ΕΚΤ: Γιατί δεν θα καταργηθούν τα μετρητά

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
ΕΚΤ: Γιατί δεν θα καταργηθούν τα μετρητά

Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής για τις συναλλαγές των καταναλωτών, όπως αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η ΕΚΤ τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της   https://www.ecb.europa.eu/press/blog/date/2023/html/ecb.blog230206~1ea270a762.el.html

Οι περισσότερες από τις συναλλαγές που γίνονται σε καθημερινή βάση σε καταστήματα και σε εστιατόρια κ.λπ. γίνονται με χαρτονομίσματα. Στην Ευρώπη υπάρχει η αντίληψη πως τα μετρητά παραμένουν ο “βασιλιάς” των συναλλαγών καθώς η έρευνα της ΕΚΤ δείχνει ότι το 60% των πολιτών θέλει να έχει την επιλογή να χρησιμοποιεί μετρητά.

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης ΕΚΤ: Γιατί δεν θα καταργηθούν τα μετρητά

Το “πλαστικό” χρήμα και τα μετρητά

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές τους σε καθημερινή βάση.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως παρόλο που ο αριθμός συναλλαγών με μετρητά στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί, εξακολουθούν αυτά να είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές πληρωμών, όπως αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε η ΕΚΤ.  Το 2016 και το 2019 , το 79% και το 72% του συνόλου των συναλλαγών έγινε με μετρητά, ενώ το 2022 το ποσοστό ανήλθε στο 59%.

Αναλυτικά:

  • Το 55% των ερωτηθέντων της Ευρωζώνης προτιμά να κάνει τις αγορές του με πλαστικό χρήμα και όχι με μετρητά. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να κουβαλούν μετρητά μαζί τους και πως μπορούν να πληρώσουν με μεγάλα ευκολία με πλαστικό χρήμα.
  • Ωστόσο, το 22% των ερωτηθέντων της έρευνας της ΕΚΤ προτιμά να κάνει τις συναλλαγές του με μετρητά κυρίως επειδή μπορεί να ελέγχει τι ξοδεύει.

Συναλλαγές με κάρτα ή μετρητά:  Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας  για την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εγγυάται ότι θα υπάρχει ένα υγιές σύστημα πληρωμών με διαφορετικές επιλογές στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το πώς θέλουν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Επίσης η Τράπεζα  ξεκαθαρίζει ότι θα διατηρήσει τα μετρητά σε ευρώ και ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι είναι διαθέσιμα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αντοχή των τραπεζογραμματίων στην παραχάραξη. Ενώ υπάρχουν και σενάρια ότι η ΕΚΤ εξετάζει την εφαρμογή ενός ψηφιακού ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!