Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida

Με την ταινία “Shadow of a Doubt (1943) / Η Σκιά της Αμφιβολίας” αρχίζουν και πάλι οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου

5λ ανάγνωσης
Με την ταινία “Shadow of a Doubt (1943) / Η Σκιά της Αμφιβολίας” αρχίζουν και πάλι οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου

Με την ταινία “Shadow of a Doubt (1943) / Η Σκιά της Αμφιβολίας” αρχίζουν και πάλι οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου

 

Με την προβολή της ταινίας “Shadow of a Doubt (1943) / Η Σκιά της Αμφιβολίας”  αρχίζουν και πάλι σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.15 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Από τις 22 μέχρι και τις 26  Αυγούστου θα προβληθούν πέντε συνολικά ταινίες.

 

Η ταινία της 22/8.

Από τα πιο έντονα ψυχαναλυτικά θρίλερ του Alfred Hitchcock, σε μακάβριους τόνους του νουάρ και με σαρδόνιο χιούμορ να σχολιάζει κάπως … ερωτικά τη σχέση θείου και ανιψιάς, το φιλμ αυτό έχει τη φήμη της προσωπικά πιο αγαπημένης ταινίας του ίδιου του δημιουργού της!

Το σενάριο ανήκει στους Thornton Wilder, Sally Benson και την Alma Reville. Η παραγωγή ανήκει στον Jack H. Skirball.

Πρωταγωνιστούν η Teresa Wright στο ρόλο της Charlotte ‘Charlie’ Newton και ο Joseph Cotten στον ρόλο του Charles ‘Charlie’ Oakley.

Συμμετέχουν επίσης, στο ρόλο του ντετέκτιβ Jack Graham ο Macdonald Carey, στο ρόλο Joseph Newton ο Henry Travers, στο ρόλο της Emma Newton η Patricia Collinge, στο ρόλο του ντετέκτιβ Fred Saunders ο Wallace Ford και στο ρόλο του Herbie Hawkins ο Hume Cronyn.

Το 1991, η ταινία επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου , και κρίθηκε «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντική»

To φιλμ, έχει την τύχη να έχει ως πρωταγωνιστή τον Τζόζεφ Κότεν, έναν από τους κορυφαίους Αμερικανούς ηθοποιούς, που μάλιστα, έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο Ουέλλς θεωρεί τον «Πολίτη Κέιν» ως την καλύτερή του ταινία, ο Χίτσκοκ το «Shadow of a doubt» ως την πιο αγαπημένη του και ο Ρίντ επέλεξε τον «Τρίτο Άνθρωπο» ως την κορυφαία του ταινία. Ήμουν εκεί σε όλες!».

Η ταινία εντυπωσιάζει για την παραστατικότητα με την οποία καταγράφει την ατμόσφαιρα και το μικρόκοσμο μιας αμερικάνικης επαρχιακής κωμόπολης.

 

Η υπόθεση του έργου.

Η οικογένεια Νιούτον ζει μια ήσυχη ζωή στην Βόρεια Καλιφόρνια. Η μεγάλη κόρη αναζητά την περιπέτεια και καλεί στο σπίτι τον θείο Τσάρλι. Όταν, όμως, αυτός φτάνει για να φιλοξενηθεί, παρακολουθείται από δύο ντεντέκτιβ που πιστεύουν ότι αυτός είναι ο καταζητούμενος δολοφόνος χήρων γυναικών.

Διάρκεια 1 ώρα και 48 λεπτά

 

Παραλειπόμενα

-Προτάθηκε για Όσκαρ  πρωτότυπου σεναρίου με τον Gordon McDonell.

-Στην καθιερωμένη του κάμεο, ο μαιτρ εμφανίζεται περίπου στο 16ο λεπτό, παίζοντας μπριτζ στο τρένο.

-Όλα ξεκίνησαν όταν η επικεφαλής του τμήματος σεναρίων του David Selznick, η Margaret McDonell, είπε στον Hitchcock ότι ο σύζυγος της είχε μια ενδιαφέρουσα ιδέα για μυθιστόρημα, με τίτλο Uncle Charlie. Ήταν βασισμένη στην περίπτωση του σίριαλ-κίλερ Earle Nelson, που έδρασε τη δεκαετία του 1920, με το παρατσούκλι Gorilla Man.

-Οι πρώτες επιλογές του σκηνοθέτη για τη νεαρή Τσάρλι, η Joan Fontaine και η Olivia de Havilland, δεν ήταν διαθέσιμες. Για τον θείο Τσάρλι, δε, αρχικά ήθελε τον Cary Grant.

-Το 1958 έγινε ριμέικ ως Step Down to Terror (b-movie από τον Harry Keller), ξανά, αλλά ως ομότιτλη τηλεταινία, το 1991 με τον Mark Harmon, ενώ αποτέλεσε την έμπνευση για το Stoker του Park Chan-wook.

-Κινηματογραφικό ντεμπούτο για τον οσκαρικό υποψήφιο Hume Cronyn.

-Εμπορική αποτυχία στην εποχή του, καταλήγοντας στην 81η θέση του αμερικανικού box-office της χρονιάς.

-Το 2022, το περιοδικό Time Out κατέταξε την ταινία στο Νο. 41 στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες θρίλερ όλων των εποχών.

 

Μουσικά Παραλειπόμενα

-Ο Dimitri Tiomkin χρησιμοποίησε το The Merry Widow Waltz (1905) του Franz Lehar, για να σηματοδοτεί την περσόνα του θείου Τσάρλι.

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ:
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *