Η πανδημία αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης στον πληθυσμό

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
Η πανδημία αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης στον πληθυσμό

Η πανδημία αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης στον πληθυσμό

Στο πρώτο έτος της πανδημίας COVID, ο παγκόσμιος επιπολασμός άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 25% σύμφωνα με μία επιστημονική ενημέρωση την οποία γνωστοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιο Οργανισμος Υγείας.

Στην ενημέρωση υπογραμμίστηκε ποιοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο και συνοψίζει το αποτέλεσμα της πανδημίας στη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών πνευματικής υγείας και τον τρόπο που αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις σε ασθένειες πνευματικής υγείας έχει ήδη ωθήσει το 90% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα να συμπεριλάβουν την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του COVID-19, αλλά παραμένουν μεγάλα κενά και ανησυχίες.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Πολλές οι αιτίες για την αύξηση του στρες

Μια εξήγηση για την αύξηση του στρες είναι το άνευ προηγουμένου άγχος που προκαλείται από την κοινωνική απομόνωση λόγω της πανδημίας. Οι περιορισμοί στην ικανότητα των ανθρώπων να εργαστούν, να βρεθούν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα συμβάλει σε αυτό.

Η μοναξιά, ο φόβος της μόλυνσης, η ταλαιπωρία και ο φόβος θανάτου για τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και οι οικονομικές ανησυχίες έχουν επίσης αναφερθεί ως στρεσογόνοι παράγοντες που οδηγούν σε άγχος και κατάθλιψη. Μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, η εξάντληση έχει αποτελέσει αιτία αυτοκτονικής σκέψης.

Οι νέοι και οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο

Η σύντομη έκθεση δείχνει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία των νέων και ότι κινδυνεύουν δυσανάλογα από αυτοκτονικές και αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές. Υποδεικνύει επίσης ότι οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους άνδρες και ότι τα άτομα με προϋπάρχουσες σωματικές παθήσεις, όπως άσθμα, καρκίνος και καρδιακές παθήσεις, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι δυσανάλογα ευάλωτα στη μόλυνση από τον COVID-19. Ωστόσο, όταν αυτοί οι άνθρωποι μολύνονται, είναι πιο πιθανό να υποστούν νοσηλεία, σοβαρή ασθένεια και θάνατο σε σύγκριση με άτομα χωρίς ψυχικές διαταραχές. Τα άτομα με πιο σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως οι ψυχώσεις, και οι νέοι με ψυχικές διαταραχές, κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!