Αλλάζουν όλα για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε θα έρχονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Αλλάζουν όλα για τις φορολογικές δηλώσεις - Πότε θα έρχονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Αλλάζουν όλα για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε θα έρχονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Έρχονται ανατροπές για φορολογικές δηλώσεις και αλλαγές στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Εξόφληση φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις και λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων από τον Μάϊο. Ανατροπές έρχονται με τη νέα χρονιά τόσο στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όσο και στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου. Εάν ενεργοποιηθεί το σχέδιο που επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έρθουν τα πάνω –κάτω στις σχέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την Εφορία.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Φέτος η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έληξε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ η εξόφληση των ποσών που έπρεπε να καταβάλουν οι υπόχρεοι προσδιορίστηκε να γίνει σε 8 δόσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όμως έχει στα «σκαριά» σχέδιο που ανατρέπει όλες τις συνήθειες που είχαμε ως φορολογούμενοι και προβλέπει διαδικασίες που θα έχουν «μόνιμο» χαρακτήρα, «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα στην υποβολή των φορο-δηλώσεων και εξόφληση φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Ανατροπές στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Βάσει των σχεδιασμών που είναι στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν από το 2022 κιόλας, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει από τον Μάρτιο και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.

Με άλλα λόγια κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει την δήλωσή του μέσα σε διάστημα 2 μηνών στις αρχές της χρονιάς και οπωσδήποτε πριν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο κάθε έτους.

Το πλεονέκτημα αυτής της αλλαγής, πέραν της σταθερής ημερομηνίας έναρξης, θα είναι και η δυνατότητα των φορολογούμενων να αποπληρώνουν τον φόρο εισοδήματος ακόμα και σε 12 δόσεις.

253374 020a1d9dfb b2a4233a997e92eb

Για να γίνει βέβαια πραγματικότητα ένα τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους προκειμένου να συμπληρώνονται εγκαίρως οι προ συμπληρωμένοι κωδικοί, όπως είναι οι μισθοί ή οι συντάξεις.

Στόχος είναι να υλοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα φορολογούμενων, επιχειρήσεων και λογιστών να υπάρχει σταθερή ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, η οποία δεν θα είναι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις από… Φεβρουάριο

Έτσι, η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Προϋπόθεση βεβαίως για την επιτυχή υιοθέτηση και «μονιμοποίηση» του σχεδίου θα είναι έως το Φεβρουάριο να έχει ενεργοποιηθεί το TAXIS και οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ να έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο προκειμένου κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων να είναι ήδη προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κτλ.

253374 a83ce31e6c b0882a21831a7ae6

Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση θέλει να πάει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, έχοντας προσυμπληρωμένους την πλειονότητα των κωδικών της δήλωσης, όπως για παράδειγμα το εισόδημα από ενοίκια.

Εφόσον βεβαίως επιτευχθούν όλα αυτά, ο φορολογούμενος θα έχει την δυνατότητα να εξοφλεί τον φόρο του σε έως 12 δόσεις.

«Δίδυμη» εξόφληση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος

Στην ίδια λογική κινείται και το σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ώστε η πληρωμή του φόρου να ξεκινά από τον ίδιο μήνα και να ολοκληρώνεται σε έως και 12 δόσεις.

Έτσι, ουσιαστικά θα έχουμε «δίδυμες» πληρωμές φόρων: Μόνον που τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και άρα η γνωστοποίηση των ποσών που έχει να εξοφλήσει ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα γίνεται ως τον Μάρτιο.
Θα ξεκινάει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα θα ανοίγει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων που θα διαρκεί μέχρι τον Μάϊο κάθε χρονιάς οπότε και θα ξεκινάει και η εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Δείτε Επίσης

Εξώδικο του ΣΚΑΪ στο Ράδιο Αρβύλα για το ροζ βίντεο του Big Brother
ΕΛΛΑΔΑ

Εξώδικο του ΣΚΑΪ στο Ράδιο Αρβύλα για το ροζ βίντεο του Big Brother

Εξώδικο του ΣΚΑΪ στο Ράδιο Αρβύλα για το ροζ βίντεο του Big Brother   Το σχόλιο έφερε την αντίδραση του σταθμού Η αποχώρηση των Ράδιο Αρβύλα από τον ΣΚΑΪ ήταν ηχηρή. Οι δυο πλευρές

Διαβάστε περισσότερα »
Συνελήφθη η 16χρονη που έσβησε τσιγάρο στο μάτι συμμαθήτριάς της
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη η 16χρονη που έσβησε τσιγάρο στο μάτι συμμαθήτριάς της

Η 16χρονη που δέχθηκε την επίθεση, μαζί με τη μητέρα της, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και κατέθεσαν μήνυση Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, το πρωί της Τρίτης

Διαβάστε περισσότερα »
Παράταση για την απογραφή – Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση για την απογραφή – Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Παράταση για την απογραφή – Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ Παράταση για την απογραφή του πληθυσμού ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως αναφέρει σε tweet της η Αρχή, παρατείνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα »
Οργή στο Twitter για το πορνό στο Big Brother -Ζητούν να «πέσουν κεφάλια» στον ΣΚΑΪ - Η ανακοίνωση του σταθμού
ΕΛΛΑΔΑ

Οργή στο Twitter για το πορνό στο Big Brother -Ζητούν να «πέσουν κεφάλια» στον ΣΚΑΪ – Η ανακοίνωση του σταθμού

Οργή στο Twitter για το πορνό στο Big Brother -Ζητούν να «πέσουν κεφάλια» στον ΣΚΑΪ – Η ανακοίνωση του σταθμού Το τι συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στα social media κατά

Διαβάστε περισσότερα »
Συγκλονίζει η ιστορία της Νεκταρίας που πέθανε στα 16 της – Χάρισε ζωή με τα όργανά της
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει η ιστορία της Νεκταρίας που πέθανε στα 16 της – Χάρισε ζωή με τα όργανά της

Συγκλονίζει η ιστορία της Νεκταρίας που πέθανε στα 16 της – Χάρισε ζωή με τα όργανά της Το 16χρονο κορίτσι έμεινε εγκεφαλικά νεκρό Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος από αυτόν που βιώνει

Διαβάστε περισσότερα »
Ελαφρύνσεις στη φορολόγηση εισοδημάτων από ακίνητα - Τι εξετάζεται
ΕΛΛΑΔΑ

Ελαφρύνσεις στη φορολόγηση εισοδημάτων από ακίνητα – Τι εξετάζεται

Ελαφρύνσεις στη φορολόγηση εισοδημάτων από ακίνητα – Τι εξετάζεται   Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται από το 2022 η μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων από τα ακίνητα καθώς οι συντελεστές φθάνουν το 45% και

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida