Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Γιώργος Κωστικίδης: Φτιάχνει φωλιές για να υποδεχθεί τα αποδημητικά πουλιά στην Πτολεμαΐδα

6λ ανάγνωσης
Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Γιώργος Κωστικίδης: Φτιάχνει φωλιές για να υποδεχθεί τα αποδημητικά πουλιά στην Πτολεμαΐδα

Γιώργος Κωστικίδης: Φτιάχνει φωλιές για να υποδεχθεί τα αποδημητικά πουλιά στην Πτολεμαΐδα

Τις τοποθετεί στα σχολεία για να τα παρατηρούν τα παιδιά και ταυτόχρονα να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση

Η Άνοιξη πλέον είναι εδώ. Η φύση αρχίζει να ντύνεται με τα πιο ζωηρά της χρώματα και τα πουλιά που έλειπαν όλο το χειμώνα επιστρέφουν για να δώσουν μελωδίες στις ημέρες.

Κάποια από αυτά που θα προσγειωθούν στην περιοχή της Εορδαίας στη Δυτική Μακεδονία θα έχουν νέα σπίτια καθώς ο Γιώργος Κωστικίδης, μέλος της ορνιθολογικής είχε την ιδέα να κατασκευάσει φωλιές.

Μάλιστα δεν έμεινε μόνο στην κατασκευή των φωλιών αλλά βάζει και τα παιδιά της πόλης της Πτολεμαΐδας σε αυτή την διαδικασία προκαλώντας τους μια δημιουργική δραστηριότητα αλλά και ευαισθητοποίηση καλλιεργώντας τους την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Καθεμία από τις φωλιές, προορίζεται για ένα συγκεκριμένο είδος πουλιού, όπως χελιδόνια, καλόγερους, παπαδίτσες και κλειδωνάδες, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κωστικίδη.

Ο ίδιος μιλάει στο Newsbomb.gr γι’ αυτή του την οικολογική του πρωτοβουλία, για το πώς την «υποδέχονται» τα μικρά παιδιά αλλά και την διαδικασία να φτιάξει μια φωλιά.

Ο ίδιος λατρεύει τα πουλιά και ένα από τα άπιαστα…όνειρα του είναι να πετάξει δίπλα από αυτά.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Γιώργος Κωστικίδης: Φτιάχνει φωλιές για να υποδεχθεί τα αποδημητικά πουλιά στην Πτολεμαΐδα
Ο Γιώργος Κωστικίδης μιλά σε μικρούς μαθητές για τις φωλιές και τους υποψήφιους φτερωτούς ενοίκους τους, μαγνητίζοντας την προσοχή τους

Φτιάχνεις ξύλινες φωλιές για τα αποδημητικά πουλιά που έρχονται στην περιοχή. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

«Η ιδέα για την κατασκευή των φωλιών ξεκίνησε από τον πρώτο καιρό της επαφής μου με τον κόσμο των φτερωτών πλασμάτων.

Όταν τα πουλιά φτάνουν από το ταξίδι χιλιομέτρων στα μέρη μας, εργάζονται αδιάκοπα, με επιμονή και υπομονή, για να χτίσουν την φωλιά τους για να στεγάσουν την οικογένεια τους. Κατασκευάζουν ,ως άλλοι αρχιτέκτονες ,με μοναδικότητα το σπίτι τους, με στόχο την ζεστασιά και κυρίως την ασφάλεια των νεογνών τους. Αισθάνθηκα λοιπόν, παρατηρώντας και καταγράφοντας αυτήν τους την προσπάθεια, την επιθυμία να τους προσφέρω «διευκόλυνση».

Κάποια πουλιά επισκευάζουν ή στεγάζονται σε παλαιότερες φωλιές ή εγκαθίστανται σε φυσικές έτοιμες, όπως τρύπες σε κορμούς δέντρων ή και χρηστικά αντικείμενα, π.χ γλάστρες».

Σε ότι οφελεί τα πουλιά η συγκεκριμένη φωλιά;

«Πολλές φορές στο αστικό περιβάλλον με το πολύ τσιμέντο δεν υπάρχουν θέσεις φωλιάσματος. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στους φτερωτούς μας φίλους να φωλιάσουν σε έτοιμες φωλιές.

Οι έτοιμες ξύλινες φωλιές, προσφέρουν διευκόλυνση όπως είπα, για γρήγορη και ασφαλή εγκατάσταση μιας οικογένειας πουλιών. Το κέλυφος το βρίσκουν έτοιμο, όπως θα γινόταν εάν ανακάλυπταν μία τρύπα σε κάποιο δέντρο, έτσι το ζευγάρι επικεντρώνεται στο να φτιάξει μια αναπαυτική θέση-φωλιά στο εσωτερικό για να γεννήσει η θηλυκιά τ’ αυγά της».

fwlies-3.jpg
Οι ξύλινες φωλιές κατά την διαδικασία παραγωγής τους

Ποια είναι τα κριτήρια για να κατασκευαστεί μια φωλιά;

«Τα κριτήρια κατασκευής μιας φωλιάς είναι το είδος των πουλιών για τα οποία προορίζεται. Άρα θα πρέπει να έχει κατάλληλες διαστάσεις . Κυρίως αυτό που καθορίζει το ποιο είδος θα την κατοικίσει, είναι η τρύπα στην πρόσοψη. Παράδειγμα μια τρύπα στην είσοδο με διάσταση 32mm μπορεί να στεγάσει καλόγερό ή και σπουργίτη .Εάν εγκατασταθεί μια γαλαζοπαπαδίτσα ίσως να χτίσει με λάσπη την τρύπα, για να εξυπηρετεί την είσοδο και την έξοδο μόνο σ’ αυτήν και το ταίρι της».

Πόσες έχεις φτιάξει για φέτος, πόσα πουλιά περιμένεις να υποδεχθείς;

«Πέρσι κατασκεύασα δοκιμαστικά ,για πρωτη φορά φωλιές για χαλκοκουρούνες και τσαλαπετεινούς. Είναι μεταναστευτικά πουλιά και έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή μας τέλη Απριλίου.

Φέτος κατασκεύασα περισσότερες φωλιές για ενδημικά πουλιά και σκέφτηκα να τις εγκαταστήσω σε διαφορετικά σημεία στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Εύχομαι να εξυπηρετήσουν μεγάλο αριθμό πουλιών και να κατοικηθούν όλες».

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Γιώργος Κωστικίδης: Φτιάχνει φωλιές για να υποδεχθεί τα αποδημητικά πουλιά στην Πτολεμαΐδα
Φωλιές ξεχωριστές για κάθε πουλί

Τα παιδιά της Εορδαίας σε βοηθούν σε αυτό το εγχείρημα; Περιμένουν τα παιδιά με ανυπομονησία τα πουλιά;

«Πραγματικά, τα παιδιά της Εορδαίας, φέτος θα συμμετέχουν πιο ενεργά και είναι ενθουσιασμένα με την ιδέα να παρακολουθούν από τόσο κοντά τη καθημερινότητα μιας οικογένειας πουλιών. Τα σημεία της εγκατάστασης των φωλιών είναι κυρίως αυλές σχολείων, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών και πάρκων. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αυτόν τον αγώνα των πουλιών για την επιβίωση.

Πρόσφατα η υποδοχή που μου έκαναν τα παιδιά του νηπιαγωγείου Ουράνιου Τόξου, ήταν συγκινητική».

Θεωρείς ότι συμβάλεις στην περιβαλλοντική Παιδεία των παιδιών αλλά και των συμπολιτών σου;

«Θα χαιρόμουν εάν αυτή η δράση βοηθήσει να καλλιεργηθεί στο μυαλό και των παιδιών και των ενηλίκων, η σημασία που έχει η προστασία της άγριας ζωής για τον πλανήτη μας και κατ’ επέκταση για τον άνθρωπο. Ελπίζω η συμμετοχή των παιδιών σ’ αυτήν την προετοιμασία της υποδοχής των φτερωτών φίλων μας, να τα ευαισθητοποιήσει για να γίνουν οι αυριανοί θεματοφύλακες του περιβάλλοντος. Θα ήταν σπουδαίο οι μελλοντικοί ενήλικες να επιφέρουν μία ισορροπία ανάμεσα στην δράση του ανθρώπου και στην βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι σπουδαίο να μάθουν πως φροντίζοντας την φύση και τα πλάσματά της προστατεύουν τον εαυτό τους».

Πώς ένα πουλί θεωρείς ότι βλέπει τον κόσμο;

«Πολλές φορές φαντάστηκα τον εαυτό μου να πετάει δίπλα στα πουλιά. Αν κάποια φορά τα καταφέρω θα ξέρω πολλά περισσότερα από τον κόσμο τους που τώρα δυστυχώς τα βλέπω μόνο με τα ανθρώπινα μάτια».

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *