Ερώτηση Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας προς τον Δήμαρχο Εορδαίας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας, προς τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ-ΕΟΡΔΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας, προς τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο της Δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).

Η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το τελευταίο βήμα της οποίας είναι η «απολιγνιτοποίηση» και η πράσινη μετάβαση έχουν σαν συνέπεια την εκρηκτική αύξηση της τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι την πρώτη μέρα συμμετοχής στην αγορά χονδρεμπορικής της ΕΕ (tarqet-Model) την 1η  Νοέμβρη του2020, του Ελληνικού δικτύου ΗΕ, η τιμή του ήταν στα 61 ευρώ η MWH. Τον Αύγουστο του 2021 εκτοξεύθηκε στα 200 ευρώ και σταθερά εδώ και μήνες είναι πάνω από 150 ευρώ η MWH.

Το κόστος της Ηλεκτροπαραγωγής, θα επιβαρυνθεί και από την αύξηση των τιμών του Φυσικού Αερίου, το οποίο «έχει επιλεγεί» ως μεταβατικό καύσιμο στον σχεδιασμό της «πράσινης ανάκαμψης» και μετακυλίεται στον λαό, αλλά και από τους  «πράσινους» νέους φόρους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια  που καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια, για να ενθαρρύνονται δήθεν η απολιγνιτοποίηση και η επέκταση των ΑΠΕ, στο ενεργειακό μείγμα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Επομένως, δεν είναι ο «ακριβός» και «ασύμφορος» λιγνίτης που ακριβαίνει  το ρεύμα, όταν χρησιμοποιείται για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά τα «πράσινα» χαράτσια στην τιμή του ρεύματος που παράγεται από λιγνιτικά εργοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές του ρεύματος θα είναι μόνιμες εξαιτίας των παραπάνω, με δεδομένο ότι οι ακριβότερες ΑΠΕ που εξαρτούν την Ηλεκτροπαραγωγή από την ηλιοφάνεια και τον αέρα, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια.

Οι αυξήσεις έως και 50% έρχονται να προστεθούν στης αυξήσεις 150% που προηγήθηκαν την προηγούμενη 15ετία.

Επομένως, αντιμέτωποι με ένα ηλεκτροσόκ αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος βρίσκονται χιλιάδες λαϊκά σπίτια, όπως επίσης αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τη φοροληστεία και την καθήλωση μισθών και συντάξεων, «εξανεμίζουν» το λαϊκό εισόδημα .

Η αύξηση της τιμής του Ηλεκτρικού Ρεύματος έχει ήδη συμπαρασύρει σε αυξήσεις και άλλα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ανάμεσα τους και την τηλεθέρμανση.

Η θέρμανση είναι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και ιδιαίτερα στην περιοχή μας η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών.

Στα παραπάνω πρέπει να παρθεί υπόψη, ότι η ανεργία αυξάνεται και τα αποτελέσματα της «απολιγνιτοποίησης» είναι πλέον ορατά.                                                                                                   Η ενεργειακή φτώχεια θα αυξηθεί. Το μαρτυρούν τα στοιχεία του παρατηρητηρίου ενεργειακής φτώχειας της ΕΕ για το 2019 όπου ένα στα πέντε νοικοκυριά παγώνει τον χειμώνα και ένα στα τρία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος συσσωρεύοντας  χρέη.

Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΤΗΠ:

-Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς τηλεθέρμανση – θέρμανση.

–Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύνδεσης με την τηλεθέρμανση του οικισμού Καρδιάς και των εργατικών κατοικιών.

–Είναι στις προθέσεις σας να φέρετε το θέμα της τηλεθέρμανσης να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Τι δράσεις θα αναλάβετε;

-Να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των παρόχων. Να μειωθεί κατά 50% η τιμή του ρεύματος .

–Να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.

–Να καταργηθούν τα «χαράτσια» για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ρεύμα φτηνό, ενέργεια-τηλεθέρμανση το λαό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα γιατί ότι ο δρόμος για ρεύμα φτηνό, για ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια, στην υπηρεσία της ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, περνάει μέσα από την οργανωμένη πάλη ενάντια στις ανατιμήσεις και στις διακοπές του ρεύματος, ενάντια στην στρατηγική της απελευθέρωσης και στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της πράσινης ανάπτυξης για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

Χόλμπα Αντωνία.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

asfaleies nikou ptolemaida