Optika Anagnostis ptolemaida Reggia Ptolemida Pizzaria iek voltetors butterflys ptolemaida xristidis stavros ximikos

Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών – “Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου”

6λ ανάγνωσης
Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών – “Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου”

Την απόλυτη διαφωνία τους στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου εξέφρασαν σύσσωμοι κάτοικοι των Δήμων  Σερβίων και  Βελβεντού και επαγγελματίες αλιείς που δραστηριοποιούνται στη λίμνη Πολυφύτου μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν οι επαγγελματίες ψαράδες.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών – “Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου”

Διατρανώνοντας την αντίθεσή τους ένωσαν τις φωνές τους για να πουν “όχι” στο σχεδιασμό και στην απόφαση της ΡΑΕ  να δοθούν 1.350 περίπου στρέμματα υδάτινης επιφάνειας στη λίμνη Πολυφύτου προς όφελος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή  και τοποθέτηση 3 πλωτών φωτοβολταϊκών ισχύος 35 MW.

Eordaialive.com - Τα Νέα της Πτολεμαΐδας, Εορδαίας, Κοζάνης Κοζάνη: Αντιδράσεις στην κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών – “Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου”

Η απόφαση πυροδότησε το κλίμα, με τους επαγγελματίες ψαράδες να διαμαρτύρονται έντονα υποστηρίζοντας ότι επηρεάζεται  η επαγγελματική ενασχόληση για τους 165 ψαράδες  της περιοχής, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να παρέμβει και να σταματήσει τον σχεδιασμό σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα και από την απολιγνιτοποίση. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν σε 2 σημεία θα δημιουργήσουν, όπως λένε, σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα αλλά και στους ίδιους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων της λίμνης, Νίκος Κουρτίδης, τόνισε ότι «πρόκειται για τους καλύτερους ψαρότοπους της λίμνης και τα σημεία αυτά δεσμεύονται για να γίνουν φωτοβολταϊκά. Δε θα το επιτρέψουμε και θα αντιδράσουμε”. «Κάτω τα χέρια από τη λίμνη Πολυφύτου», ήταν το μήνυμα που διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο κ. Κουρτίδης. Έκανε μάλιστα αναφορά στο παρελθόν, «μας πήραν πόσες χιλιάδες στρέμματα για λίγα λεφτά και ο Κ. Καραμανλής μας έδωσε την αλιεία. Τώρα έρχεται η ΔΕΗ να μας πάρει την αλιεία. Αν αυτόν τον πλούτο θα μας τον πάρουν, που μας τον πήραν ήδη, θα πρέπει να περάσουν πάνω από πτώματα των ψαράδων”. Ο γραμματέας των επαγγελματιών ψαράδων κ. Μπουντιός από την πλευρά του επεσήμανε ακόμα, ” κάποιοι θα αποφασίσουν για εμάς χωρίς εμάς στους καλύτερους ψαρότοπους της λίμνης .Όπου υπάρχουν πλωτά, η ζωή καταστρέφεται και ο πυθμένας νεκρώνει» συμπλήρωσε .

Στο πλευρό των ψαράδων η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με την περιφερειακή αρχή να δηλώνει σταθερά την αντίθεσή της προχωρώντας με ένδικα μέσα κατά της αδειοδότησης όπως επεσήμανε  ο περιφερειακός  σύμβουλος Μενέλαος Μακρυγιάννης, υπογραμμίζοντας  ότι πρόκειται για ένα δημόσιο, κοινωνικό αγαθό που δεν έχει κανείς δικαίωμα να το στερεί. Κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών στα νερά της λίμνης και οι Δήμαρχοι Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, και Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου. Ο Δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων,  ανέφερε: “Σε αυτούς που αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν την τοπική κοινωνία. Θα τραβήξουμε το σκοινί μέχρι εκεί που πρέπει. Ουδέποτε ερωτηθήκαμε. Η αρχή μας οδηγεί σε πόλεμο, είμαστε αποφασισμένοι». Στην ένσταση που κατατέθηκε από πλευράς του δήμου Βελβεντού αναφέρθηκε ο Μανώλης Στεργίου τονίζοντας ότι η λίμνη αποτελεί έναν πόλος έλξης για την περιοχή. Στα προβλήματα που δημιουργούνται στους  ψαράδων της λίμνης Πολυφύτου και την ορνιθοπανίδα αναφέρθηκε  ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης στον Δήμο Κοζάνης-αναπληρωτής δημάρχου, Κώστας Κυριακίδης,  εκφράζοντας την ανησυχία του για το αν αυτό το σχέδιο μπορεί να σταματήσει, κάνοντας λόγο για συμφέροντα λίγων.

“Τα συμφέροντα έχουν πάρει λευκή επιταγή από την κυβέρνηση, καταστρατηγούνται βασικές διατάξεις του συντάγματος”, τόνισε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Όπως σημείωσε, η αναπτυξιακή προοπτική των Σερβίων και της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο μιας νέας οικονομίας για την “πράσινη” περιφέρεια “τινάζεται” στον αέρα. Στη λίμνη οι ψαράδες δεν έχουν ζωή, η προοπτική της κτηνοτροφίας στα Καμβούνια απειλείται, το αρδευτικό της βόρειας ζώνης Πολυφύτου περιτριγυρισμένο από καθρέφτες επίσης απειλείται με τα μεγάλα συμφέρονται που κρύβονται πίσω από αυτές τις δραστηριότητες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. “Στην περίπτωσή μας, επειδή οι περιοχές είναι απαλλοτριωμένες από την ΔΕΗ, ΔΕΗ και κυβέρνηση αποφασίζουν απευθείας όχι μόνο για τις χρήσεις γης αλλά και την χρήση των νερών. Έχουν δοθεί άδειες παραγωγής χωρίς την σύμφωνη του Περιφερειακού Συμβουλίου” συμπλήρωσε η κ. Ζεμπιλιάδου. Ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ-Ανατροπής  Στέφανος Πράσσος δήλωσε  με την σειρά του ότι το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης προχωρά κανονικά. Έκλεισαν ήδη δύο εργοστάσια και δύο ορυχεία με 5.000 ανέργους. όπως είπε, και η αντικατάσταση των δραστηριοτήτων γίνεται με “καθρεφτάκια” και ανεμογεννήτριες με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της γης. Στη διαμαρτυρία παρευρέθηκε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα,  δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της, όπως ανέφερε, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται στη Βουλή με την διαδικασία της Επίκαιρης Ερώτησης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση υλοποιείται χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ακόμα ότι ο όμορφος αυτός τόπος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς. Το 25% της επιφάνειας της λίμνης, όπως φαίνεται, θα καλυφθεί από τα ηλιακά πάνελ, “κάτι που είναι απόλυτα καταστροφικό”, δήλωσε ακόμα η κ. Βέττα για να καταλήξει, “ζούμε αυτή τη ληστρική αντιμετώπιση με την περιοχή να θέλει άλλου είδους στήριξη στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία και όχι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς”.

 

 

Δέσποινα Αμαραντίδου

Πως σας φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Αφήστε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *