Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια (video)

Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια (video)

Περιεχόμενο

Στους δρόμους “ξεχύθηκαν” οι Μωμόγεροι χορεύοντας με τις παραδοσιακές τους στολές στο Καρυχώρι της Πτολεμαΐδας.

Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια (video)
Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια (video) 3

Οι “Μωμόγεοι” σε πολλά προσφυγικά χωριά γύρω από την Πτολεμαΐδα θα ξεσηκώνουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια.

Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια (video)
Πτολεμαΐδα: Ξεχύθηκαν στους δρόμους οι “Μωμόγεροι” και θα ξεσηκώσουν τον κόσμο μέχρι τα Θεοφάνια (video) 4

«Μωμόγεροι» ή Μωμόερια είναι ένα έθιμο βγαλμένο μέσα από την ποντιακή παράδοση και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου, δηλαδή από τις 26 Δεκεμβρίου, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα, σε διάφορα χωριά στο νομό Κοζάνης, Δράμας και Καστοριάς.

Η μεταμφίεση, η σάτιρα, τα προσωπεία και συμβολικές πράξεις νεκρανάστασης και όλες αυτές οι εθιμικές εκδηλώσεις, με κύριο μορφολογικό τους στοιχείο τη μάσκα και τη μεταμφίεση, στον Πόντο ήταν γνωστές με τον όρο Μωμόγεροι, δηλαδή ιερείς του Μώμου, ο οποίος αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού.

Από το 2016 το εθιμικό δρώμενο των «Μωμόγερων», εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
1
+1
0

Κοινοποίηση σε

Facebook
X

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στείλτε μας το παράπονο, την παρατήρηση, την καταγγελία, το σχόλιο, το αίτημα, την φωτογραφία σας και βοηθήστε να κάνουμε την, πόλη, την κοινωνία και τον τόπο μας ένα καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας. Στείλτε μήνυμα στο info@eordaialive.com ή πάρτε μας τηλέφωνο στο 6981893715 (Viber) Μην το σκέφτεσαι, η γνώμη και η γνώση σου ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ !