Evergrande: Ο κινεζικός κολοσσός που απειλεί την παγκόσμια οικονομία – Ο φόβος μιας νέας Lehman Brothers

Evergrande: Ο κινεζικός κολοσσός που απειλεί την παγκόσμια οικονομία – Ο φόβος μιας νέας Lehman Brothers

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι ο κινεζικός κολοσσός ακινήτων, Evergrande, με τις διεθνείς χρηματαγορές να φοβούνται για παγκόσμιες επιπτώσεις. ενώ άλλοι συσχετίζουν την περίπτωση του ομίλου ακινήτων με τη Lehman Brothers.

Η κρίση στην Evergrande έχει οδηγήσει ορισμένους να μιλούν για “κινεζική Lehman”, αναφερόμενοι στην κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008 που πυροδότησε τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σεισμό που ακολούθησε.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν πως η Evergrande δεν έχει σχέση με τη Lehman. Υπενθυμίζεται πως η Lehman Brothers ήταν ένα από τα υψηλότερου κύρους ιδρύματα της Wall Street, πνιγμένο σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου (subprimes).

Η πτώχευσή της παρέσυρε τον πλανήτη στη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από το 1929, για να ακολουθήσει πολυετής οικονομική κρίση.

Για τους αναλυτές, η κατάσταση και οι συνθήκες είναι διαφορετικές στην περίπτωση της Evergrande.

lehman brothers

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα φθάσει σε τέτοιο επίπεδο», σύμφωνα με τον Κέλβιν Γουόνγκ της CMC Markets, ο οποίος προτιμά να κάνει λόγο για «αρνητικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο πλανήτη».

Σε έκθεσή του αυτής της εβδομάδας, ο οίκος αξιολόγησης S&P σημειώνει ότι οι Αρχές πιθανότατα θα παρέμβουν στην περίπτωση που θα φοβηθούν ότι η κρίση θα σημαίνει κινδύνους σε μεγάλη κλίμακα.

«Θεωρούμε ότι το Πεκίνο δεν θα αναγκασθεί να παρέμβει παρά σε περίπτωση μετάδοσης μεγάλης κλίμακας που θα οδηγούσε στην πτώχευση πολλών μεγάλων εταιρειών ακινήτων και σε ρίσκα για την οικονομία», αναφέρεται στην έκθεση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η πτώχευση της Evergrande από μόνη της πιθανότατα δεν θα πυροδοτούσε ένα τέτοιο σενάριο».

Evergrande: Ποια είναι η πηγή των προβλημάτωνΗ μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας με όρους κύκλου εργασιών δηλώνει παρούσα σε περισσότερες από 280 πόλεις. Απασχολεί 200.000 εργαζομένους και τροφοδοτεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Εδώ και μια δεκαετία, η Evergrande διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της και πολλαπλασίασε τις εξαγορές. Ο όμιλος είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Guangzhou FC.

Είναι επίσης παρών στην ανθηρή αγορά ειδών διατροφής και μεταλλικού νερού, με την μάρκα Evergrande Spring. Σχεδίαζε να ανοίξει πάρκα αναψυχής μεγαλύτερα από της Disney, επενδύοντας παράλληλα στον τουρισμό, το Ιντερνετ και την ψηφιακή οικονομία, τις ασφάλειες και την υγεία.

Οι τεράστιες δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από δάνεια που λάμβανε ο Σου Τζιγίν, ο ιδρυτής της Evergrande, ο άνθρωπος με την πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος περιουσία της χώρας.

Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο έλαβε αυστηρά μέτρα απέναντι στις εταιρείες ακινήτων για να τις αναγκάσει να περιορίσουν τα χρέη τους.

Πλέον, η προπώληση ακινήτων είναι απαγορευμένη πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, ένα σύστημα που αντιπροσώπευε σημαντικό μέρος του οικονομικού μοντέλου της Evergrande.

Η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσει τα δάνειά της και την Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρώσει δύο ομόλογα. Πολλοί αναλυτές περιμένουν την πτώχευσή της, αν και διαθέτει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

evergrande

Ο ρόλος της κινεζικής κυβέρνησηςΟλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση. Ο τομέας των ακινήτων είναι σημαντική ατμομηχανή της κινεζικής οικονομίας.

Αντιπροσωπεύει περί το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Τυχόν χρεοκοπία ενός γίγαντα του εκτοπίσματος της Evergrande θα έχει τεράστιες συνέπειες.

Αφού η Evergrande είναι ιδιωτική εταιρεία, το Πεκίνο θα μπορούσε να μην θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένο να τη συνδράμει για να εμποδίσει την χρεοκοπία της. Θα μπορούσε με τον τρόπο αυτόν να δώσει ένα μάθημα σε όλες τις αντίστοιχου μεγέθους εταιρείες ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν στο κράτος για την υποστήριξή τους.

Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το κινεζικό κράτος δεν θέλει να αφήσει τους Κινέζους που έχουν αγοράσει ακίνητα εκτεθειμένους.

Ο Λάρι Ονγκ του SinoInsider θεωρεί ότι το “καλύτερο σενάριο” είναι οι Αρχές “να βρουν ένα μέσο για να αποτρέψουν την πτώχευση της Evergrande και να δώσουν στους πιστωτές την ελπίδα ότι θα λάβουν τουλάχιστον κάτι ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση κοινωνικής αναταραχής”.

Άλλο πιθανό σενάριο αφορά μία αναδιάρθρωση που θα επέτρεπε στις Αρχές να αναλάβουν τον έλεγχο ορισμένων τμημάτων της εταιρείας, ενώ η πτέρυγα των επενδύσεων θα σταματήσει τις δραστηριότητές της.

Από την πλευρά του ο Κέλβιν Γουόνγκ της CMC Markert τονίζει πως: “Πιστεύω ότι μάλλον θα είναι μία διακριτική διάσωση, διότι δεν θέλουν να το πουν ευθέως «βρίσκομαι εδώ για να διοχετεύσω δισεκατομμύρια στους λογαριασμούς για να σας σώσω”.

Κατά τη γνώμη του, θέλουν να αποφύγουν οι άλλες εταιρείες να ερμηνεύσουν μια τέτοια κίνηση ως μήνυμα που θα λέει: “Συνεχίστε τις συνήθεις δραστηριότητες προώθησης ακινήτων και στο τέλος θα σας σώσουμε ό,τι και να γίνει”.

Ο όμιλος της Evergrande έχει προσλάβει ειδικούς στην αναδιάρθρωση, ειδικότερα την επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, που είχε συμβουλέψει και τη Lehman Brothers.

Την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Evergrande στη Σεντζέν, πόλη στα νότια της Κίνας στην επαρχία Κουανγκτούνγκ, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, για να απαιτήσουν την αποπληρωμή των δανείων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως μετέδωσε το Reuters.

evergrande protest 2

Δείτε Επίσης

H ΑΑΔΕ τσεκούρωσε επαγγελματία με 340.000 ευρώ επειδή πλήρωνε με μετρητά αντί μέσω του τραπεζικού συστήματος (η απόφαση)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΑΑΔΕ τσεκούρωσε επαγγελματία με 340.000 ευρώ επειδή πλήρωνε με μετρητά αντί μέσω του τραπεζικού συστήματος (η απόφαση)

H ΑΑΔΕ τσεκούρωσε επαγγελματία με 340.000 ευρώ επειδή πλήρωνε με μετρητά αντί μέσω του τραπεζικού συστήματος (η απόφαση)     Σκληρή τιμωρία για πληρωμές με μετρητά επέβαλε η εφορία σε

Διαβάστε περισσότερα »
Από το 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – Αναμένονται προσφυγές δικαστικών λειτουργών, ώστε να επιστραφούν τα ποσά αναδρομικά από το 2021

Από το 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης Το 2023 σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους με ετήσια

Διαβάστε περισσότερα »
e-αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και ποιες αλλαγές έρχονται από το 2022
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και ποιες αλλαγές έρχονται από το 2022

e-αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και ποιες αλλαγές έρχονται από το 2022 Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα για το 2021 πολλοί φορολογούμενοι

Διαβάστε περισσότερα »
Ταμειακές μηχανές: Τι προβλέπει η τροπολογία για το υπαίθριο εμπόριο - Ποιοι εξαιρούνται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμειακές μηχανές: Τι προβλέπει η τροπολογία για το υπαίθριο εμπόριο – Ποιοι εξαιρούνται

Ταμειακές μηχανές: Τι προβλέπει η τροπολογία για το υπαίθριο εμπόριο – Ποιοι εξαιρούνται Με τις ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ) θα πρέπει να συνδεθούν ό όλοι οι κάτοχοι άδειας δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα »
e-αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και ποιες αλλαγές έρχονται από το 2022
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και ποιες αλλαγές έρχονται από το 2022

e-αποδείξεις: Τι ισχύει φέτος και ποιες αλλαγές έρχονται από το 2022   Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα για το 2021 πολλοί

Διαβάστε περισσότερα »
Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες με ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες με ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια

Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες με ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια     Γιατί οι εταιρείες διαχείρισης αποφεύγουν να δώσουν οριστική λύση με κούρεμα     Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας έχουν βρεθεί δεκάδες

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida