Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί όταν είναι άρρωστο, πώς θα ρίξετε τον πυρετό
«Είναι σημαντική η θρεπτική επάρκεια. Τρώμε λίγο απ’ όλα, ψάρι, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, μπορούμε να βάζουμε βούτυρο στο ψωμί με μέλι για να παίρνει βιταμίνη» λέει για το θέμα της διατροφής η Χριστίνα Μπαλαμώτη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Όπως είπε δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, εκτός αν υπάρχει διαπιστωμένη κάποια έλλειψη. «Είναι πολύτιμα, αρκεί να τα χρειαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά. Μια διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά (τα βάζουμε ακόμα και μέσα σε μπιφτέκια αν δεν τα θέλουν μόνα τους). Στο σχολείο το παιδί μπορεί να παίρνει ένα σνακ, ξηρούς καρπούς, μία μπάρα δημητριακών, ένα τοστ με τυρί και βούτυρο, ιδανικά χωρίς αλλαντικό ανέφερε.
Αν το παιδί είναι σπίτι και έχει πυρετό (διαβάστε πώς τον ρίχνουμε) είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην ενυδάτωση του παιδιού. «Αναγκαστικά θα πάμε σε σούπα ή χυμό, γενικά προτιμάμε υδαρή. Αν χρειαστεί να πάρει αντιβίωση, πρέπει να του δώσουμε προβιοτικά -γιαουρτάκι με λίγο μέλι για να του είναι ελκυστικό- και δεν ξεχνάμε την πρωτεΐνη» είπε η κ. Μπαλαμώτη.
Πώς να ρίξετε τον πυρετό
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία δίνει οδηγίες στους γονείς, που τα παιδιά τους έχουν πυρετό, καθώς στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη αντιπυρετικών.
«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφίξεις και δεν νιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφ΄ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ΄ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα, σημειώνει.
Τα φυσικά μέτρα
Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμότητα του σώματος προς το περιβάλλον.
Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.
Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε. Το ντους δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμότητας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο
Αν χρειαστεί φάρμακο
Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης. Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία, τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.
Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες. Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο. «Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει» καταλήγει.