Αγώνας δρόμου για “επιστροφή” και του Αγ. Δημητρίου V – Νέες αλλαγές για τους Λιγνίτες

Αγώνας δρόμου για "επιστροφή" και του Αγ. Δημητρίου V - Νέες αλλαγές για τους Λιγνίτες

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Όλη η ΚΥΑ που επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του WEN

Τη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας “Μεγαλόπολη 3” της ΔΕΗ αποφάσισε τελικά το ΥΠΕΝ, όπως είχε προαναγγείλει σε ρεπορτάζ του το worldenergynews.gr (https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=526957). Με απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Κώστα Σκρέκα και Νίκου Ταγαρά, επιτρέπονται πλέον – κατά τη λειτουργία της Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης –παρεκκλίσεις ώστε να λειτουργεί χωρίς τον εξοπλισμό μείωσης των εκπομπών περισσότερο από τις 120 ώρες για κάθε περίοδο 12 μηνών που προέβλεπε η ΚΥΑ 36060/1155/Ε.103/2013.

Ο καύσωνας και οι πυρκαγιές που απείλησαν κρίσιμες υποδομές του συστήματος και έβγαλαν από την …πρίζα πολλές περιοχές (αν και τελικά αποφεύχθηκε ο κίνδυνος ενός γενικευμένου μπλακ άουτ) έθεσαν σε νέα βάση τις συζητήσεις, στο ΥΠΕΝ και στον ΑΔΜΗΕ, για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτών. Έτσι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει θορυβηθεί από τις «τρύπες» που δημιουργεί στο σύστημα η απουσία των λιγνιτών και πλέον εξετάζεται σοβαρά η παραμονή ορισμένων μονάδων, έως ότου ετοιμαστούν και λειτουργήσουν οι νέες μονάδες ορυκτού αερίου.

Βάσει του προγραμματισμού της ΔΕΗ, το επόμενο διάστημα πρέπει να βγουν εκτός οι λιγνιτικές μονάδες του σταθμού Αγίου Δημητρίου, η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη. Να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ο ΑΔΜΗΕ με έγγραφό του που είχε κοινοποιηθεί σε ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και ΡΑΕ είχε ζητήσει για λόγους επάρκειας ισχύος να μην κλείσει η «Μεγαλόπολη 3» εντός του έτους, ώστε το ηλεκτρικό σύστημα να μην καταστεί ευάλωτο. Ωστόσο, η μονάδα έκλεισε στα τέλη Μαρτίου και ξαναμπήκε μπροστά, με πολλές δυσκολίες, λόγω έκτακτης ανάγκης, στην αρχή του πρόσφατου καύσωνα. Πάντως, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου ώστε να ξαναμπεί στο σύστημα ο Άγιος Δημήτριος V ο οποίος είναι μη διαθέσιμος λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης, ενώ ίσως να δούμε και τη «Μεγαλόπολη V» να δουλεύει στο φουλ, καθώς σήμερα λειτουργεί κάτω από τα 811 MW της ισχύος της.

Οι νέες μονάδες

Σε κάθε περίπτωση η απώλεια της ισχύος των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί σήμερα να καλυφθεί πλήρως, παρά μόνο με τη βοήθεια των εισαγωγών. Όσο για τις νέες μονάδες, εκείνη της Mytilineos (826MW ) θα μπει στο σύστημα από τον   Σεπτέμβριο του 2022, η   «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ στις αρχές του 2023 με καύσιμο λιγνίτη και από το 2026 με φυσικό αέριο και με αυξημένη ισχύ (1.000 Μεγαβάτ), ενώ η καινούργια μονάδα ηλεκτρισμού με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ομίλου της Motor Oil Hellas εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

Έτσι, καθοριστικό ρόλο στο τι μέλλει γενέσθαι θα παίξει η «τύχη» του Strategic Reserve για τη διετία 2021-2022, ώστε οι λιγνιτικές μονάδες να μπορέσουν να παραμείνουν σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, δίχως να ζημιώνεται η ΔΕΗ, όπως και του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος ώστε να στηριχθούν νέες επενδύσεις όπως οι μονάδες φυσικού αερίου. Όσον αφορά στον Μηχανισμό Στρατηγικής Εφεδρείας εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά θα έχουν καταλήξει στο οριστικό κείμενο προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2022. Σε αυτόν θα μπορεί να συμμετέχει επίσης η απόκριση ζήτησης. Για τον Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος εκτιμάται ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν το 2023.

