Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο ΕΚΕΤΑ ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Πτολεμαΐδας, αποτελούν ένα νέο πεδίο ευκαιριών για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και όσα προγραμματίζονται να γίνουν στην Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επίσκεψή του εχθές στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα.
Ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε από τον διευθυντή Ερευνών του Κέντρου, Παναγιώτη Γραμμέλη για το ερευνητικό έργο του οργανισμού, την συμμετοχή του στα ανταγωνιστικά προγράμματα του HORIZON, που χρηματοδοτεί η ΕΕ, καθώς και για τους στόχους που έχει θέσει το ερευνητικό κέντρο γύρω από τις εφαρμογές των αξιών υδρογόνου. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα που σχετίζονται με την προώθηση των τεχνολογιών υδρογόνου, καθώς και στην προσέλκυση νέων ερευνητών και επιστημόνων που θα εργαστούν σε αυτά. Ο κ. Γραμμέλης, ενημέρωσε τον Έλληνα Επίτροπο για τις προτάσεις που κατέθεσε το κέντρο στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon και που σε συνεργασία με την Περιφέρεια προβλέπεται στην παλιές εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ να δημιουργηθεί κόμβος υδρογόνου με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου και μονάδας ηλεκτρόλυσης που θα παράγει «πράσινο» υδρογόνο. Σύμφωνα με το πρότζεκτ που «τρέχει» το ΕΚΕΤΑ η Πτολεμαΐδα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα παράγει υδρογόνο και θα τροφοδοτεί τρεις μεγάλους καταναλωτές, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Εορδαίας και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ. Ο κ. Σχοινάς, περιηγήθηκε στα εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου, όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πειραματικό εργαστήριο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Στο παράρτημα του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα εργάζονται 37 επιστήμονες, ερευνητές και τεχνικοί και σύμφωνα με τον κ. Γραμμέλη «η φιλοδοξία μας είναι εντός του 2023 να φθάσουμε στα 50 άτομα».
Ο Έλληνας Επίτροπος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του κατά την επισκεψή του στο διοικητήριο και στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην περιοχή της ΖΕΠ Κοζάνης. Ο Πρύτανης του ιδρύματος, Θόδωρος Θεοδουλίδης ενημέρωσε ότι στον νέο χώρο έχουν μεταφερθεί ήδη οι διοικητικές υπηρεσίες και σταδιακά μετακομίζουν και τα τρία Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, ώστε η νέα ακαδημαϊκή χρόνια να ξεκινήσει στις νέες εγκαταστάσεις. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή εστιών για 350 άτομα, στο πλαίσιο ΣΔΙΤ που «τρέχει» το πανεπιστήμιο, ενώ στον ίδιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία κόμβου καινοτομίας, όπου θα φιλοξενούνται νέοι επιστήμονες και ερευνητές. Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς, τόνισε, ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου σημαίνει ότι «μιλάμε για ένα πραγματικό πανεπιστημιακό κάμπους που θα περιλαμβάνει τα πάντα και δεν θα ‘χει να ζηλέψει σε τίποτα από αλλων χωρών».
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ αργά εχθές το απόγευμα επισκέφθηκε οινοποιείο στην περιοχή Αμυνταίου και την συνοριακή γραμμή στο τελωνείο της Νίκης στην Φλώρινα.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