Εορδαία: 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού Πύργοι

Eordaialive Team
1λ ανάγνωσης
Εορδαία: 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού Πύργοι

Εορδαία: 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του χωριού Πύργοι


 

Ημέρα πένθους για το χωριό Πύργοι Εορδαίας, καθώς στις 23 και 24 Απριλίου του 1944 είχε λάβει χώρα η Σφαγή των Πύργων ή αλλιώς το Ολοκαύτωμα των Πύργων, όπου Έλληνες είχαν σφαγιαστεί από τους Γερμανούς ναζιστές.

Η κοινότητα των Πύργων είναι ο δεύτερος μαρτυρικός τόπος στην Ελλάδα, όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων -330- και όσον αφορά την έκταση των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές, μετά τα Καλάβρυτα. Οι Γερμανοί τότε είχαν οδηγήσει γυναίκες και παιδιά, σε έναν από τους τέσσερις αχυρώνες της περιοχής, όπου έβαλαν φωτιά και κάηκαν όλοι ζωντανοί.

Ο κ.Χαράλαμπος Φωτιάδης, πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων ολοκαυτώματος Πύργων «Ιερά μνήμη» μιλά για την τραγωδία που είχε συμβεί στην περιοχή τότε, αλλά και για το μνημείο που δημιουργείται για να τιμήσει τους 330 ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα. Ήδη έχουν χτιστεί στήλες με τα ονόματα των θυμάτων και ο χώρος είναι υπό διαμόρφωση.

Διαχρονικά αιτήματα των μαρτυρικών οικισμών της περιοχής είναι η καταβολή των αποζημιώσεων και φυσικά το κατοχικό δάνειο.

 

 

 

.ertnews.gr
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ποιον από τους παρακάτω υποψήφιους βουλευτές θα έστελνες στη νέα Βουλή των Ελλήνων;

Loading ... Loading ...