Ενημέρωση με νέα και ειδήσεις από Πτολεμαΐδα, Εορδαία, Κοζάνη, Ελλάδα και από όλο τον κόσμο

Θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εντοπίζει έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ

Θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εντοπίζει έκθεση του ΔΑΠΕΕΠ

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε πέρυσι κατά 19 % από λιγνίτη (έναντι 30 % την προηγούμενη χρονιά).

Tη θεαματική υποχώρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καταγράει έκθεση Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) για την προέλευση της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα το 2019.

Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν και την προέλευση της ενέργειας που προέρχεται από εισαγωγές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στο ενεργειακό μείγμα και πηγές ενέργειας όπως τα πυρηνικά και ο λιθάνθρακας που δεν υφίστανται στην εγχώρια παραγωγική βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε πέρυσι κατά 35 % από φυσικό αέριο (από 30 % το 2018), 19 % από λιγνίτη (έναντι 30 % την προηγούμενη χρονιά) και 23 % από ανανεώσιμες πηγές (έναντι 28 % το 2018), συμπεριλαμβανομένων πάντα και των αντίστοιχων εισαγωγών.

Στο επίπεδο των προμηθευτών, η έκθεση καταγράφει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά και διαθέτουν στους πελάτες τους (εφόσον αυτοί το επιθυμούν) τις λεγόμενες εγγυήσεις προέλευσης που πιστοποιούν την προέλευση της ενέργειας που καταναλώνουν.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνει ο ΔΑΠΕΕΠ, μπορεί μία επιχείρηση, ένα εργοστάσιο ή ένας οικιακός καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του ή το σπίτι του τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο (δημόσιο) δίκτυο με όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές να ισχυριστεί ότι η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται από συγκεκριμένη πηγή (υδροηλεκτρικό σταθμό, αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκό) και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (από μη επιδοτούμενο σταθμό, νέα επένδυση, εγκατεστημένο σε τοποθεσία της προτίμησής του κλπ.) και να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για σκοπούς όπως την πιστοποίηση μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, την διαφήμιση/προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχει σε τρίτους, κ.ά.

Στην κατάταξη για το 2019 περιλαμβάνονται οι προμηθεύτριες εταιρίες WE Energy-Eunice που κάλυψε το 100 % των αναγκών των πελατών της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ΒΙΕΝΕΡ (60,54 %), Μυτιληναίος (24,3 %), ‘Ηρων (22,43 %), Elpedison (21,74 %), NRG (20,3 %), WATT&VOLT (19,95 %), ΔΕΗ (17,59 %).

insider.gr

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Δείτε το νέο spot της ΔΙΑΔΥΜΑ
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida