Πρόκειται για ένα πανάρχαιο δρώμενο που διασώθηκε από τους πρόσφυγες του Πόντου, οι οποίοι ανάμεσα στα λιγοστά αντικείμενα που έφεραν στην Ελλάδα, ήταν εγκόλπια και περικεφαλαίες «Μωμό΄ερων». Έτσι, το πολύχρωμο θέατρο δρόμου διατηρείται αδιάλειπτα στα χωριά που αυτοί εγκαταστάθηκαν.
Από τα πρώτα χρόνια μετά τον ξεριζωμό μέχρι σήμερα, ελάχιστες φορές δεν έχει πραγματοποιηθεί το δρώμενο , όπως κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1940.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως
φορείς του εθίμου είναι οι κάτοικοι των οκτώ κοινοτήτων του Νομού Κοζάνης (Τετράλοφος, Άγιος Δημήτριος, Αλωνάκια, Σκήτη, Πρωτοχώρι, Κομνηνά, Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι), με αίτημα των οποίων οι Μωμόγεροι έχουν καταχωρηθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Τα τελευταία 3 χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια, ώστε να ενταχθούν τέτοιου είδους παραδοσιακά δρώμενα και έθιμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, με απώτερο στόχο την ουσιαστική διάσωση και διάδοση των λαϊκών εθίμων και της παράδοσης του τόπου μας.
Παράλληλα, η ένταξη των κατά τόπους εθίμων, όπως οι Μωμόγεροι , στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά συμβάλλει καθοριστικά και στην τοπική τουριστική ανάπτυξη, καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, αποτελεί κεντρικό στόχο και του Υπουργείου Τουρισμού η σύνδεση της πολιτιστικής με την τουριστική κληρονομιά. Με αυτό τον τρόπο τα τοπικά έθιμα και δρώμενα θα αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό με θετικό πρόσημο για την τοπική βιωσιμότητα.
Σε αυτή την κατεύθυνση διασύνδεσης κινούνται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με σημαντικά οφέλη τόσο για την πολιτιστική παράδοση όσο και για την τουριστική ανάπτυξη.
Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους!
Πίστη Κρυσταλλίδου
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΜΩΜΟΓΕΡΟΥΣ & ΚΟΤΣΑΜΑΝΙΑ
( ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ !!!)
Η Εορδαία, ο κατ’ εξοχήν προσφυγικός Δήμος της Ελλάδας οφείλει και δικαιούται μια εβδομάδα το χρόνο, εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Μωμόγερους και τα Κοτσαμάνια.
Δεν πειράζει η εβδομάδα αυτή αν δεν συμπίπτει χρονικά επακριβώς με την τέλεση του εθίμου, από τους προγόνους μας στην πατρίδα.
Επειδή ο δεύτερος και μεγάλος στόχος θα είναι η τουριστική αξιοποίηση του εθίμου, αν ξεκινούσε από τα Χριστούγεννα και κατέληγε την πρωτοχρονιά, ή κάπου εκεί, θα εξυπηρετούσε κυρίως με τα κλειστά σχολεία κ.τλ.
Θα μπορούσε με την χορηγία του Υπουργείου πολιτισμού και μέσω της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής, να φιλοξενεί συγκροτήματα Μωμόγερων από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Δεν μπορούν όλοι οι Δήμοι σε μια περιοχή να έχουν τις ίδιες εκδηλώσεις. Η διπλανή μας Κοζάνη έχει από τα πιο επιτυχημένα πανελληνίως καρναβάλια! Αυτή την εκδήλωση οφείλουμε ΟΛΟΙ μας να τη στηρίξουμε. Ακόμα και με τη συμμετοχή μας με έναν φανό (έχουμε Κοζανίτες και στην Πτολεμαΐδα) που θα παρελάσει μαζί με τους άλλους στην πόλη της Κοζάνης.
Θα μπορούσαν επίσης να παρασχεθούν διάφορες διευκολύνσεις, όπως λ.χ. αστική συγκοινωνία τις ημέρες των εκδηλώσεων για εύκολη και οικονομική πρόσβαση των κατοίκων των γειτονικών πόλεων, (μόνο για τις ημέρες των δυο εκδηλώσεων κάθε χρόνο, μη πανικοβάλλονται κάποια συμφέροντα και οι προστάτες τους …..).
Γνωρίζω ότι την Δημοτική Αρχή Εορδαίας απασχολεί το θέμα. Την συνεννόηση-διαβούλευση με τους αντίστοιχους ποντιακούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής τη θεωρών δεδομένη. – – Περιμένουμε σύντομες αποφάσεις, με την στήριξη και της Περιφέρειας. Ελπίζουμε σε κάτι μεγάλο και όχι περιορισμένο στα στενά όρια του Δήμου Εορδαίας.
Οι Μωμόγεροι είναι από τις πλέον σημαντικές εθιμικές περιπτώσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελούν για την πόλη, για τον Δήμο, για την Περιφέρειά μας, μοναδική καλοοργανωμένη “φεστιβαλική” εκδήλωση, μοναδική σε πανελλήνια κλίμακα !!!
Σημ.: Δεν διεκδικώ την πατρότητα της πρότασης, ειπώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν με διάφορες εκδοχές από αρκετούς. Απλώς ως σημαντική την επαναφέρω!