Α. Περράκης: Σε ορίζοντα 20ετίας mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου – Οι εταιρείες «έχασαν» χρόνο λόγω κορονοϊού (audio)

Α. Περράκης: Σε ορίζοντα 20ετίας mRNA εμβόλια κατά του καρκίνου – Οι εταιρείες «έχασαν» χρόνο λόγω κορονοϊού (audio)

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Οι μεγάλες εταιρείες – όπως η Moderna και η BioNTech -που ετοίμαζαν εμβόλια mRNA για την ελονοσία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και κατά του καρκίνου, «”έχασαν” χρόνο λόγω και του κορονοϊού, γιατί όλες οι γραμμές παραγωγής και οι επιστήμονες στράφηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο Αναστάσης Περράκης, διευθυντής ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας», με τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

«Δεν ήταν κάτι που θα το έβρισκαν μέσα σε 2-3 χρόνια, αλλά θα μπορούσαμε να συζητάμε σήμερα για αρχικές κλινικές μελέτες. Πιστεύω ότι θα καθυστερήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τεχνολογία mRNA υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, σε εταιρείες με ιστορία χρόνων, με μεγάλα κεφάλαια, και οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. «Ο σκοπός τους δεν ήταν φυσικά να φτιάξουν εμβόλιο για τον κορονοϊό. Είχαν κάνει κάτι απόπειρες για τη γρίπη. Σκοπός τους ήταν η δημιουργία θεραπευτικών μεθόδων mRNA, για άλλες ασθένειες και κυρίως για τον καρκίνο», τόνισε.

«Η τεχνολογία υπήρχε και βρισκόταν σε ένα σχέδιο ωρίμανσης. Εάν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, ήταν πολύ πιθανό να βλέπαμε την τεχνολογία mRNA για άλλες θεραπείες. Πιθανότατα θα βλέπαμε ένα εμβόλιο για τη γρίπη, καθώς έτρεχαν 3 ή 4 κλινικές δοκιμές», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας επιστήμονας, εξήγησε ότι για κάθε καρκινοπαθή θα σχεδιάζεται ένα εμβόλιο, το οποίο θα καθοδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο να αναγνωρίζει και να επιτίθενται στα συγκεκριμένα δικά του καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, όπως είπε, «είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο», και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σε πειραματικό επίπεδο μέσα σε μια δεκαετία. Μίλησε, δε, για ορίζοντα 20ετίας, αναφορικά με την ευρεία χρήση τέτοιων εμβολίων.

Ο κύριος Περράκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να προήλθε ο κορονοϊός από κάποιο εργαστήριο. «Είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί η βιολογία του συγκεκριμένου κορονοϊού, με βάση την τυπική διαδικασία της εξέλιξης και της μεταφοράς του από κάποιο ζώο στον άνθρωπο, από το τέλος του 2019, στην Κίνα. Δεν χρειάζεται να υποθέσουμε ότι υπήρξε κάποιο εργαστηριακό πείραμα που πήγε άσχημα», πρόσθεσε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να πρόκειτο για εσκεμμένη διαρροή του φονικού ιού.

«Ποτέ να μην αποδίδουμε σε κάτι απίθανο, κάτι το οποίο μπορεί να εξηγηθεί από μια φυσική διαδικασία», υπογράμμισε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Γρηγοριαδης Ζαχος Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida