Εργαστηριακή διερεύνηση του κορωνοϊού στα ανεπεξέργαστα λύματα της Πτολεμαΐδας από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ)

Eordaialive Team
2λ ανάγνωσης
Πτολεμαΐδα: Προσοχή- Επισκέπτονται οικοδομές προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι της Δ.Ε.Υ.Α.Ε

Εργαστηριακή διερεύνηση του κορωνοϊού στα ανεπεξέργαστα λύματα της Πτολεμαΐδας από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Εορδαίας (ΔΕΥΑΕ)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ 25/11/2021

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Η ΔΕΥΑΕ και ο Δήμος Εορδαίας, έχοντας ως μέλημα τους την συνεχή ενημέρωση και προστασία της δημόσιας υγείας των δημοτών, στο πλαίσιο λήψης μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της λοίμωξης COVID-19 και των μεταλλάξεων αυτής, εφαρμόζοντας την Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 5052/25-1-2021 εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, συνεχίζουν μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΕ, σε ειδικές αναλύσεις στα αστικά λύματα για την ανίχνευση του ιού στην πόλη της Πτολεμαΐδας  του Δήμου Εορδαίας

 

Οι αναλύσεις διεξήχθησαν και πάλι μέσω του Διαπιστευμένου Εργαστηρίου INTERGEO με τη μοριακή μέθοδο ανάλυσης Real Time PCR, ενώ η δειγματοληψία στα λύματα της περιοχής πραγματοποιήθηκε στις 25 Noεμβρίου 2021  από δύο διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, στα δείγματα των ανεπεξέργαστων λυμάτων, ανιχνεύτηκαν 700 μονάδες copies RNA,  τιμή μεν χαμηλή σύμφωνα με το Εργαστήριο, πλην όμως έχοντας αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη δειγματοληψία (500 μονάδες copies RNA στις 21-10-2021), κάτι που αποτυπώνεται και στην κατανομή Sars-Cov2 του Η.Δ.Μ (μολύνσεις 7ημέρου ανά 100.000 πληθυσμού) στις 1  Δεκεμβρίου 2021.

Επισημαίνεται ότι  τα λύματα δεν είναι σταθερά, μέρα με την μέρα υπάρχει αλλαγή, όχι μόνον στην παροχή, αλλά και στα περιεχόμενα στερεά, στο οργανικό φορτίο και σε άλλες ιδιότητες όπως είναι το διαλυμένο οξυγόνο και η αλατότητα, παράμετροι που επηρεάζουν το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί να ανιχνευτεί το ιικό φορτίο στα λύματα.

Ο έλεγχος στα λύματα λειτουργεί προληπτικά ως σύστημα παρακολούθησης με σκοπό την έγκαιρη προειδοποίηση συμβάλλοντας στην προσπάθεια αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού..

Η ΔΕΥΑ Εορδαίας θα πραγματοποιήσει ειδικά για τον μήνα Δεκέμβριο περισσότερες  δειγματοληψίες στα λύματα για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό την ενημέρωση  για  την πορεία εξάπλωση της πανδημίας COVID-19.

 

Από την Τ.Υ Δ.Ε.Υ.Α.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!