2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ «ΔΕΗ και Πόλη» ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ

Eordaialive Team
8λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ «ΔΕΗ και Πόλη» ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ

Πτολεμαΐδα, 11/3/2018

Το Σαββάτο, 24 Μαρτίου 2018, και ώρα 11:00 με 13:00 το πρωί, το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο “Υψικάμινος” και την ομάδα καλλιτεχνών Eordaiart, παρουσιάζουν την εικαστική εγκατάσταση «Αναβλάστηση» η όποια εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης με γενικό τίτλο «ΔΕΗ και Πόλη» που παρουσιάζεται στο 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ.

Η ιστορία της πόλης της Πτολεμαΐδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον λιγνίτη και τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης διευρυνθήκαν με την παρουσία των εργοστασίων αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν μια εξαρτώμενη ζωή που απαιτεί μια άλλη ισορροπία ανάμεσα στην οικολογία και την  αστική ζωή που απέκτησε η Πτολεμαΐδα. Το 2ο φεστιβάλ «Η πόλη γιορτάζει» έρχεται να αναδείξει την ανάγκη ενός πολιτισμού ακραίων αντιθέσεων: εξορύσσω κάτι πολύτιμο – φθείρω ένα τοπίο, αναπτύσσω την οικονομία μια πόλης – κατεδαφίζω την βιομηχανική ιστορία την περιοχής. Οι εικαστικές εκδηλώσεις προσπαθούν να δηλώσουν την σχέση που μπορεί να έχει η παραγωγή της ενέργειας με την παραγωγικότητα της φύσης και του ανθρώπου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Το χώμα όταν σκάβεται αποτελεί έναν όγκο εργασίας που ανάδειξε και χαρακτήρισε το τοπίο της Πτολεμαΐδας. Για χρόνια ο σκαμμένος χωμάτινος όγκος μεταποιείται σε ενέργεια προσφέροντας ρεαλιστικά προνόμια σε μια κοινωνία η οποία λόγο της διαδικασίας αυτής αναζητά για την ταυτότητά της την διατήρηση της μνήμης των αλλαγμένων  περιοχών που μετατράπηκαν σε καύσιμο. Αυτή η διαδικασία που συναντάται σε όλες της πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας. Για να φτάσει ο Παρθενώνας να είναι αυτό το δημιούργημά που θαυμάζουμε σήμερα έπρεπε να περάσουν πολλοί Παρθενώνες πριν από αυτόν και αρκετοί όγκοι μαρμάρου να μεταμορφωθούν σε αρχιτεκτονική ολότητα. Έτσι  συγκροτήτε η πολιτισμική εμπειρία. Η Πτολεμαΐδα καλείται να γίνει μια πλατφόρμα δημιουργικής ενέργειας με την βοήθεια Καλλιτεχνικών δράσεων . Μετατρέποντας το υλικό σε άυλο , τον όγκο χώματος και εργασίας  σε αξία , το χρηστικό σε άχρηστο και το απτό σε άπιαστη ενέργεια .

Μια βιομηχανική πόλη με ανθρώπους που θάβουν τον καημό τους στο υπόγειο καπηλειό όπως πολύ όμορφα περιγράφει το τραγούδι “Σαββατόβραδο” με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Τάσου Λειβαδίτη. Στεκόμαστε στο πρώτο τετράστιχο:

“Μοσχοβολούν οι γειτονιές / βασιλικό κι ασβέστη, / παίζουν τον έρωτα κρυφά /στις μάντρες τα παιδιά. “ και παρατηρούμε πως στις περιοχές που οι ανάγκες του σύγχρονου πολιτισμού οδήγησαν ανθρώπους που ζούσαν σε μικρά τοπικά κέντρα να αστικοποιηθούν δημιουργώντας βιομηχανικές πόλεις, να έχουν μια αναζήτησή για μικρές “αρχοντικές” χειρονομίες. Ασβέστης(λιωμένο μάρμαρο ), γλάστρες (θερμική συγκόλληση χώματος) με βασιλικούς και μια προσμονή της χαρμολύπης που γεννά η άνοιξη.

Το πρωί του Σαββάτου από τις 11:00 έως τις 13:00 συγκεντρωνόμαστε στον αύλειο χώρο του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείο Πτολεμαΐδας όπου με χρώματα και μουσικές δημιουργούμε το δικό μας γλαστράκι. Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα του τον «Βασιλικό» μας και το τοποθετούμε στους χώρους του μουσείου έως ότου το έκθεμα να γίνει ζωή!

Συμμετέχουν: Απόφοιτοι και φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδική συμμετοχή: Εικαστική ομάδα του δημοτικού σχολείου Πλακιά, Ρεθύμνου και  οι μαθητές του εργαστηρίου Ζωγραφί-ΖΩ.

Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα Eordaiart (Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Πανταζής).

Η εγκατάσταση της έκθεσης «Αναβλάστηση» στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018.

Διεύθυνση: 28ης Οκτωβρίου, 1

Ώρα: 11:00 – 13:00 πμ

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2018

Ωράριο Μουσείου: 8:00 – 15:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)

Ξεναγήσεις με ραντεβού, 6974753258

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2463054444

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2Ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας – Η πόλη γιορτάΖΕΙ

4η μέρα – Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

10:30 -13:00: ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑ΅ΙΔΑΣ: Αναβλάστηση [Εργαστήριο]

Ένα ξεχωριστό workshop στην αυλή του Μουσείου της  Πτολεμαΐδας. Ελάτε να ζωγραφίσουμε γλαστράκια και  να φυτέψουμε μέσα αρωματικά φυτά! Με την  συνοδεία ήχου του «Σαββατόβραδου» του Μίκη  Θεοδωράκη. Επιμέλεια έκθεσης: Ομάδα Eordaiart (Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Πανταζής).

 

14:00: Γιάννης Λαζαρίδης [Μουσική] : ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΙΜΟΣ, ΕΜΠΟΡΙΟ

Συνοδευόμενος από την  Ορχήστρα του σε ένα ιδιαίτερο λαϊκό πρόγραμμα…

 

18:00: Γιώργος  Νανούρης:  Κάνε θέατρο  μ’ ό,τι  έχεις  [Σεμινάριο] ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ

Δεύτερη ημέρα.

 

21:00 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Εγώ η Μπουμπουλίνα Λασκαρίνα [θεατρική παράσταση]

 

22.00 VALENTINO Γιώτα Νέγκα [Συναυλία]

Μια παράσταση όμοια με μουσική βιογραφία, βασισμένη σε τραγούδια

που έχουν ερμηνεύσει άντρες καλλιτέχνες. Από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως και

τον Χρήστο Θηβαίο, από τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, και

από τον Σταύρο Ξαρχάκο έως τον Νίκο Παπάζογλου, η Γιώτα Νέγκα μοιράζει τα

φύλλα της  τράπουλας στους άντρες που χάραξαν μέσα της  δρόμους.

Είσοδος: 8

 

22.00: ΒΑR SINATRA’S: Αptallica [Μουσική Βραδιά]

Αρχικά χρησιμοποιώντας τα  όργανα των προπολεμικών ρεμπέτικων τραγουδιών (τρίχορδο μπουζούκι – κιθάρα- μπαγλαμάς -μικρά κρουστά) και  την  λιτή  τους ενορχήστρωση καταφέρνουν να εκφράσουν με έναν πηγαία λαϊκό και χιουμοριστικό τρόπο την  καθημερινή ζωή της  σημερινής νεολαίας.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2Ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας – Η πόλη γιορτάΖΕΙ

 

« Φ Υ Λ Λ Ο   Α Ν Δ Ρ Ι Κ Ο »

Η Γιώτα Νέγκα

ερμηνεύει τραγούδια ανδρών ερμηνευτών

στις  24 ΜΑΡΤΙΟΥ  2018

στη μουσική σκηνή VALENTINO.

 

Η Γιώτα Νέγκα, η μεγαλύτερη σύγχρονη λαϊκή ερμηνεύτρια, ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της καλοκαιρινής της περιοδείας, επιστρέφει φέτος το χειμώνα και παρουσιάζει μια παράσταση όμοια με μουσική βιογραφία, βασισμένη σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει άντρες καλλιτέχνες.

Από τον Στέλιο Καζαντζίδη έως και τον Χρήστο Θηβαίο, από τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, και από τον Σταύρο Ξαρχάκο έως τον Νίκο Παπάζογλου, η Γιώτα Νέγκα μοιράζει τα φύλλα της τράπουλας στους άντρες που χάραξαν μέσα της δρόμους. Παίζει  με το μεγάλο στοίχημα να τους «δώσει» πίσω ως  δώρο τη δική της καθαρή γυναικεία ερμηνευτική υπογραφή, μέσα από ένα σύγχρονο unplugged λαϊκό ήχο, τριών μόλις οργάνων. Στη δύσκολη αναμέτρηση απαραίτητοι συμπαίκτες της είναι τα τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας, τα οποία κάνουν τη σύνδεση των χρονικών βαθμίδων και δηλώνουν το μέγεθος της λαϊκής ερμηνευτικής της υπόστασης στο σήμερα.

Σε ένα καρέ που το έπαθλο είναι η κάθαρση και νικητής πάντα η ψυχή, η Γιώτα βγάζει από το μανίκι της τον κρυμμένο άσσο που θα συμπληρώσει όλες τις μετέωρες παρτίδες: την απόλυτη θηλυκή της ματιά σε έναν κόσμο χαρτογραφημένο από άντρες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Νίκος Κατσίκης – μπουζούκι

Βασίλης Κετεντζόγλου – κιθάρα

Dasho Kurti – ακορντεόν

Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης,

Επιμέλεια προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC
Που: Valentino

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 22.00

Πότε: 24 Μαρτίου 2018


Τιμές εισιτηρίου:

8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

Βασ. Σοφίας 30

Πληροφορίες: 2463028740

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ SITE ΜΑΣ: http://www.ypsikaminos.gr/

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ «ΔΕΗ και Πόλη» ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ «ΔΕΗ και Πόλη» ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδα η πόλη γιορτάΖΕΙ «ΔΕΗ και Πόλη» ΑΝΑΒΛΑΣΤΗΣΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!