Το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων για το έτος 2025, με συνολικό προϋπολογισμό 395.249,88€, αυξημένο κατά 31.300€ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, η αύξηση του προϋπολογισμού οφείλεται στην προσθήκη δαπανών που δεν είχαν αρχικά συμπεριληφθεί, όπως οι ζωοτροφές (23.200€) και η απολύμανση-απεντόμωση του καταφυγίου (2.000€).
Κατά τη συζήτηση, η υπεύθυνη του καταφυγίου διευκρίνισε ότι η σύνταξη του προγράμματος έγινε μέσω ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου με συγκεκριμένα πεδία, γεγονός που περιόρισε τη δυνατότητα λεπτομερούς ανάλυσης όλων των παραμέτρων λειτουργίας του καταφυγίου.
Η αντιπολίτευση καταψήφισε το πρόγραμμα, επισημαίνοντας σημαντικές ελλείψεις, όπως:
- Απουσία στοιχείων για το απασχολούμενο προσωπικό και τις εργασιακές σχέσεις
- Έλλειψη πληροφοριών για τις συμβάσεις με κτηνιάτρους και τυχόν συνεργασίες με εθελοντές
- Ανεπαρκή καταγραφή περιστατικών επιθέσεων από αδέσποτα ζώα
- Απουσία αναφοράς σε ελέγχους για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων
- Έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου παρακολούθησης των ζώων που επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον
Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επεσήμανε επίσης ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Δήμο Εορδαίας, αλλά οφείλεται και στις αδυναμίες του ίδιου του νόμου 4830/2021, προτείνοντας τη δημιουργία ενός πανελλαδικού φορέα διαχείρισης αδέσποτων ζώων με επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Εορδαίας έχει αναπτύξει παράλληλα ενημερωτικές δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, με επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.