Η απολιγνιτοποίηση στην Ευρώπη

Πάντως, στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του The Green Tank, έχουν φτάσει στα μισά του δρόμου για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι επιστήμονες της δεξαμενής σκέψης, πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Παρισιού, οι μισοί σταθμοί (162 από τους 324 στις αρχές του 2016) που έκαιγαν κάρβουνο στην Ευρώπη είναι πλέον κλειστοί ή έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν ως το 2030.

Το μερίδιο του λιγνίτη και του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης βρίσκεται σε καθοδική πορεία από το 2012. «Ειδικότερα, το μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα για το 2020 ήταν 38%, ενώ οι ΑΠΕ παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όλα τα ορυκτά καύσιμα αθροιστικά. Αυτή η πορεία πρέπει να ενισχυθεί, ώστε η Ευρώπη να πετύχει τον στόχο μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030», σημειώνει το The Green Tank.

www.worldenergynews.gr

Δείτε Επίσης

Πτολεμαΐδα: Νεκρή 33χρονη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πτολεμαΐδα: Νεκρή 33χρονη

Νεκρή βρέθηκε 33χρονη το πρωί στο σπίτι της στην Πτολεμαΐδα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατο της. Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα »
Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας σύμφωνα με το καταστατικό προσκαλεί τα μέλη του  «τα ταμειακώς τακτοποιημένα» αυτά δηλαδή που έχουν καταβάλλει

Διαβάστε περισσότερα »
Η Θέση της παράταξης της Αθηνάς Τερζοπούλου στην πρόταση του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Σωτηροπούλου, για την δημιουργία σιδηροδρομικης γραμμής Θεσσαλονίκης-βεροιας-Πτολεμαιδας-Καστοριας
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ

Η Θέση της παράταξης της Αθηνάς Τερζοπούλου στην πρόταση του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Σωτηροπούλου, για την δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Βέροιας- Πτολεμαΐδας- Καστοριάς

Η Θέση της παράταξης της Αθηνάς Τερζοπούλου στην πρόταση του Αρχιτέκτονα Μηχανικού Σωτηροπούλου, για την δημιουργία σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Βέροιας- Πτολεμαΐδας- Καστοριάς     Για το θέμα που ήλθε σήμερα (18.10.21), 

Διαβάστε περισσότερα »
Νατάσα Θεοδωρίδου - Υπάρχω Για Σένα | Αποκλειστικά στον Μελωδία 102.4
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Νατάσα Θεοδωρίδου – Υπάρχω Για Σένα | Αποκλειστικά στον Μελωδία 102.4

Νατάσα Θεοδωρίδου – Υπάρχω Για Σένα | Αποκλειστικά στον Μελωδία 102.4 Μετά την “έξαψη” που όλοι αγαπήσαμε η Νατάσα Θεοδωρίδου έρχεται να μας τραγουδήσει “Υπάρχω για Σένα” και να μας

Διαβάστε περισσότερα »
Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα - Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη - Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας (βίντεο)
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα – Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη – Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας (βίντεο)

Eordaialive.com: Πτολεμαΐδα – Στιγμιότυπα από την ομιλία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη – Πλάνα από την πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης.      

Διαβάστε περισσότερα »
ΔΕΗ

Eordaialive.com: Τι είπε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ( βίντεο)

Eordaialive.com: Τι είπε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στο σημερινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.    

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida