Συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας στη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου : «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

Ευχαριστήριο του Δήμου Εορδαίας.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Συμμετοχή του Δήμου Εορδαίας στη διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου : «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

 

Ο Δήμος Εορδαίας έχοντας ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες που αφορούν το δημόσιο διάλογο και την αποτύπωση των κοινωνικών συνθηκών που διαμορφώνονται από τη γνωστοποίηση  του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έως και σήμερα, λαμβάνει μέρος στις απαιτούμενες διαβουλεύσεις σχολιάζοντας και καταθέτοντας απόψεις και παρατηρήσεις.

Σε αυτό το  πλαίσιο, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμμετείχε στη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου: «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις  επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Εορδαίας πρότεινε τα κάτωθι:

 • Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός όλων των δράσεων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης να οργανώνεται από την Κυβέρνηση και όχι από διάφορες  επιτελικές διευθύνσεις.
 • Να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στους πληττόμενους Δήμους με πλήρη αξιοποίηση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.
 • Αξιοποίηση του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της περιοχής μας με θέσπιση κριτηρίου εντοπιότητας, στη στελέχωση του προβλεπόμενου προσωπικού στις επιτελικές διευθύνσεις.
 • Οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων και κτιριακών εγκαταστάσεων να γίνουν στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να αξιοποιηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις και να είναι αμεσότερη η εποπτεία των επενδυτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, από τα στελέχη και το αρμόδιο προσωπικό.
 • Καθορισμός ελάχιστης τιμής εκμίσθωσης ακινήτων, η οποία θα είναι προκαθορισμένη για τις περιοχές σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης και όχι βάσει των γενικώς αποδεκτών δεικτών και προτύπων αποτίμησης της αγοράς, διασφαλίζοντας την τοπική αγορά ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν φαινόμενα περιφερειακών ανισοτήτων.
 • Η έδρα της εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» να είναι στη Δυτική Μακεδονία για προφανείς λόγους και υποχρεωτικά να ιδρυθούν παραρτήματα σε όλους τους πληττόμενους δήμους των περιοχών ΔΑΜ.
 • Χάραξη νέας υπερταχείας σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Νάουσας (Βέροιας)-Πτολεμαΐδας-Καστοριάς, όπως αναλύεται στην από 18-10-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.
 • Συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των ΟΤΑ κυρίως Α βαθμού στη λήψη αποφάσεων, καθώς και συμμετοχή του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων ως μέρος των προγραμματικών συμβάσεων, για τη διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης.
 • Αναφορικά με τα έργα αποθήκευσης με χρήση συσσωρευτών να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν πρόσβαση και να διαχειρίζονται την παραγόμενη θερμική ενέργεια που προκύπτει από την αποθήκευση, άνευ κόστους ή καταβολής οποιασδήποτε συμμετοχής, πέρα από την εγκατάσταση του αναγκαίου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
 • Εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδοτικής ροής από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
 • Αποκατάσταση εδαφών, οριστικοποίηση ανάγλυφου, επανάχρηση των εξορυκτικών περιοχών και προστασία  των υδατορεμάτων, του υδροφόρου ορίζοντα και της αειφορίας αδιάλειπτης επιφανειακής ροής υδάτων.
 • Πρόβλεψη  δυνατότητας ύπαρξης μηχανισμού έναντι ακραίων διακυμάνσεων, στα κόστη παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Ρητή πρόβλεψη για χρήση λιγνίτη ως καύσιμη ύλη στις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας.
 • Πλήρης καταβολή και εξόφληση των εν εξελίξει απαλλοτριώσεων, καθώς και ολοκλήρωση των έργων υποδομής στους υπό μετεγκατάσταση οικισμούς.

 

Ο Δήμος Εορδαίας σταθερός στις αρχικές θέσεις του, τις οποίες έχει εγκαίρως δημοσιοποιήσει από την πρώτη διαβούλευση του ΣΔΑΜ (εξασφάλιση τηλεθέρμανσης-επενδυτικό πρόγραμμα ΔΕΤΗΠ, ίδρυση Campus Σχολών Υγείας και προγραμματισμός πολιτικών σε συγκεκριμένους επενδυτικούς άξονες), θα εξακολουθεί να εκφράζει προτάσεις και απόψεις, με γνώμονα  το συμφέρον  της τοπικής κοινωνίας.  Απώτερος στόχος είναι να καταστεί πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που απορρέουν του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχοντας ως επίκεντρο την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

 

Μία Απάντηση

 1. Τα ΦΒ στέγης δυστυχώς δεν υπάρχουν πουθενά στις προτάσεις. Μόνο τα μεγάλα ΦΒ δικαιούνται να χρησιμοποιούν τα πανάκριβα δίκτυα μεταφοράς Η/Ε Υψηλής Τάσης από Πτολεμαΐδα προς τα αστικά κέντρα; Ως πότε θα ενισχύουμε τους περιστέρηδες-μυτιληναίους κ.α. Αυτοί δεν θα χορτάσουν ποτέ!
  Δεν δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους για παραμονή στον τόπο τους, έστω με ένα ασήμαντο μηνιαίο εισόδημα.
  Αφορά την άμεση ελάχιστη ενίσχυση του εισοδήματος των απλών κατοίκων της περιοχής μας, δεν σας ενδιαφέρει ;;;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Δείτε Επίσης

Ευχαριστήριο του Δήμου Εορδαίας.
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Ευχαριστήριο του Δήμου Εορδαίας.

Ευχαριστήριο του Δήμου Εορδαίας. Ο Δήμος Εορδαίας εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την πολιτευτή της Ν.Δ. Νομού Κοζάνης κ. Καλλιόπη (Πόπη) Σεμερτζίδου, για την ευγενική χορηγία χριστουγεννιάτικων δέντρων που θα στολιστούν

Διαβάστε περισσότερα »
Με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά συναντήθηκε το Δ. Σ της Ένωσης Στρατιωτικών Π. Ε Κοζάνης
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά συναντήθηκε το Δ. Σ της Ένωσης Στρατιωτικών Π. Ε Κοζάνης

Με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά συναντήθηκε το Δ. Σ της Ένωσης Στρατιωτικών Π. Ε Κοζάνης   Την 30 Νοε 2021 στο δημαρχείο της Πτολεμαΐδας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα »
Εργαστηριακή διερεύνηση του κορωνοϊού στα ανεπεξέργαστα λύματα της Πτολεμαΐδας από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ)
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Εργαστηριακή διερεύνηση του κορωνοϊού στα ανεπεξέργαστα λύματα της Πτολεμαΐδας από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ)

Εργαστηριακή διερεύνηση του κορωνοϊού στα ανεπεξέργαστα λύματα της Πτολεμαΐδας από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ 25/11/2021   Η ΔΕΥΑΕ και ο Δήμος Εορδαίας, έχοντας ως μέλημα

Διαβάστε περισσότερα »
Ο Δήμος Εορδαίας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο 8ο Διεθνές Συνέδριο, για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες SafeGreece 2021 on-line. - Η τοποθέτηση-χαιρετισμός Δημάρχου (βίντεο)
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Ο Δήμος Εορδαίας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο 8ο Διεθνές Συνέδριο, για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες SafeGreece 2021 on-line. – Tοποθέτηση-χαιρετισμός Δημάρχου (βίντεο)

Ο Δήμος Εορδαίας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στο 8ο Διεθνές Συνέδριο, για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες SafeGreece 2021 on–line.     Ο Δήμος Εορδαίας μετά από πρόσκληση του Προέδρου SafeGreece

Διαβάστε περισσότερα »
eordaialive.com: 2η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εορδαία Εμείς» του Δήμου Εορδαίας για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

eordaialive.com: 2η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εορδαία Εμείς» του Δήμου Εορδαίας για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου (βίντεο)

2η Εθελοντική Αιμοδοσία από το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εορδαία Εμείς» του Δήμου Εορδαίας για την εξασφάλιση επάρκειας αίματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Ο Δήμος Εορδαίας μέσω του Τοπικού Δικτύου Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα »
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΠΌΛΟΙΠΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Δ ΑΝΑΡΑΧΗΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΠΌΛΟΙΠΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Δ ΑΝΑΡΑΧΗΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΠΌΛΟΙΠΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Δ ΑΝΑΡΑΧΗΣ   Στα πλαίσια προγραμματισμένων εργασιών καθαρισμού των δεξαμενών υδροδότησης, από τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Εορδαίας, σε συνεργασία με την

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida