Παιδική πορνογραφία: Τι είναι το deep fake που “άνθισε” στην καραντίνα – Οι συμβουλές στους γονείς

Παιδική πορνογραφία: Τι είναι το deep fake που "άνθισε" στην καραντίνα - Οι συμβουλές στους γονείς

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Ανησυχητική αύξηση καταγράφει η παιδική πορνογραφία την εποχή του lockdown. “Καμπανάκι” των διεθνών αρχών στην Ελλάδα για το φαινόμενο που μαστίζει τη χώρα.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία περί ανόδου της παιδικής πορνογραφίας από την αρχή της καραντίνας.
Στο διάστημα αυτό, πάνω από ένα εκατ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις καταγγέλθηκαν για περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού που εποπτεύει 47 διαδικτυακές γραμμές καταγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικά η πανδημία που καθήλωσε τον κόσμο μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Την ίδια στιγμή όμως οι αναλυτές ασφαλούς διαδικτύου σε συνεργασία με Interpol και Europol διαγράφουν το παράνομο περιεχόμενο από το διαδίκτυο και εντοπίζουν όσους το ανεβάζουν.
Αυτά εξήγησε μεταξύ άλλων στο Sputnik η Μελιτίνη Χριστοδουλάκη, νομικός και εκπρόσωπος της Safeline της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.
Μόνο για το 2020 η Γραμμή δέχτηκε πάνω από 8.000 καταγγελίες ενώ σε ποσοστό που πλησιάζει το 50% αφορούν υλικό παιδικής πορνογραφίας.
«Η καραντίνα ευνόησε πολύ θετικά την αύξηση της παιδικής πορνογραφίας. Φαίνεται ότι για το 2020 λόγω της κατάστασης της πανδημίας, που έκλεισε τον κόσμο σπίτι, υπήρξε μια αύξηση στο σύνολο των καταγγελιών στη βάση δεδομένων του Inhope που είναι ο Σύνδεσμος Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο».
Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι το φαινόμενο του deep fake θα απασχολήσει αρκετά την Ελλάδα και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
«Πρέπει να προσέχουμε ως γονείς τα παιδιά μας. Προσοχή πρέπει να υπάρξει ακόμα και όταν ανεβάζει κάποιος μια φωτογραφία του παιδιού του στο διαδίκτυο. Μπορεί να μονταριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απεικονίζει σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου».
Τρεις βασικές συμβουλές δίνει στους γονείς: «Το προτιμότερο θα είναι να μην κοινοποιούν καθόλου φωτογραφίες των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν επιθυμούν οπωσδήποτε να ανεβάσουν φωτογραφίες, αυτές να είναι με καλυμμένα πρόσωπα και σε καμία περίπτωση να μην περιλαμβάνουν παιδιά με μαγιό».
Επίσης, αναφέρει ότι «οι αναρτήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε περιορισμένο αριθμό ηλεκτρονικών φίλων μέσα από επιλογές για ειδικές λίστες που και όχι σε δεκάδες αγνώστους που ενδέχεται κάποιος να έχει φίλους».
Και προσθέτει ότι πολλές φορές τα βίντεο ενδέχεται να είναι ψεύτικα, όμως «υπάρχουν περιπτώσεις που κρύβουν σοβαρή κακοποίηση. Πρόκειται για πραγματικά παιδιά που έχουν πέσει θύμα trafficking».
Ωστόσο επισημαίνει πως είτε ψεύτικο ή αληθινό ένα βίντεο, η πράξη ποινικοποιείται.
Πρόταση της είναι να υπάρχει απόλυτη επιτήρηση και εποπτεία των μικρών ηλικιών. «Βρισκόμαστε σε διαρκή αγώνα ενημέρωσης για τους γονείς και τους μαθητές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση του deep fake στην παιδική πορνογραφία, βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλούς διαδικτύου και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος του έτους θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το μέγεθος της εξάπλωσης της στη χώρα μας.

Και οικονομικές απάτες στο διαδίκτυο

Η Safeline δέχεται καταγγελίες για πάσης φύσεως παράνομο περιεχόμενο και διαδικτυακά εγκλήματα.
«Η γραμμή δέχθηκε αυξημένες καταγγελίες σε όλη την περίοδο της καραντίνας για οικονομικές απάτες. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων διαδικτυακές αγορές που δεν έγιναν ποτέ, fake προϊόντα που δεν εστάλησαν ποτέ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώνουμε τη διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Όμως για να πάρει τα χρήματα του πίσω ο χρήστης πρέπει να κινηθεί μόνος του νομικά. Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε τους καταναλωτές για το τι πρέπει να αποφεύγουν κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η SafeLine λειτουργεί από το 2003 με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από το 2016 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε Επίσης

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα

Δωρεάν self test για όλους από σήμερα Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί και τον Ιανουάριο Από σήμερα, Δευτέρα 6/12, αρχίζει η δωρεάν διανομή self test ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως έχει ανακοινωθεί, από σήμερα μέχρι και τις

Διαβάστε περισσότερα »
Νέα γυναικοκτονία: 40χρονος έπνιξε την 36χρονη σύζυγό του στη Λακωνία
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα γυναικοκτονία: 40χρονος έπνιξε την 36χρονη σύζυγό του στη Λακωνία

Ακόμα μία γυναικοκτονία στη χώρα μας, η 15η μέσα στο 2021 Ακόμα μία γυναικοκτονία συγκλονίζει τη χώρα μας, η 15η μέσα στο 2021. Ένας 40χρονος έχει συλληφθεί και κρατείται διότι, σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα »
Νέο Εξοικονομώ: Αιτήσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος από 13 Δεκεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο Εξοικονομώ: Αιτήσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος από 13 Δεκεμβρίου

Νέο Εξοικονομώ: Αιτήσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος από 13 Δεκεμβρίου Αίτηση ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους θα μπορούν να υποβάλλουν όσοι θελήσουν να πάρουν επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα »
OΠΕΚΕΠΕ: Σε ποιους μηδενίζει τις επιδοτήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

OΠΕΚΕΠΕ: Σε ποιους μηδενίζει τις επιδοτήσεις

OΠΕΚΕΠΕ: Σε ποιους μηδενίζει τις επιδοτήσεις     Αγροτεμάχια που εμπίπτουν εντός περιοχών ανάρτησης ή λειτουργούντος Κτηματολογίου, όπου οι εγγραφές εμφανίζουν ως κύριο, το Ελληνικό Δημόσιο και εντός αυτών βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα »
Σταϊκούρας: Έρχεται το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Σταϊκούρας: Έρχεται το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων

Σταϊκούρας: Έρχεται το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων   Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται το πρόγραμμα «Αρχύτας» για το πρώτο ελληνικό drone πολλαπλών χρήσεων . Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνη με το

Διαβάστε περισσότερα »
Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο

Κατερίνη: Κυνηγούσε με τσεκούρι και πριόνι άνδρα σε κεντρικό δρόμο   Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Κατερίνης, όταν ένας μεσήλικας κυνηγούσε σε κεντρικό δρόμο της

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida