Ένα όνειρο δεκαετιών της Ακαδημαϊκής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πήρε σάρκα και οστά, καθώς η πύλη της νέας Πανεπιστημιούπολης άνοιξε διάπλατα για να υποδεχθεί τους φοιτητές των τριών πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου.
Ένα κάμπους Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, θα στεγάσει τα όνειρα τις ελπίδες και τις προοπτικές των φοιτητών, στις ολοκαίνουριες υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στην ΖΕΠ Κοζάνης. Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με νέες προοπτικές για τους φοιτητές των τριών Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής , των Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και των Χημικών Μηχανικών.
Χαμόγελα, αισιοδοξία για τους φοιτητές και τους καθηγητές που πλέον θα βρίσκονται σ έναν ενιαίο χώρο και όχι σε διάσπαρτα κτίρια που μέχρι τώρα γινόταν τα μαθήματα σε ενοικιαζόμενους χώρους. Η μεταφορά των εργαστηρίων γίνεται σταδιακά και θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Μια νέα εποχή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αλλά και για όλη την περιοχή, το χθες τελείωσε και το αύριο ξεκινά σήμερα με τους καλύτερους οιωνούς. Στόχος του Πανεπιστημίου είναι η ανάπτυξη νέων υποδομών στο Campus.
Έχει ήδη ενταχθεί σε χρηματοδότηση (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020», προϋπολογισμός 6.733.747 €) η μελέτη για την επέκταση των υποδομών του. Στη μελέτη προβλέπεται η ανέγερση τριών νέων κτιρίων εκπαίδευσης συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ. τα οποία θα στεγάσουν τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο προγραμματίζει μέσω ΣΔΙΤ την δημιουργία χώρων φοιτητικής μέριμνας 15.000 τ.μ. (φοιτητικές εστίες δυναμικότητας 350 κλινών, εστιατόριο δυναμικότητας 750 φοιτητών, κοινόχρηστοι χώροι), καθώς και την ανέγερση συνεδριακού κέντρου 6.000 τ.μ. που θα περιλαμβάνει κεντρικό αμφιθέατρο 700 συνέδρων, δευτερεύον αμφιθέατρο 250 συνέδρων, αίθουσες παράλληλων χρήσεων, χώρους συναντήσεων και εκδηλώσεων.
Η συνολική έκταση του Campus είναι 948.087 τ.μ. Το σύνολο της έκτασης πολεοδομικά δομείται σε οκτώ οικοδομικά τετράγωνα όπου αναπτύσσονται εγκαταστάσεις Διοίκησης, Συγκροτημάτων Εκπαίδευσης, Φοιτητικής μέριμνας, Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Κοινόχρηστων Χώρων με συνολική δομήσιμη επιφάνεια 135.000 τ.μ. Το κτίριο Διοίκησης αποτελείται από τέσσερα επίπεδα ενώ υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής σύνδεσής του με νέα κτιριακά συγκροτήματα που χωροθετούνται βόρεια του με χρήσεις Συνεδριακού Κέντρου και Κεντρικού Κτιρίου βοηθητικών λειτουργιών.
Το Κτιριακό Συγκρότημα Εκπαίδευσης αποτελείται από τρία κτίρια ένα κεντρικό και δύο εκατέρωθεν αυτού. Το κεντρικό κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, καλύπτει τις ανάγκες διοίκησης των σχολών και περιλαμβάνει: Γραμματείες τομέων Αίθουσες σεμιναρίων Χώρους υγιεινής Χώρους κυκλοφορίας και στάσης Τα άλλα δύο κτίρια, όμοια μεταξύ τους, αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα, καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες (αίθουσες διδασκαλίας & εργαστήρια) και περιλαμβάνουν: Δύο αμφιθέατρα Χώρους εργαστήριων Αίθουσες διδασκαλίας Χώρους υγιεινής Χώρους κυκλοφορίας και στάσης.
Εντός της Πανεπιστημιούπολης κατασκευάσθηκαν εσωτερικοί δρόμοι, χώρος αναψυχής, χώροι στάθμευσης και λοιπές διαμορφώσεις σε τμήμα του γηπέδου της Πανεπιστημιούπολης. Η συνολική επιφάνεια των οικοδομικών τετραγώνων του γηπέδου της Πανεπιστημιούπολης στην οποία έγιναν παρεμβάσεις είναι 208 στρέμματα. Σημειώνεται, δε, πως ο σχεδιασμός όλων των κτιρίων θα συμμορφώνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και το σύνολο των κτιριακών εγκαταστάσεων, θα ενσωματώνουν τεχνολογίες Α.Π.Ε. για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, δημιουργώντας έτσι κτίρια μηδενικής κατανάλωσης (Ζ.Ε.Β.).
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο της Διοίκησης είναι συνολικής επιφάνειας 5.933 τ.μ. με 2.053 τ.μ. με επιπλέον υπόγειο και το συγκρότημα εκπαίδευσης αποτελούμενο από τρία επιμέρους κτίρια συνολικής επιφάνειας 14.212 τ.μ. με επιπλέον 1.908 τ.μ. υπόγειο. Η Πανεπιστημιούπολη στην Ζώνη Ενεργούς Πολεοδομίας στο Δήμο Κοζάνης, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας τον Ιανουάριο του 2016 με προϋπολογισμό 49.500.000 € αποτελούμενο από το βασικό υποέργο της κατασκευής της Πανεπιστημιούπολης και από άλλα οκτώ υποστηρικτικά υποέργα. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.
Οι μελέτες του έργου συντάχθηκαν από την ΑΝ.ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας , ολοκληρωθήκαν το 2014 και οι οικοδομικές άδειες των κτιρίων εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2015.
ΕΡΤ – ΚΟΖΑΝΗΣ