Λευτέρης Ιωαννίδης: Πολύ λίγα, πολύ αργά κε Μαλούτα

Eordaialive Team
5λ ανάγνωσης
Λ. Ιωαννίδης: Κυρώνεται από την βουλή με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση για την παραχώρηση των εκτάσεων της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Λευτέρης Ιωαννίδης: Πολύ λίγα, πολύ αργά κε Μαλούτα

 

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε έκπληκτοι την όψιμη μεταστροφή της θέσης  του κ. Μαλούτα σχετικά με την απολιγνιτοποίηση.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησε μας στο Twitter

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

 

Εκεί που επί χρόνια συνήθιζε να πατά σε δυο βάρκες, πλέον επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης αποδοχής της πραγματικότητας σχετικά με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτικές που οδηγούν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική ουδετερότητα.

Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν όλα τα προηγούμενα χρόνια όλη η πολιτική του ρητορική δεν ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό όμως που τώρα ανακάλυψε με τόσο έμφαση ο κ. Μαλούτας, δρομολογήθηκε εδώ και τουλάχιστον 15-20 χρόνια.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως  η απόφαση του Παρισιού το 2015 που επιτάχυνε τις διαδικασίες για την προστασία από την κλιματική αλλαγή, λήφθηκε την ίδια περίπου εποχή που μας κατηγορούσε ως αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζουμε τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής, τον λιγνίτη και τη νέα μονάδα. Ενώ, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την μείωση των εκπομπών CO2, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

 

Όλα αυτά θα είχαν ενδιαφέρον, αν συνοδεύονταν και από την αναγκαία αυτοκριτική για την στάση του τα προηγούμενα χρόνια, και αναγνώριση των ευθυνών του.

Να υπενθυμίσουμε επίσης:

 

  1. Την προεκλογική φωτογραφία του κ. Μαλούτα στο εργοτάξιο της Πτολεμαΐδα 5.
  2. Τις αναφορές για στήριξη του λιγνίτη μέσω του targetmodel πριν από λίγους μήνες (ποτέ βέβαια δεν εξήγησε ο κ. Μαλούτας πως θα μπορούσε να γίνει αυτό?)
  3. Την κριτική που μας άσκησε την Άνοιξη του 2015 μετά από την επίσκεψη του κ. Λαφαζάνη για την θέση μας σχετικά με την Πτολεμαΐδα 5 και την ανάγκη να επανεξετάσουμε αυτό το έργο! Ποια είναι η σήμερα η άποψη του κ. Μαλούτα για το συγκεκριμένο έργο; Επιμένει ακόμα να το υπερασπίζεται; Θα παραδεχτεί το λάθος; Να αναφέρουμε πως ο κ. Μαλούτας τότε χαρακτήρισε την τοποθέτηση μας ως παραφωνία!
  4. Ότι επι 5 χρόνια κατήγγειλε  πως με τη στάση μας δεν υποστηρίζουμε τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής και αμφισβητούμε την βιωσιμότητα της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
  5. Την επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την άνοιξη του 2015 όπου ζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης να συζητήσει το θέμα ‘Μονάδα Πτολεμαΐδα 5’, αρνούμενος να αποδεχτεί μια συζήτηση για τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης για την μεταλιγνιτική εποχή.
  6. Την κριτική που ασκούσε στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν στήριζε τον λιγνίτη μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
  7. Τις ειρωνικές αναφορές του κ. Μαλούτα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης το 2016 για την Μεταλιγνιτική Εποχή.

 

Ο κ. Μαλούτας φαίνεται να θεωρεί  πως απευθύνεται σε χρυσόψαρα, που δεν έχουν μνήμη, η σε ανθρώπους που απλά θα ξεχάσουν τις έλεγε ο κάθε ένας από εμάς τα προηγούμενα χρόνια.

 

Τέλος, για το τι έχει πράξει ο κάθε ένας από εμάς, σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης, αξίζει μόνο να υπενθυμίσω δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 8/3/2010 και 16/1/2012 που προκλήθηκαν μετά από πρόταση και εισήγηση της Οικολογικής και της Δημοτικής κίνησης αντίστοιχα και αφορούν την διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την μεταλιγνιτική εποχή.

Τις καταγράφουμε απλά για να ενημερώσουμε πως για αυτές τις δυο αποφάσεις ο κ. Μαλούτας ως Δήμαρχος δεν έπραξε απολύτως τίποτα!

Για το τι έχουμε πράξει εμείς, εδώ και πολύ καιρό έχει αναρτηθεί ο απολογισμός τους έργου μας.

 

Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δέχθηκα πολλές επιθέσεις ως «εχθρός» του λιγνίτη γιατί πίστευα πως δεν έπρεπε να φτάσουμε στο 2019 για να ανοίξουμε το μεγάλο θέμα της απολιγνιτοποίησης. Πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν εγκαίρως πολιτεία, ΔΕΗ και τοπική αυτοδιοίκηση είχαν προετοιμάσει εγκαίρως την επόμενη μέρα;

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Ανακοίνωση

Το Eordaialive πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης, ωστόσο μέχρι αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί, σας δίνετε η δυνατότητα να διαβάζετε τα παλαιότερα μας άρθρα .Σύντομα θα είμαστε και πάλι κοντά σας!