Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Επιμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα

3λ ανάγνωσης
Επιμένουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Οριακή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στο 3,1% από το 3,2% τον Μάρτιο, με τα τρόφιμα να συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στο ράλι της ακρίβειας με αυξήσεις 5,4% μαζί με κάποιες υπηρεσίες.

 

Οι τιμές της ενέργειας, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης, συνεχίζουν να συγκρατούν τον πληθωρισμό, αφού η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει μείωση 26,9% και οι τιμές του ηλεκτρικού 7,4%. Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρότι πλέον είναι εκτός εποχής καταγράφει αύξηση κατά 6,3%, ενώ οι τιμές των καυσίμων και των λιπαντικών καταγράφουν επίσης αύξηση τιμών κατά 2,3%.

Μεταβολές

Στα τρόφιμα η μέση αύξηση κατά 5,4% έχει ανταπόκριση στην τεράστια αύξηση κατά 63,7% στην τιμή του ελαιόλαδου, του μεταλλικού νερού, των αναψυκτικών και των χυμών κατά 11,6%, των νωπών φρούτων κατά 10,6%, των νωπών ψαριών κατά 10,7%, του ρυζιού κατά 8,5%, των λαχανικών κατά 6,4%. Την ίδια ώρα έχουμε μείωση τιμών κατά 16,6% στα υπόλοιπα βρώσιμα έλαια, 3,5% στις τιμές των ζυμαρικών και κατά 1,2% στις τιμές των γαλακτοκομικών και των αβγών.

Πολύ υψηλές αυξήσεις καταγράφονται επίσης στα εισιτήρια των αεροπλάνων κατά 15,1%, τα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%, το πακέτο διακοπών κατά 7,9%, των ξενοδοχείων -μοτέλ – πανδοχείων κατά 7,3% και των εισιτηρίων κινηματογράφου και θεάτρων κατά 5%. Αύξηση μεγαλύτερη του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατέγραψαν ακόμη οι ομάδες της «Ενδυσης – Υπόδησης» (4%), της «Υγείας» (3,6%), της «Εκπαίδευσης» (3,5%) και των «Μεταφορών» (3,1%)Μειώσεις τιμών είχαμε μόνο στις «Επικοινωνίες» (-1,3%) λόγω της μείωσης τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες και στη «Στέγαση» (-0,5%) λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Μηνιαία σύγκριση

Πάντως τα μηνύματα δεν είναι θετικά, καθώς στη μηνιαία σύγκριση ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο είναι αυξημένος σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 0,5%. Η συνολική αύξηση προέκυψε από επιμέρους αυξήσεις:

* Κατά 0,5% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

* Κατά 3,5% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση», λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.

* Κατά 0,4% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη καθαρισμού και συντήρησης κατοικίας.

* Κατά 1,1% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

* Κατά 0,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

* Κατά 0,7% στην ομάδα »Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *