Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Η ΔΕΥΑ Εορδαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

4λ ανάγνωσης
Η ΔΕΥΑ Εορδαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η ΔΕΥΑ Εορδαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού


 

Γνωρίζουμε όλοι, ότι η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνονται όλο και ποιο έντονοι και συχνότεροι. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οδηγεί στην διείσδυση αλμυρού νερού σε παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες. Οι υπόγειοι υδροφορείς εξαντλούνται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (ΠΗΝ) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για θέματα συναφή με την χρηστή και υπεύθυνη χρήση ασφαλούς ποιότητας νερού για όλους. Είναι μια ημέρα, υπενθύμισης της σημασίας του νερού και της επείγουσας ανάγκης διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος στον πλανήτη μας. Το νερό είναι ένας από τους πλέον πολύτιμους πόρους του πλανήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού θεσπίστηκε πριν 30 έτη, στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Την  ίδια χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο η 22η Μαρτίου, ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Νερού και εορτάζεται συνεχώς κάθε έτος από το 1993. Έχει  καθιερωθεί κατά την ΠΗΝ να τονίζεται η σημασία κυρίως του γλυκού νερού και προωθείται η βιώσιμη διαχείριση των πόρων γλυκού νερού, (UN 2023). Το ετήσιο θέμα επικεντρώνεται τα τελευταία έτη, σε θέματα, σχετικά με το καθαρό νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή, τα οποία είναι σύμφωνα  με τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Ωστόσο γίνεται αναφορά και στην ιστορία του νερού, στο πνεύμα του Κομφούκιου (551-479 π.χ.) ο οποίος είπε: « Μελετήστε το παρελθόν πριν σχεδιάσετε οτιδήποτε για το μέλλον».  Η παγκόσμια κρίση του νερού είναι ένα πιεστικό και πρωταρχικό ζήτημα, που επηρεάζει  εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται ασφαλούς πόσιμου νερού και 2,4 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενες υπηρεσίες υγιεινής. Οι συνέπειες  αυτής της κρίσης είναι καταστροφικές καθώς επηρεάζει τα πάντα, από την υγεία και την υγιεινή, μέχρι την επισιτιστική  ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη. Ο επείγων  χαρακτήρας αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, δεν πρέπει να υποεκτιμηθεί, ιδιαίτερα με την πρόβλεψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,8 δισεκ. μέχρι το 2050.

Η ΠΗΝ είναι επίσης μια ευκαιρία να μάθουμε για θέματα που σχετίζονται με το νερό και μας επηρεάζουν τοπικά. Γι’ αυτό μπορούμε να ανατρέξουμε σε επιστήμονες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και κυρίως σε αυτούς της Παγκόσμιας Εταιρείας Νερού, που δημοσιεύονται με σχετική μεγάλη συχνότητα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πιστεύεται ευρέως, ότι η καθαρότητα του νερού και η υγιεινή του, στα ορθά οργανωμένα συστήματα παροχής νερού, βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και στη μακροβιότητά μας. Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών διαχείρισης των υδατικών πόρων με ουσιαστική καταστρατήγηση των κρατούντων στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, συνεπάγεται πρόσθετα δεινά.

Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι σε όσες πόλεις, κυρίως του αναπτυγμένου κόσμου, ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, με κατακόρυφη αύξηση της τιμής του, αύξηση των διαρροών, εξαιτίας πλημμελούς συντήρησης των δικτύων και κυρίως κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του νερού.

Αντίθετα η σημαντική πρόοδος της επαναχρησιμοποίησης των υδατικών πόρων, της αφαλάτωσης και άλλων υδροτεχνολογιών, που προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν περαιτέρω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα βελτιώσουν σημαντικά την κρατούσα κατάσταση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν συμφωνούμε  στην ιδιωτικοποίηση του νερού που πρόκειται η Κυβέρνηση να θέσει προς ψήφιση με σχετικό Νομοσχέδιο, διότι το Νερό είναι Δημόσιο Αγαθό.

 

 

Από την Δ.Ε.Υ

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *