκτυο και εντοπίζουν όσους το ανεβάζουν.
Αυτά εξήγησε μεταξύ άλλων στο Sputnik η Μελιτίνη Χριστοδουλάκη, νομικός και εκπρόσωπος της Safeline της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Μόνο για το 2020 η Γραμμή δέχτηκε πάνω από 8.000 καταγγελίες ενώ σε ποσοστό που πλησιάζει το 50% αφορούν υλικό παιδικής πορνογραφίας.
«Η καραντίνα ευνόησε πολύ θετικά την αύξηση της παιδικής πορνογραφίας. Φαίνεται ότι για το 2020 λόγω της κατάστασης της πανδημίας, που έκλεισε τον κόσμο σπίτι, υπήρξε μια αύξηση στο σύνολο των καταγγελιών στη βάση δεδομένων του Inhope που είναι ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο».
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι το φαινόμενο του deep fake θα απασχολήσει αρκετά την Ελλάδα και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
«Πρέπει να προσέχουμε ως γονείς τα παιδιά μας. Προσοχή πρέπει να υπάρξει ακόμα και όταν ανεβάζει κάποιος μια φωτογραφία του παιδιού του στο διαδίκτυο. Μπορεί να μονταριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζει σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου».
Τρεις βασικές συμβουλές δίνει στους γονείς: «Το προτιμότερο θα είναι να μην κοινοποιούν καθόλου φωτογραφίες των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν επιθυμούν οπωσδήποτε να ανεβάσουν φωτογραφίες, αυτές να είναι με καλυμμένα πρόσωπα και σε καμία περίπτωση να μην περιλαμβάνουν παιδιά με μαγιό».
Επίσης, αναφέρει ότι «οι αναρτήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε περιορισμένο αριθμό ηλεκτρονικών φίλων μέσα από επιλογές για ειδικές λίστες που και όχι σε δεκάδες αγνώστους που ενδέχεται κάποιος να έχει φίλους».
Και προσθέτει ότι πολλές φορές τα βίντεο ενδέχεται να είναι ψεύτικα, όμως «υπάρχουν περιπτώσεις που κρύβουν σοβαρή κακοποίηση. Πρόκειται για πραγματικά παιδιά που έχουν πέσει θύμα trafficking».
Ωστόσο επισημαίνει πως είτε ψεύτικο ή αληθινό ένα βίντεο, η πράξη ποινικοποιείται.
Πρόταση της είναι να υπάρχει απόλυτη επιτήρηση και εποπτεία των μικρών ηλικιών. «Βρισκόμαστε σε διαρκή αγώνα ενημέρωσης για τους γονείς και τους μαθητές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση του deep fake στην παιδική πορνογραφία, βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλούς διαδικτύου και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος του έτους θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το μέγεθος της εξάπλωσης της στη χώρα μας.

Και οικονομικές απάτες στο διαδίκτυο

Η Safeline δέχεται καταγγελίες για πάσης φύσεως παράνομο περιεχόμενο και διαδικτυακά εγκλήματα.
«Η γραμμή δέχθηκε αυξημένες καταγγελίες σε όλη την περίοδο της καραντίνας για οικονομικές απάτες. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων διαδικτυακές αγορές που δεν έγιναν ποτέ, fake προϊόντα που δεν εστάλησαν ποτέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνουμε τη διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Όμως για να πάρει τα χρήματα του πίσω ο χρήστης πρέπει να κινηθεί μόνος του νομικά. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τους καταναλωτές για το τι πρέπει να αποφεύγουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η SafeLine λειτουργεί από το 2003 με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από το 2016 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *