Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το δεύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα “ΕΟΡΔΑΙΑ: Εύφορη-Εύπορη γη”

6λ ανάγνωσης
Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το δεύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα "ΕΟΡΔΑΙΑ: Εύφορη-Εύπορη γη"

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το δεύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα “ΕΟΡΔΑΙΑ: Εύφορη-Εύπορη γη” που επιμελούνται η χορογράφος Θένια Αντωνιάδου-Μπασδάρα και η εικαστικός Δέσποινα -Shekine Naidi, επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας. 

 

VIDEOART “Terra Nera” – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Kίνησης & Γλυπτικής

 

 

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ VIDEOART “Terra Nera”

 

To videoart “Terra Nera” εμπνέεται από το περιφερειακό και γεμάτο μετασχηματισμούς εξορυκτικό τοπίο της πόλης της Πτολεμαΐδας και επιχειρεί να το φέρει στο εσωτερικό της μέσα από ένα video installation. Η πόλη μας αποκαλύπτεται μέσα από το τοπίο που την περιβάλλει και την περιέχει.  Τοπίο – Σώμα – Ύλη ξεδιπλώνονται μπροστά μας δημιουργώντας έναν αλλόκοτο και ονειρικό κόσμο.

 

Σημείωμα καλλιτέχνιδων 

Το λεκανοπέδιο της Εορδαίας αποτελεί ένα τοπίο σε διαρκή μετάβαση – από αχανή υδροβιότοπο, απέραντο σιτοβολώνα, σε ορυχεία εξόρυξης και ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα το ανθρώπινο σώμα σε άμεση αλληλεξάρτηση με το τοπίο πλάθει και πλάθεται από αυτό μέσα στους αιώνες και βιώνει την ασυνέχεια, την απώλεια, την κινητικότητα, την ευημερία. Οι άνθρωποι δικαιούνται να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγάπησαν κι εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορία του τόπου και να οραματιστούμε το τοπίο που θέλουμε.

 

Συντελεστές 

Ιδέα – Σύλληψη: Shekin  – Δέσποινα Ναϊντί, Θένια Αντωνιάδου – Μπασδάρα

Σκηνοθεσία: Σεκίν Ναϊντί, Θένια Αντωνιάδου, Εριφύλη Δουκελή

Χορογραφία – ερμηνεία: Θένια Αντωνιάδου

Διεύθυνση φωτογραφίας  – Κάμερα: Εριφύλη Δουκελή, Λευτέρης Παναγιώτου

Μοντάζ: Εριφύλη Δουκελή

Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Δούσος

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Jean-Damian Charmoille

 

Το videoart θα προβάλλεται σε επανάληψη στις 17 έως 19 Μαΐου από τις 20:30, σε ένα σημείο «έκπληξη» στην πόλη της Πτολεμαΐδας, αρκεί μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους για να το ανακαλύψετε.

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  1. Εργαστήριο Κινητικής Γλυπτικής & Δημιουργία συλλογικού έργου

Σε αυτό το εργαστήριο θα έρθουμε σε επαφή με το εικαστικό έργο του Αλεξάντερ Κάλντερ και την κινητική γλυπτική. Θα αφουγκραστούμε με το σώμα μας τις φυσικές δυνάμεις και θα φτιάξουμε το δικό μας κινητικό γλυπτό με φυσικά υλικά και αντικείμενα που ενεργοποιούνται μέσα από την κίνηση του αέρα.

  1. Εργαστήριο κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes”  

 

Τo εργαστήρι εμπνέεται από τις έννοιες του τοπίου και του σώματος και τις προσεγγίζει ως αλληλεξαρτώμενες οντότητες. Στο εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τη σωματικότητα του τοπίου που μας περιβάλλει, τη σημασία του για τον/ην καθένα/μία μας σήμερα και την σωματική-εκφραστική σχέση μας με αυτό.

Συντονισμός εργαστηρίων: Shekin – Δέσποινα Ναϊντί, Θένια Αντωνιάδου – Μπασδάρα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

Παρασκευή 17/5

16:00 – 19:00 | Εργαστήριο κινητικής γλυπτικής

Σάββατο 18/5

10:00-13:00 | Εργαστήριο κινητικής γλυπτικής

17:00-20:00 | Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού “Land(e)scapes”*

Κυριακή 19/5

16:00 – 19:00 | Δημιουργία συλλογικού έργου

 

 

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Α.Μ.Ε.Α. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση με την Underscore A.M.K.E., την οικονομική υποστήριξη στου Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου Εορδαίας.

 

Τα εργαστήρια απευθύνονται: παιδιά [πάνω από 15 ετών], νέοι και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία Συμμετοχή: δωρεάν

Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας

*Το εργαστήρι του Σαββάτου στις 17:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Χορού Μάρθα – Δήμητρα Τασιούδη

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχών

Tl: 24630 22611 & 6984835845

Mail: [email protected], [email protected]

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Θένια Αντωνιάδου – Μπασδάρα  είναι χορεύτρια, δημιουργός και παιδαγωγός με έδρα την Αθήνα. Μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα Ν. Κοζάνης, σπούδασε στην επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» στην Αθήνα (2013) και στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Ε.Κ.Π.Α. (2016). Είναι φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: «Εικαστικές τέχνες και τοπίο: προσεγγίσεις του φυσικού και αστικού χώρου» (2023-25). Ως χορεύτρια συνεργάζεται με τη ομάδα σύγχρονου χορού Creo dance company και τη χορογράφο Πωλίνα Κρεμαστά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Underscore Α.Μ.Κ.Ε. η οποία έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το collective art space M54. Συμμετέχει στο εκπαιδευτικό-κινητικό πρόγραμμα «Σκυτάλη», το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χορογραφικών Κέντρων (EDN) στα 25 πιο εμπνευσμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρώπης. Έχει εργαστεί στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων της Λυρικής Σκηνής, σε Δημόσια σχολεία της Αττικής και σε αναγνωρισμένες από το κράτος ερασιτεχνικές σχολές χορού.

 

Shekine – Δέσποινα Ναϊντί

Γεννήθηκε το 1996 στην  Πτολεμαΐδα. Το 2022 αποφοίτησε από́ το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ με διδάσκοντα καθηγητή́ τον Άρη Κατσιλάκη. Επίσης το 2018 εισήχθη με υποτροφία έπειτα από́ πρόσκληση, στον δεύτερο κύκλο σπουδών (Laurea Magistrale) της Σχολής Καλών Τεχνών της Καρράρα (Accademia di BelleArti di Carrara), στην Ιταλία, με διδάσκοντα καθηγητή́ τον Pier  Giorgio Balocchi και αποφοίτησε το 2020. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό́ Εικαστικών Τεχνών (Μ.Ε.Τ.) της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει εστιάσει στην έρευνα παραδοσιακών τεχνικών και υλικών από́ τις δυο χώρες καταγωγής της το Ιράν και την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί τα υλικά με ένα συμβολικό́ τρόπο στην εικαστική́ της δουλειά́, δημιουργώντας ένα διαλεκτικό́ παιχνίδι ανάμεσα στο μύθο και το πραγματικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, διαγωνισμούς και συμπόσια γλυπτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό́.

 

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το δεύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα "ΕΟΡΔΑΙΑ: Εύφορη-Εύπορη γη" Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει το δεύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα "ΕΟΡΔΑΙΑ: Εύφορη-Εύπορη γη"

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *