Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Υπόμνημα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.ΤΗ.Π. προς τον Υπουργό ΥΠΕ κ. Σκυλακάκη Θόδωρο για “Το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας στην μεταλιγνιτική εποχή”

10λ ανάγνωσης
Υπόμνημα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.ΤΗ.Π. πρός τον Υπουργό ΥΠΕ κ. Σκυλακάκη Θόδωρο για "Το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας στην μεταλιγνιτική εποχή"
Υπόμνημα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.ΤΗ.Π.
πρός τον Υπουργό ΥΠΕ κ. Σκυλακάκη Θόδωρο για “Το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας στην μεταλιγνιτική εποχή”
Κύριε Υπουργέ,
Ως εργαζόμενοι στην Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π) αλλά και ως δημότες της πόλης, βιώνουμε καθημερινά καταστάσεις ανασφάλειας για το μέλλον της περιοχή μας, η οποία πλήττεται από οικονομικό μαρασμό και μείωση του πληθυσμού της, ως απόρροια της απολιγνιτοποίησης.
Η παύση λειτουργίας των παλαιών λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΑΗΣ) και των
ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη, πέρα από την δυσμενή επίπτωση στην απασχόληση επέφερε και αρνητικά αποτελέσματα στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή της.
Η παύση λειτουργίας των παλαιών ΑΗΣ της ΔΕΗ που τροφοδοτούσαν την τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, οδήγησε
τη Δ.Ε.ΤΗ.Π. και το Δήμο Εορδαίας στην σύνδεση της τηλεθέρμανσης με τη νέα σύγχρονη Μονάδα V του ΑΗΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ. Η σύνδεση με τη νέα Μονάδα V αποτέλεσε μονόδρομο, διότι η συμπαραγωγή στην λιγνιτική μονάδα παραμένει η φθηνότερη λύση τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης, αφού στηρίζεται στο εθνικό καύσιμο χωρίς χρηματιστηριακές εξαρτήσεις στην τιμή του, παρά την επιβάρυνση των τελευταίων ετών λόγω της πληρωμής δικαιωμάτων CO2.
Οι πολύ υψηλές περιβαλλοντικές και ενεργειακές επιδόσεις και η σύγχρονη τεχνολογία της νέας Μονάδας V, αποτέλεσαν μερικούς από τους βασικούς λόγους για την συμπερίληψή της μαζί με τη Μονάδα ΣΗΘΥΑ (με καύση φυσικού αερίου στον χώρο του ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ), στον σχεδιασμό του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΜΚΣΣ), ως μονάδα βάσης για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Το ΜΚΣΣ υπογράφηκε την
17/9/2020 με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, μεταξύ της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), των Δήμων Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Με την συνυπογραφή του ΜΚΣΣ οι φορείς δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν, για την προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων ενεργειών, για τη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία, τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο, όσο και μετά την απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων της περιοχής, σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Κύριος άξονας για την υλοποίηση του ΜΚΣΣ αποτελεί αφενός μεν η διαμόρφωση δύο βασικών σημείων παραγωγής θερμικής ενέργειας, στον ΑΗΣ Καρδιάς και στην νέα Μονάδα V, αφετέρου δε η εξασφάλιση των αναγκαίων εφεδρειών του διασυνδεδεμένου συστήματος των τηλεθερμάνσεων.
Η πρόωρη παύση λειτουργίας της Μονάδας V το 2026 όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, δεν ανατρέπει μόνον ουσιαστικά τον βασικό σχεδιασμό του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, αλλά ακυρώνει και το έργο διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την Μονάδα V, το οποίο ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, καθιστώντας υπόλογους όλους τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση ενός μη λειτουργικού έργου υποδομής.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το πρόβλημα της τρίτης συνεχόμενης περιόδου θέρμανσης, κατά την οποία για την τροφοδότηση της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, χρησιμοποιούνται οι δαπανηροί ηλεκτρικοί λέβητες, η
κατασκευή των οποίων επίσης αποτέλεσε την αναγκαία επιλογή στο από 17/9/2020 Μνημόνιο Συνεργασίας, ως ενδιάμεση, επιβεβλημένη και μοναδική διαθέσιμη, μεταβατική λύση μέχρι την σύνδεση με την Μονάδα V.
Σήμερα και ενώ η Δ.Ε.ΤΗ.Π. υλοποίησε λειτουργικά τον αγωγό διασύνδεσης με την Πτολεμαΐδα V από τον Δεκέμβριο του 2023, η ΔΕΗ δεν αναμένεται να παραδώσει σε λειτουργία το έργο των μετασκευών πριν από τον Νοέμβριο του 2024, ήτοι με καθυστέρηση 2 ετών, αφού οι μετασκευές στην μονάδα θα έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο του 2022, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω το συνολικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά το γεγονός των γραπτών και προφορικών αναφορών της Δ.Ε.ΤΗ.Π εδώ και δύο χρόνια προς τα αρμόδια υπουργεία και τη ΔΕΗ, ότι η Δ.Ε.ΤΗ.Π. διαθέτει το μέγεθος (η κατανάλωση της Δ.Ε.ΤΗ.Π. αντιστοιχεί το 7-8 % στο σύνολο της υψηλής τάσης στην χώρα κατά την χειμερινή περίοδο) αλλά και μία ευνοϊκή καμπύλη ζήτησης ηλεκτρικού φορτίου και επομένως μπορεί να ενταχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία των ειδικών τιμολογίων υψηλής τάσης, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μία εκλογικευμένη δαπάνη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι τέτοιο
δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αποδεκτό. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω έχει διαμορφωθεί μία υποχρέωση πληρωμής της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους πολλών εκ. €, από τη Δ.Ε.ΤΗ.Π. προς τη ΔΕΗ, υποχρέωση ωστόσο η οποία είναι ανέφικτο να εκπληρωθεί από τη Δ.ΕΤΗ.Π., δεδομένου του ετήσιου κύκλου εργασιών της, ο οποίος κυμαίνεται στα 6 – 6,5 εκ. €, ακόμη και αν αποφασίζονταν οποιαδήποτε αύξηση των τιμολογίων πώλησης θερμικής ενέργειας προς τους κατοίκους της πόλης μας.
