Το Σχέδιο Δράσης για την  Έμφυλη Ισότητα και το στοίχημα του Δήμου Κοζάνης  

Το Σχέδιο Δράσης για την  Έμφυλη Ισότητα και το στοίχημα του Δήμου Κοζάνης  

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Το Σχέδιο Δράσης για την  Έμφυλη Ισότητα και το στοίχημα του Δήμου Κοζάνης  

 

 

 

Τις αρχές της Ισότητας των Φύλων εντάσσει ο Δήμος Κοζάνης στη λειτουργία των υπηρεσιών του και στην επαφή με τους δημότες και τις δημότισσες, με την ψήφιση του «Σχεδίου Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων 2022-2024».

Με την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 313/2021, στις 8 Νοεμβρίου, ο Δήμος Κοζάνης  επικύρωσε δημόσια τη δέσμευση υπέρ της αρχής της Ισότητας των Φύλων και την ένταξη της διάστασης του φύλου στο σύνολο των πολιτικών του. Για ακόμη μία φορά ο Δήμος Κοζάνης πρωτοπορεί, εντάσσοντας στην πολιτική του ένα Σχέδιο Δράσης για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών, που αποτελεί ένα από τα πρώτα σε ολόκληρη τη χώρα.

«Το στοίχημα της ισότητας των φύλων είναι ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο πρέπει όμως να  κερδηθεί. Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην πολιτική μας χάραξη προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων σε όλος το εύρος των υπηρεσιών και των δομών του δήμου μας. Στόχευσή μας η δημιουργία μιας κουλτούρας αποδοχής και σεβασμού προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Νούλα Τουμπουλίδου υπογράμμισε ότι « Ένας δήμος ο οποίος θέλει να πρωτοπορεί και να πρωταγωνιστεί, πάντα όμως με σεβασμό, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Απαιτούνται λοιπόν συγκεκριμένες πολιτικές στο πεδίο της εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.  (..) Δέσμευση όλων η διαρκής προσπάθεια στην υλοποίησή του, που μπορεί να μας οδηγήσει σε μία κοινωνία μηδενικής ανοχής στη βία και υπεράσπισης της γυναικείας αξιοπρέπειας».

Αναλυτικά, το σχέδιο δράσης του Δήμου Κοζάνης για την  έμφυλη ισότητα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • Ψήφιση της Δημόσιας Δέσμευσης για μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση και την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων σε όλος το εύρος των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου Κοζάνης.
 • Τοποθέτηση της Δημόσιας Δέσμευσης σε σταθερό σημείο στο δικτυακό τόπο του Δήμου Κοζάνης, διακίνησή της στα social media που διαθέτει και με τη μορφή Δελτίου Τύπου και κοινοποίηση σε όλα τα Μ.Μ.Ε.
 • Επικαιροποίηση των υπαρχόντων Κανονισμών Λειτουργίας (οργανισμών, υπηρεσιών και οργάνων του Δήμου Κοζάνης) και προσθήκη σε όλους τους καινούργιους της διάστασης του φύλου και της μηδενικής ανοχής στο σεξιστικό λόγο και στη σεξιστική παρενόχληση.
 • Χρήση μη σεξιστικής γλώσσας  στα έγγραφα
 • Ενεργοποίηση Γραφείου Πολιτικών Ισότητας
 • Ευαισθητοποίηση με δράσεις, καμπάνιες ενημέρωσης,  έκδοση ενημερωτικού υλικού, βίντεο και εκδηλώσεις.
 • Δημιουργία ηλεκτρονικού Βιβλίου «Γυναίκες της Πόλης».
 • Λήψη «συνεντεύξεων-μαρτυριών» γυναικών σε θέσεις ευθύνης, γυναίκες με διακρίσεις σε διάφορους τομείς, γυναίκες που αγωνίζονται απέναντι σε προκλήσεις της καθημερινότητας.
 • Δημιουργία Μητρώου Αιρετών Γυναικών στο Δήμο Κοζάνης και καταγραφή αυτών για το διάστημα 1835-2021.
 • Επιμόρφωση εργαζομένων και αιρετών
 • Εργαστήρια καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων
 • Υποστήριξη εργαζομένων γυναικών
 • Εργαστήρια αυτοάμυνας

 

Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης συμμεριζόμενος το ρόλο των τοπικών αρχών στην προώθηση της ισότητας των φύλων, ενέκρινε την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες ήδη από το 2008, με την απόφαση να επικαιροποιείται το 2011 με την Α.Δ.Σ. 529.

Υπογραμμίζεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης λειτουργεί Ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους στο πλαίσιο του πανελλήνιου δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες, αποτελούν την ουσιαστική απόδειξη της πολιτικής της δημοτικής αρχής, που κινείται πάντοτε στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών για όλες και όλους, καθώς και την άρση απαρχαιωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων.

 

*Το πλήρες «Σχέδιο Δράσης για την ένταξη της ισότητας των φύλων στο Δήμο Κοζάνης 2022-2024»  https://bit.ly/3r09WOn

Δείτε Επίσης

Δ. Μακεδονία : 9 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων- Πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος
ΚΟΖΑΝΗ

Δ. Μακεδονία : 9 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων- Πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δ. Μακεδονία : 9 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων- Πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοιού στη Δυτική

Διαβάστε περισσότερα »
Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης : Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα
ΚΟΖΑΝΗ

Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης : Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα

Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης : Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα     Στα πλαίσια των επαφών της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης με τους θεσμικούς παράγοντες της

Διαβάστε περισσότερα »
Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα: Φωταγωγήθηκε το Xριστουγεννιάτικο δέντρο της Κοζάνης συνοδεία της "Πανδώρας" (βίντεο)
ΚΟΖΑΝΗ

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα: Φωταγωγήθηκε το Xριστουγεννιάτικο δέντρο της Κοζάνης συνοδεία της “Πανδώρας” (βίντεο)

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα: Φωταγωγήθηκε το Xριστουγεννιάτικο δέντρο της Κοζάνης συνοδεία της “Πανδώρας” (βίντεο) Συνοδεία μελωδιών 🎵 της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Κοζάνης ¨Πανδώρα” φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο 🎄

Διαβάστε περισσότερα »
Λάζαρος Μαλούτας, ένας Δήμαρχος με ρόλο χειροκροτητή και όχι διεκδικητή. ( του Λευτέρη Ιωαννίδη)
ΚΟΖΑΝΗ

Λάζαρος Μαλούτας, ένας Δήμαρχος με ρόλο χειροκροτητή και όχι διεκδικητή. ( του Λευτέρη Ιωαννίδη)

Λάζαρος Μαλούτας, ένας Δήμαρχος με ρόλο χειροκροτητή και όχι διεκδικητή. ( του Λευτέρη Ιωαννίδη)   Αν κάτι αναδείχτηκε χαρακτηριστικά από την πρόσφατη απάντηση του κ. Μαλούτα είναι η αλαζονεία που

Διαβάστε περισσότερα »
Ο Δήμος Κοζάνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
ΚΟΖΑΝΗ

Ο Δήμος Κοζάνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ο Δήμος Κοζάνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία       Οι πρωτοβουλίες, τα έργα, αλλά και ο σχεδιασμός δράσεων για τα άτομα με αναπηρία, αποτέλεσαν το κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα »
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης
ΚΟΖΑΝΗ

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ     Η τηλεδιάσκεψη  γίνεται με την χρήση της εφαρμογής Zoom. Για να

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Κρεοπωλείο Παπαδημητρίου Κοζάνη
Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Κρεοπωλείο Λουκάς Πτολεμαΐδα Εορδαία
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida