Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ανατροπή: Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος

2λ ανάγνωσης
Ανατροπή: Οι λιγνίτες ρίχνουν τις τιμές στη χονδρική ρεύματος

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χθες, ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων για την επιδότηση των καταναλωτών αλλά και την φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο, σημειώθηκε νέο ρεκόρ στη χονδρεμπορική, με την τιμή να φτάνει στα 218,77 ευρώ η μεγαβατώρα. Τις βραδινές ώρες μάλιστα η τιμή έπασε τα κοντέρ φτάνοντας μέχρι και τα 759,92 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σήμερα ωστόσο η τιμή χονδρικής στην αγορά ρεύματος παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση στα 153,95 ευρώ η μεγαβατώρα, με το μέγιστο να φτάνει στα 500 ευρώ η μεγαβατώρα στις 9 το βράδυ. Για ποιο λόγο καταγράφεται αυτή η σημαντική πτώση της τιμής;

Η ουσιώδης διαφορά που καταγράφεται στο ηλεκτρικό σύστημα σε σχέση με εχθές είναι η σημαντική αύξηση της κατανομής λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι λιγνίτες για σήμερα θα αντιπροσωπεύουν το 11,95% του ενεργειακού μείγματος όταν χθες βρίσκονταν στο 8%. Με βάση τον προγραμματισμό του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ, για σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,3,4,5, η μονάδα της Μελίτης και η μονάδα της Πτολεμαΐδας 5. Σήμερα δηλαδή θα ενταχθούν συνολικά 6 λιγνιτικές μονάδες, η συνεισφορά των οποίων αναδεικνύεται καθοριστική για τη συγκράτηση της τιμής στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής, παρά την υποχώρηση, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού παραγόντων που επηρεάζουν συνολικά την αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν προκαλέσει τη μίνι κρίση στην περιοχή.

 

 

 

capital.gr

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *