Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. – Προτάσεις για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους». – Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό

Eordaialive Team
3λ ανάγνωσης
ΤΕΕ /Τμ. Δυτικής Μακεδονίας : Αναστολή στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών - Ελεύθερων Επαγγελματιών. - Επιστολή στο Υπουργείο Εργασίας

Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. – Προτάσεις για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους». – Επιστολή στον αρμόδιο υπουργό


Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. – Προτάσεις για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους». – Επιστολή στον αρμόδιο υπουργόΑξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στις 26/10/2022 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους», σύμφωνα με το οποίο νέοι από 18 έως 39 ετών, θα μπορούν να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, ενώ προδημοσιεύτηκε παράλληλα και ο οδηγός του προγράμματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο ενότητες:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

Ακολούθησε μας στο Twitter

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

  1. Το «Εξοικονομώ για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smart home.
  2. Το «Ανακαινίζω για Νέους», που περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο σκέλος του «Ανακαινίζω» είναι η ένταξη πρώτα στο σκέλος «Εξοικονομώ».

Το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ θεωρεί πολύ σημαντική και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους και με την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει από την υλοποίηση όλων των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» μέχρι σήμερα, καταθέτουμε τις προτάσεις μας στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ώστε να συμβάλλουμε στην επιτυχία του:

  1. Προτείνουμε ο προϋπολογισμός του προγράμματος να χωριστεί ανά Περιφερειακή Ενότητα.
  2. Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, όπου είναι σε εξέλιξη η απολιγνιτοποίηση και οι ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έχουν αυξήσει κατά πολύ το ενδιαφέρον των πολιτών για ένταξη σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνουμε να δοθεί μπόνους περιοχής στην επιδότηση 10%.
  3. Λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους των οικοδομικών υλικών που μπορεί να επηρεάσει ανασταλτικά την υλοποίηση των έργων, προτείνουμε αύξηση κατά 25% όλων των κριτηρίωντου ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ή να προβλεφθεί συντελεστής αναθεώρησης στις τιμές μονάδας των επιλέξιμων εργασιών.
  4. Προτείνουμε 25% αύξηση των αμοιβών των μηχανικώνκαι των ανώτατων ορίων.
  5. Ειδικά για τις δαπάνες του ανακαινίζω, προτείνουμε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 40%.
  6. Προτείνουμε να δοθεί ικανός χρόνος, τουλάχιστον δύο μηνών, για την υποβολήτων αιτήσεων στο πληροφοριακό σύστημα.
  7. Ειδικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις που είναι μεγαλύτερες από 7 τ.μ., προτείνουμε να υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησής τους και μετά τον αρχικό χαρακτηρισμό της αίτησης ως «επιλέξιμη», αρκεί να έχει προηγηθεί η υπαγωγή τους πριν την υποβολή της αίτησης και είναι σωστά συμπληρωμένο το Ε9.

Όλα τα ανωτέρω εκτιμούμε ότι αποτελούν ρεαλιστικές παρεμβάσεις με γνώμονα την επιτυχία του προγράμματος. Εν μέσω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πρωτοβουλίες σαν κι αυτή αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

 

 

 

 

Κιάνας Μεν. Στέργιος

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!