Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν στα νοσοκομεία – Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ – Την τυπική διαδικασία αναμένει το υπουργείο Υγείας

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Επιστρέφουν στα νοσοκομεία – Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ – Την τυπική διαδικασία αναμένει το υπουργείο Υγείας

ο δρόμο της επιστροφής στα νοσοκομεία αναμένεται να πάρουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση αναστολής εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

 

Ετσι, οι περίπου 2200 υγειονομικοί που βρίσκονται εκτός νοσηλευτικών μονάδων αναμένεται να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με το υπουργείο Υγείας να αναμένει επί της ουσίας όλες τις νομικές λεπτομέρειες ώστε να ανακοινώσει το χρόνο και τις λεπτομέρειες της επιστροφής.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ με αίτημα την άρση των αναστολών και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την παράταση του μέτρου πέρα από τις 14/4/2022. Οι δικαστές, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τονίζουν ότι δεν προκύπτει “βάσει ποίων συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022”. Καταλήγουν δε πως “τα προσκομισθέντα στο ΣτΕ στοιχεία δεν δικαιολογούν την παράταση της υποχρεώσεως προς εμβολιασμό”.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δηλαδή πριν από ένα χρόνο και σχεδόν τρεις μήνες, εφαρμόστηκε η απόφαση υποχρέωσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 όλων των εργαζόμενων όλων των μονάδων Υγείας για λόγους προστασίας των νοσηλευόμενων ασθενών και κατ’επέκταση της Δημόσιας Υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαιναν σε αναστολή εργασίας με στέρηση του μισθού τους. Ξεκίνησαν περίπου 6300 υγειονομικοί εκτός νοσοκομείων με τους περισσότερους να είναι διοικητικοί και νοσηλευτικό προσωπικό και ένα χρόνο μετά εκτός μένουν περίπου 2200. Ο αριθμός των εργαζόμενων σε αναστολή αυτούς τους μήνες είναι δυναμικός. Και αυτό γιατί όσοι μολύνονται με τον κορονοϊό και επιβεβαιώνεται η νόσηση με μοριακό έλεγχο, επανέρχονταν στο Σύστημα Υγείας για ένα εξάμηνο, αλλά μετά έβγαιναν πάλι εκτός. Επίσης, είναι πολύ συχνό να  λαμβάνουν νόμιμη άδεια λίγο πριν τεθούν ξανά σε αναστολή, προκειμένου να μη χάσουν τις αποδοχές τους. Μάλιστα, ο αριθμός των εργαζομένων που είναι σε άδεια είναι πολύ μεγάλος και τα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού. Σε αρκετές περιπτώσεις εργαζόμενοι έβγαιναν σε αναστολή εργασίας μετά το εξάμηνο νόσησης και επαναμολύνονταν με αποτέλεσμα να ξαναπιάνουν δουλειά. Η κυριαρχία της Ομικρον από τον περασμένο Ιανουάριο, άλλωστε, … διευκόλυνε τις πολλαπλές μολύνσεις και επαναμολύνσεις.

Η κυβέρνηση είχε παρατείνει την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών έως το τέλος του 2022, με σκοπό να επαναξιολογηθεί αναλόγως τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα, αναμενόταν μια πολιτική απόφαση άμεσα με βάση τα δεδομένα της πανδημίας από τον μήνα Οκτώβριο.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Τι γίνεται τώρα, πότε επιστρέφουν

Η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους με καταβολή τουλάχιστον του 50% του μισθού τους από την 14η Απριλίου 2022.

“Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της”, σημείωσε με χθεσινή δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Μάλιστα ανέφερε πως “διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της απόφασης”. Είναι γνωστή η στάση του ίδιου απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς καθώς έχει εκφράσει πολλές φορές την προσωπική του θέση ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν στο Σύστημα Υγείας εάν δεν εμβολιαστούν. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ο δρόμος είναι … ένας. Το υπουργείο Υγείας δεν έχει καθαρογραμμένη την απόφαση και περιμένει ουσιαστικά την τυπική διαδικασία. Δηλαδή την επεξεργασία της από τους νομικούς συμβούλους περισσότερο ως προς τις λεπτομέρειες του πότε θα γυρίσουν και με ποιους όρους οι υγειονομικοί στις θέσεις τους.

Στο μεταξύ με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καλεί το υπουργείο Υγείας για άμεση νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των υγειονομικών, με κατάθεσή της πχ στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα που βρίσκεται στη Βουλή. “Επιβεβαιώνεται απόλυτα η κριτική των περισσότερων επιστημόνων, των εκπροσώπων των υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ),  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, που τόνιζαν ότι η αναστολή εργασίας είναι ένα ακραίο, μη αναλογικό και τιμωρητικό μέτρο, που δεν σχετίζεται με την προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά με  την ακροδεξιά λογική της ‘σιδηράς πυγμής’”, αναφέρει ο κ. Ξανθός.

 

 

 

eleftherostypos.g

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
1 Σχόλιο
 • ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΗΚΑΤΕ να ερμηνεύσετε την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γράφει ότι “οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στις θέσεις τους”; ΟΧΙ.

  Γράφει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αιτιολογία (=ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ) για παράταση της αναστολής της εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

  Πράγμα που θεραπεύεται από την Κυβέρνηση. Θα πρέπει να προκαλέσει μια γνωμοδότηση (Να επιστρέψουν ή να ΜΗΝ επιστρέψουν?) Φυσικά θα γνωμοδοτήσουν για ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ και η κυβέρνηση θα εκδώσει μια νέα Υπουργική απόφαση ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ.
  Η έλλειψη αιτιολογίας είναι μόνιμο ελάττωμα των κρατικών λειτουργών που δένουν το γάϊδαρό τους σε μια προσωρινή λύση και μετά την κάνουν copy/paste στο διηνεκές.

  Από την άλλη το Συμβούλιο Επικρατείας δεν υποκαθιστά τη Διοίκηση, λαμβάνοντας μόνο του τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την Υγεία, ή την Άμυνα (σε απολύσεις, παραγκωνισμούς Αξιωματικών κλπ), αλλά δίνει την ευκαιρία 3 φορές (σύμφωνα με τη νομολογιακή πρακτική) στην κυβέρνηση (ή στη Διοίκηση) να εκδώσει ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ Απόφαση.

  Αν και την 3η φορά η Διοίκηση εκδώσει μη αιτιολογημένη ή ανεπαρκώς αιτιολογημένη Απόφαση, τότε μόνο το Δικαστήριο κρίνει ότι η Διοίκηση έιναι ανίκανη να εκδώσει αιτιολογημένη Απόφαση και δεν έχει νόημα να της αναπέμψει εκ νέου την υπόθεση για να αποφασίσει και το ίδιο το Δικαστήριο υποκαθιστά τη Διοίκηση και ορίζει ότι το θέμα έχει τελειώσει και αν ανυπαρξία έγκυρης υπουργικής απόφασης οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

  Αλλά ποιος κάθετε να διαβάσει όλα αυτά; Πετάνε ένα σύνθημα εύκολο, θριάμβου ή κατάρας, και πάνε στο επόμενο θέμα που έχει περισσότερο ζουμί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!