Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

6 λόγοι που μας κάνουν να νοσταλγούμε τα παλαιά αυτοκίνητα

4λ ανάγνωσης
6 λόγοι που μας κάνουν να νοσταλγούμε τα παλαιά αυτοκίνητα

Όχι, τα παλιά αυτοκίνητα δεν ήταν καλύτερα από τα σημερινά, όμως τα μοντέλα περασμένων δεκαετιών υπερέχουν ακόμη σε ορισμένα σημεία απέναντι στους απογόνους τους.

Η αγάπη για τα παλαιά αυτοκίνητα δεν βασίζεται στην άποψη, ότι ήταν – όπως ισχυρίζονται κάποιοι – καλύτερα από τα σημερινά, καθώς πρόκειται περί λανθασμένης αντίληψης.

Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε πολλά επιχειρήματα, αρκεί μόνο να σκεφτούμε τις αδύναμες επιδόσεις τους, τον φτωχό εξοπλισμό τους, τα συχνά σέρβις τους και τη φθορά των κινητήρων που απαιτούσαν ρεκτιφιέ μετά τα πρώτα 100.000 χιλιόμετρα, για να βάλουμε τέλος σε μία τέτοια συζήτηση. Ακόμη και σήμερα όμως υπάρχουν κάποια σημεία υπεροχής των παλαιότερων αυτοκινήτων απέναντι στα σημερινά, όπως τα έξι συγκεκριμένα που επιλέξαμε και προσωπικά τα νοσταλγούμε.

1. Τριγωνικά παραθυράκια

iclassic2.jpg

Τα τριγωνικά παραθυράκια αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού των μοντέλων προηγούμενων δεκαετιών και όταν τα άνοιγες, φρόντιζαν για τον φυσικό κλιματισμό του σαλονιού χωρίς χρήση αιρ-κοντίσιον. Τελικά, πέρασαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όταν απέκτησε η αεροδυναμική καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των αυτοκινήτων, επειδή αύξαναν την κατανάλωση καυσίμου και τα επίπεδα θορύβων μέσα στο όχημα.

2. Mεταλλικοί προφυλακτήρες

iclassic3.jpg

Τα σημερινά αυτοκίνητα εφοδιάζονται με προφυλακτήρες από πλαστικά υλικά, τα οποία γρατζουνίζονται και σπάνε με την παραμικρή επαφή, οπότε είναι απαραίτητοι οι αισθητήρες παρκαρίσματος και –ακόμη καλύτερα- οι κάμερες οπισθοπορείας.

Στο παρελθόν διέθεταν όμως τα αυτοκίνητα μεταλλικούς προφυλακτήρες, συνήθως με προστατευτικά από καουτσούκ, οι οποίοι άντεχαν χωρίς πρόβλημα στα μικροχτυπήματα, ενώ μπορούσαν να επισκευαστούν με κατάλληλη σφυρηλάτηση.

3. Tετραγωνισμένο σχήμα

Volvo 850

Η πρακτικότητα έπαιζε στο παρελθόν μεγάλο ρόλο, γι αυτό ήταν αποδεκτά ακόμη και μοντέλα που έμοιαζαν με τεράστια κουτιά, όπως το απεικονιζόμενο Volvo 850 στέισον βάγκον στο οποίο μπορούσες να φορτώσεις μία ντουλάπα χωρίς να τη λύσεις. Σήμερα θα αποτελούσε ένα τέτοιο αμάξωμα εγγύηση αποτυχίας, καθώς θα σοκάριζε το αγοραστικό κοινό, που έχει γαλουχηθεί πλέον σε πιο ρέοντα και αεροδυναμικά σχήματα.

4. Βολικές διαστάσεις

Subaru Libero

Τα αυτοκίνητα αποκτούν από γενιά σε γενιά ολοένα μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις. Αυτό τα κάνει μεν πιο άνετα, ταυτόχρονα όμως υστερούν εντός πόλης σε ευελιξία, δεν μπορείς να τα παρκάρεις εύκολα και χωρούν οριακά εντός των διαγραμμίσεων των χώρων στάθμευσης. Παλαιότερα ήμασταν πιο εγκρατείς, απέφευγαν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τα μοντέλα υπερπαραγωγές και εξέλισσαν οχήματα, όπως το μικροσκοπικό πολυχρηστικό Subaru Libero με μήκος μόλις 2,99 μ., που μπορούσε να μεταφέρει έως έξι άτομα!

5. Λιτά κόκπιτ

iclassic6.jpg

Τα κόκπιτ περιορίζονταν παλαιότερα στα απολύτως απαραίτητα με κάποιους διακόπτες για τα φώτα, τον εξαερισμό με τον ανεμιστήρα και το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου. Ο χειρισμός τους γινόταν στην ουσία με κλειστά μάτια και έτσι παρέμενε συνεχώς το βλέμμα του οδηγού στο δρόμο.

Για σήμερα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αφού όλοι εκνευριζόμαστε με τις περίπλοκες ρυθμίσεις που απαιτούν οι μοντέρνες οθόνες αφής με αποτέλεσμα να αποσπούν την προσοχή μας από την κυκλοφορία.

6. Φτιάξτο μόνος σου

iclassic7.jpg

Η απλή τεχνολογία και η άνετη πρόσβαση στον κινητήρα ενός παλαιού αυτοκινήτου επέτρεπε μία σειρά επισκευών και εργασιών συντήρησης από τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Γι’ αυτό και μπορούσες να βρεις ακόμη και σε πολυκαταστήματα διάφορα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, όπως μπουζί, λαμπτήρες, υαλοκαθαριστήρες, κλπ.

Στα μοντέρνα αυτοκίνητα καλύπτεται συνήθως όλος ο χώρος του κινητήρα, για να αποτραπεί κάθε τέτοια εργασία από τον οδηγό, ενώ η μετάβαση στην υβριδική τεχνολογία και στην ηλεκτροκίνηση συμβαδίζει με ηλεκτρικά κυκλώματα υψηλής τάσης, που κάνουν…τζιζ και βάζουν στοπ σε οποιαδήποτε απόπειρα τύπου «φτιάξτο μόνος σου».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *