Το έθιμο της λουκανικοφαγίας αναβίωσε στο Βελβεντό

Eordaialive Team
1λ ανάγνωσης
Το έθιμο της λουκανικοφαγίας αναβίωσε στο Βελβεντό

Το έθιμο της λουκανικοφαγίας αναβίωσε στο Βελβεντό

 

Αναβίωσε φέτος ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, στο γραφικό ομώνυμο εξωκλήσι στο Βελβεντό Κοζάνης μετά από δυο χρόνια πανδημίας το έθιμο της λουκανικοφαγίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Στις πλαγιές των Πιερίων, ο Δήμος Βελβεντού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και εθελοντές πολίτες, προσέφεραν στους επισκέπτες λουκάνικα και τοπικό κρασί.

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, που σχετίζεται με την οικιακή οικονομία καθώς ο οικισμός του Βελβεντού ήταν πάντοτε αγροτικός, και καθώς σε όλα τα σπίτια διατηρούνταν γουρούνια, την παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι τα έσφαζαν για να έχουν το απαραίτητο κρέας για τις μέρες των γιορτών, αλλά και για τον χειμώνα.

 

Ένα τμήμα του χοιρινού κρέατος, το έκαναν όμως λουκάνικα, τα οποία, δεν έτρωγαν αμέσως, αλλά τα κρεμούσαν έξω από τα σπίτια τους για να στεγνώσουν για διάστημα 20-25 ημερών.

Τα λουκάνικα αυτά οι κάτοικοι τα δοκίμαζαν για πρώτη φορά στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου στις 18 Ιανουαρίου, όπου πήγαιναν να εκκλησιαστούν και όπου όλοι με τις παρέες ή οικογένειες, διασκέδαζαν, ψήνοντας λουκάνικα και πίνοντας κρασί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!