Χατζηδάκης: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά

Χατζηδάκης: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά

stefanos tsikas ptolemaida teba pdm
ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Χατζηδάκης: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά

 

Για το εάν ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 751 ευρώ το 2023 ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης από δημοσιογράφο τηλεοπτικής εκπομπής του MEGA.

O υπουργός δεν έδωσε μια απάντηση επί τούτου ωστόσο γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το επόμενο έτος με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και χθες.

“Δεν μπορώ να σας μιλήσει για ποσά, μπορώ να σας μιλήσω για τη διαδικασία. Η διαδικασία βάσει του νόμου που ισχύει από το 2013 και εφαρμόζεται είναι ετήσια, είχε παγώσει επί μνημονίων και ξεπάγωσε”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Κάθε χρόνο ξεκινάει τους πρώτους μήνες η διαδικασία που εφαρμόστηκε και φέτος, δηλαδή η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και με διάφορα Ινστιτούτα και στο τέλος υπάρχει αυτό το οποίο είδαμε χθες. Άρα και του χρόνου θα υπάρξει μια τέτοια διαδικασία “, πρόσθεσε.

“Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αυτήν την ώρα δίνεται ουσιαστικά ένας επιπλέον μισθός σε ετήσια βάση στους εργαζομένους. Η Ελλάδα αυτή την ώρα από τις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνουν κατώτατους μισθούς διότι άλλες 5 δεν δίνουν είναι πια στη 9 η θέση. Έχουμε τον 9 υψηλότερο κατώτατο μισθό πάνω από την Μάλτα και την Πορτογαλία “, σημείωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο θέμα του κατώτατου μισθού.

Τι θα γίνει με τις τριετίες

Στη συνέχεια ρωτήθηκε τι θα γίνει με τους ανθρώπους που έχουν προσληφθεί μετά το 2012 και για 10 χρόνια δεν έπαιρναν τριετίες. “Υπήρχε μία δικαστική διαμάχη που πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις λεγόμενες τριετίες. Η κυβέρνηση πήρε θέση σε αυτό υπέρ των εργαζομένων. Και εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ό,τι οι τριετίες πρέπει να καταβάλλονται για όσους τους αφορούν, δηλαδή για τους εργαζομένους που είχαν προσληφθεί προ το 2012”, απάντησε.

Στην ερώτηση εάν αυτό οφείλονταν στο εργοδότη είπε ότι ” η υπόθεση αντιμετωπίστηκε δικαστικά “. “Η κυβέρνηση είχε πάρει την θέση που σας περιγράφω υποστηρίζοντας τη σχετική θέση της ΓΣΕΕ . Εδώ λόγω των τριετιών υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που έχουν μια προσαύξηση που φτάνει μέχρι και το 30%, για αυτούς που είχαν προϋπηρεσία μέχρι και 9 χρόνια”, πρόσθεσε.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.