Την Παρασκευή 31-1-2025 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Δ.Σ. για την παραχώρηση ή μη 82.089,39τμ + 27.482,92τμ από το αγρόκτημα της Δ.Κ. Ασβεστόπετρας στην εταιρία Attica D Cone Α.Ε. μετά από αίτηση της για την εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από Α.Π.Ε.
Πρόκειται για εγκαταστάσεις οι οποίες εκτός του ότι επιβαρύνουν παραπέρα το περιβάλλον είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο καθώς οι φωτιές σε μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι συχνό φαινόμενο και δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Είναι πιθανή η πρόκληση μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που ονομάζεται «θερμική διαφυγή» που μπορεί να συμβεί όταν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου υπερθερμανθούν. Δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσος καιρός θα χρειαστεί για να σταματήσουν να αναφλέγονται ξανά οι μπαταρίες.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων δρομολόγησε τις fast track αδειοδοτικές διαδικασίες για αυτές τις εγκαταστάσεις, μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την ασφάλεια τους.
Παρόλο που το Δ.Σ. απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της εταιρίας γεννώνται ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμοί που προέκυψαν από τη συζήτηση στο Δ.Σ.:
- Υπάρχει πιθανότητα το έργο να προχωρήσει αφού το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίπτει και μάλιστα ομόφωνα την εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας; Από ότι φαίνεται υπάρχει. Μάλιστα έξι παρόμοια έργα προχώρησαν στην περιοχή με την ίδια διαδικασία. Ακριβώς σε αυτό το ζήτημα πρέπει να βγουν συμπεράσματα για το ξεδόντιασμα των Δημοτικών Συμβουλίων που γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις που με τους νόμους που ψήφισαν τις καθιστούν απλούς «τροχονόμους» των επιχειρηματικών ομίλων. Η λεγόμενη «πράσινη-δίκαιη μετάβαση» περνάει δια πυρός και σιδήρου καταστρέφει το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων.
- Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά, το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστόπετρας ομόφωνα αποφάσισε, κατόπιν εισήγησης του προέδρου να μη λάβει θετική ή αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση, πλην όμως έβαλε στη διαπραγμάτευση τα λεγόμενα ανταποδοτικά καλώντας την επιχείρηση να παραχωρήσει το 1% ή μεγαλύτερο ποσοστό, ανταποδοτικά άλλου είδους (υποδομές;) και να αποκαταστήσει την οδική πρόσβαση. Δεν είναι η μοναδική Δημοτική Κοινότητα που ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί αρνητικά οι Δημοτικές Κοινότητες διαπραγματεύονται και παίρνουν ανταποδοτικά από τα «πράσινα αρπαχτικά». Έτσι προσπαθούν οι Δημοτικές Κοινότητες να καλύψουν τις ανάγκες που δεν τους καλύπτει ο δήμος και το κεντρικό κράτος; Οι εταιρίες δεν είναι ούτε ευεργέτες, ούτε ανάδοχοι των χωριών και της ανάπτυξής τους. Αν δίνουν μερικά ψίχουλα, αυτό γίνεται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Τα οποία από τη μία έχουν ήδη αλλοιώσει ανεπίστρεπτα το περιβάλλον του Δήμου ενώ αναμένεται η εγκατάσταση πολύ περισσότερων ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών αλλά και σταθμών αποθήκευσης. Και από την άλλη έχουν εκτινάξει τις τιμές του ρεύματος, κάνοντάς το είδος πολυτελείας.
Όσοι εμφανίζουν τα ανταποδοτικά ως «λύση» στο έδαφος της τεράστιας μείωσης των κρατικών πόρων προς τους Δήμους στην ουσία ρίχνουν νερό στο μύλο των κερδών.
Η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Πλακεντά αν πιστεύει πραγματικά στην ορθότητα της απόφασης που η ίδια εισηγήθηκε τότε να ζητήσει από το τοπικό συμβούλιο της Δ.Κ. Ασβεστόπετρας που ανήκει στην ίδια παράταξη, στο ίδιο κοινό ψηφοδέλτιο, να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη του απόφαση.
Ο κ. δήμαρχος και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι καλά θα κάνουν να αφήσουν τα μαθήματα δημοκρατίας στη Λαϊκή Συσπείρωση όταν αποκαλύπτει τη στάση τους, την απόσταση λόγων και έργων και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής. Όπως δεν κάνουν τίποτα για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, τίποτα για τα προβλήματα της πόλης, τίποτα για τα χωριά που μαραζώνουν στα πλαίσια της ανάπτυξης για τους λίγους. Με «δώρα» εταιρειών δεν λύνονται προβλήματα, αλλά μεγαλώνουν και διαμορφώνουν κοινωνίες αδρανείς και υποταγμένες.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας προτείναμε στο Δ.Σ. να μην περάσουν τα σχέδια του επιχειρηματικού ομίλου και προτείναμε να οργανωθεί αγώνας μέσα από τη συσπείρωση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής για να διαφυλάξουν τη ζωή και το μέλλον τους.
Τα προβλήματα λύνονται με την συλλογική και αγωνιστική δράση των κατοίκων και των φορέων, που αποκαλύπτουν την αλήθεια και δεν συμβιβάζονται με την μετατροπή της περιοχής σε άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας των «πράσινων» αρπαχτικών σε βάρος της ζωής μας.
Πτολεμαΐδα 4-2-2025