Κύριε Υπουργέ,
Η Δ.Ε.ΤΗ.Π. λειτουργώντας αδιάλειπτα επί 30 συνεχή έτη, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του συνόλου των πολίτων
μας, παρέχοντας σε μία από τις πιο ψυχρές περιοχές της πατρίδας μας, θερμική ενέργεια σε πολύ ανταγωνιστική
τιμή, με ταυτόχρονα περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά και ενεργειακά οφέλη, χωρίς μάλιστα καμία επιδότηση των λειτουργικών δαπανών της. Τα αποτελέσματα από την αρχή της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης είναι εντυπωσιακά : α) οικονομικό όφελος των καταναλωτών 96 εκ. €, σωρευτικά από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα,
β) μείωση των αστικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της τάξης των 75.000 tn CO2 ετησίως, λόγω υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης, γ) μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της τάξης των 53.000 tn CO2, δ) εξοικονόμηση συναλλάγματος λόγω υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.ΤΗ.Π. θα υπερασπιστούμε την υγιή λειτουργία της επιχείρησης και την προσφορά της προς
την τοπική κοινωνία, έχοντας συμπαραστάτη μας το σύνολο των κατοίκων της πόλης μας, ευελπιστώντας στην δική
σας θετική πολιτική βούληση για την στήριξη της βιωσιμότητας της δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή πιστεύουμε ότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της ΔΕΤΗΠ..
Απαιτούμε :
1) Η Μονάδα V του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ να τίθεται σε συνεχή λειτουργία κατά τις επόμενες περιόδους θέρμανσης για να τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και να δοθεί παράταση στην λειτουργία της, για όσες περιόδους απαιτείται πέρα από το 2028, ούτως ώστε να εξοικονομηθεί ο απαραίτητος χρόνος, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του ελλείματος της θερμικής ισχύος των 140 MWth, από ένα σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από Α.Π.Ε. Το σύστημα των Α.Π.Ε. θα πρέπει είναι πλήρως συμβατό με το πράσινο ενεργειακό μέλλον και θα μπορεί να περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό σταθμό, που θα τροφοδοτεί αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικούς λέβητες και δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας. Η χρηματοδότηση εξ’ ολοκλήρου του κόστους των μελετών και της εγκατάστασης του παραπάνω συστήματος προτείνεται να γίνει από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προκειμένου να επιτευχθεί ένα
οικονομικά αποδεκτό αποτέλεσμα για τους κατοίκους του δήμου μας, με την βέλτιστη τεχνικοοικονομικά λύση.
2) Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η έκδοση νομοθετικών διατάξεων, με τις οποίες θα προβλέπεται
πρόσθετη τιμή (αύξηση) αποζημίωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της μονάδας ΣΗΘΥΑ, η οποία
θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια το διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης των τριών πόλεων Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου και Κοζάνης, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η οικονομική απόδοσή της και κατ΄ επέκταση η τιμή της παραγόμενης θερμικής ενέργειας.
3) Να διαμορφωθεί ένα διμερές συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μεταξύ ΔΕΗ και Δ.Ε.ΤΗ.Π,
αποσυνδεδεμένο από την χονδρεμπορική – χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας, το οποίο για μεν την περίοδο του 2021 θα είναι ανάλογο με ένα επίπεδο τιμολόγησης με τα συμβόλαια της βιομηχανίας στην υψηλή τάση εκείνης της περιόδου, για δε τα επόμενα έτη μέχρι την λειτουργία του διασυνδεδεμένου
συστήματος των τριών πόλεων 2021-2024, θα βασίζεται στο κόστος των λιγνιτικών μονάδων και θα λαμβάνεται υπόψη η συνέχιση της σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Η κάλυψη του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει με την έγκριση των απαιτούμενων πιστώσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και
συγκεκριμένα το άρθρο 124, παρ. βγ του Ν. 4951/2022.
4) Να καλυφθεί το κόστος της ίδιας συμμετοχής της Δ.Ε.ΤΗ.Π. ύψους 9 εκ. €, στο επενδυτικό κόστος του έργου
διασύνδεσης της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την Μονάδα V, δεδομένου ότι το παραπάνω έργο αποτελεί απόρροια όχι επιχειρησιακών επιλογών της δημοτικής μας επιχείρησης, αλλά πολιτικών επιλογών για παύση λιγνιτικών μονάδων και πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Διρχαλίδης Γρηγόριος Γραΐδης Χρήστος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Βουλευτή Ν.Δ Π.Ε Κοζάνης κ. Κωνσταντινίδη Ευστάθιο
Βουλευτή Ν.Δ Π.Ε Κοζάνης κ. Παπαδόπουλο Μιχάλη
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε Κοζάνης κα. Βέττα Καλλιόπη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Π.Ε Κοζάνης κ. Κουκουλόπουλο Παρασκευά
Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Αμανατίδη Γεώργιο
Δήμαρχο Εορδαίας κ. Πλακεντά Παναγιώτη
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλο ΔΕΗ κ. Στάσση Γεώργιο
Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο Λειτουργιών Παραγωγής ΔΕΗ κ. Παΐζη Αλέξιο
Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *