Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

ΑΑΔΕ: Έρχεται νέος μηχανισμός για τα ανασφάλιστα οχήματα-Πώς θα λειτουργεί και τι πρόστιμα θα πληρώνουν οι παραβάτες

4λ ανάγνωσης
ΑΑΔΕ: Έρχεται νέος μηχανισμός για τα ανασφάλιστα οχήματα-Πώς θα λειτουργεί και τι πρόστιμα θα πληρώνουν οι παραβάτες

Πληροφορίες για τα παράνομα οχήματα και τους οδηγούς αναμένεται παρέχει άμεσα από τον Σεπτέμβριο μέσω ενός νέου  κεντρικού μηχανισμού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  στην ΑΑΔΕ και στο υπoυργείο Μεταφορών και Υποδομών προκειμένου να τους επιβάλλονται τα νέα και αυξημένα πρόστιμα.

Ουσιαστικά η Εφορία σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές  θα πραγματοποιεί διασταυρώσεις και ελέγχους ανά εξάμηνο για  να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα  που δεν θα  έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως θα είναι περίπου στις 500.000.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες «κρούσεις» μέσω του  νέου μηχανισμού  της ΓΓΠΣ και του ειδικού  λογισμικού θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Συνεπώς οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που θα εντοπίζονται να έχουν δηλώσει το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας και το κυκλοφορούν θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα της τάξεως  των 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Τι αναφέρει η  εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα

Υπενθυμίζεται πως η νέα  εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα αναφέρει τα  εξής:

  • Εάν εντοπίζεται το αυτοκίνητο ανασφάλιστο ,τότε ο παραβάτης θα πληρώσει πρόστιμο από 250 ευρώ έως και 1.000 ευρώ.  Αναλυτικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης είναι 500 ευρώ και για τα δίκυκλα είναι 250 ευρώ.
  • Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.
  • Εάν το αυτοκίνητο δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων τότε το πρόστιμο θα είναι 400 ευρώ.
  • Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής  και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος.  Η επιστροφή αυτών γίνεται μόνο  με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Οι έλεγχοι

Εάν  3μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης της επιβολής προστίμου διαπιστωθεί παράβαση από  τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο  τότε θα  πρέπει να γίνει και δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.

Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί  πως δεν συμμορφώνεται ο κάτοχος της  άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος),  τότε  αυτή και οι κρατικές πινακίδες του αυτοκινήτου αφαιρούνται.

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του,  προκειμένου να  αφαιρεθούν τα στοιχεία  κυκλοφορίας του αυτοκινήτου  αλλά και να παραδοθούν στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας

Τα πρόστιμα

” Τσουχτερά” πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι έχουν δηλώσει τα οχήματα σε καθεστώς ακινησίας και εξακολουθούν να τα κυκλοφορούν στους δρόμους.  Αναλυτικά:

  • Η ΑΑΔΕ επιβάλλει  πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε όσους έχουν δηλώσει το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας και εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας. Σε αυτήν την περίπτωση αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία.
  • Στον ιδιοκτήτη ή στον κάτοχο του οχήματος επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο .Ενώ  σε περίπτωση συνιδιοκτητών το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.
  • Το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ  σε περίπτωση υποτροπής  ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *