«Καλλιόπη Βέττα: Τα περιφερειακά ιατρεία της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και με πλήρη σύνθεση – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

«Καλλιόπη Βέττα: Τα περιφερειακά ιατρεία της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και με πλήρη σύνθεση - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Κοινοποιήστε το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

«Καλλιόπη Βέττα: Τα περιφερειακά ιατρεία της Π.Ε. Κοζάνης πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και με πλήρη σύνθεση – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης εξαιτίας της μη λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων».

Η ερώτηση αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την μακρόχρονη υπολειτουργία των περιφερειακών ιατρείων στην περιοχή, εξαιτίας της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου να μεταφέρει, εδώ και έναν χρόνο ουσιαστικά, την συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δευτεροβάθμιες, νοσοκομειακές δομές.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό, υιοθετώντας λογικές «μπαλώματος» και «επιστράτευσης», γεγονός που δημιούργησε σημαντικές αρρυθμίες στο Ε.Σ.Υ. της Π.Ε. Κοζάνης, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες και απομακρυσμένες περιοχές.

Ειδικότερα μια σειρά από ιατρικές πράξεις, όπως συνταγογραφήσεις, παραπεμπτικά, πρωτοβάθμιος έλεγχος και επανέλεγχος κ.α. δεν τελούνται με την δέουσα συχνότητα, καθώς οι επισκέψεις των ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία είναι ελάχιστες, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο πρόσφατο ψήφισμα του Δήμου Βελβεντού που διατρανώνει την αντίθεσή του με τις εξελίξεις στο περιφερειακό ιατρείο της περιοχής, ενώ, παράλληλα, θέτει ερωτήματα για την καθυστέρηση της  εμβολιαστικής διαδικασίας.

Τέλος, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1.     Πότε θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα περιφερειακά ιατρεία της ΠΕ Κοζάνης;

2.     Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εύρυθμη και ταχεία επανέναρξη λειτουργίας των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στην περιοχή;

3.     Γιατί δεν υλοποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός για την εμβολιαστική διαδικασία στην περιοχή;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης εξαιτίας της μη λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων»

Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε πλείστες συνέπειες στην λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας, εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση -ειδικά πριν από το αναμενόμενο δεύτερο κύμα- για να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το ΕΣΥ.

 

Μια βασική παρενέργεια της συγκεκριμένης κωλυσιεργίας ήταν η αποψίλωση των περιφερειακών ιατρείων, από τα οποία μετακινήθηκε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προς τις δευτεροβάθμιες υγειονομικές δομές, ώστε να καλυφθούν τα κενά.

 

Στην Π.Ε. Κοζάνης, η «επιστράτευση» του προσωπικού οδήγησε αφενός σε μία πλημμελή κάλυψη των αναγκών των δύο Νοσοκομείων της περιοχής, του Μαμάτσειου Κοζάνης και του Μποδοσάκειου Πτολεμαΐδας, ενώ ταυτόχρονα προέκυψαν μια σειρά από προβλήματα για τους κατοίκους των δήμων, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους και ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν την αρμόζουσα ιατρική φροντίδα.

 

Οι ανάγκες των πολιτών  λ.χ. για πρωτοβάθμια εξέταση και παραπομπή σε αρμόδιες δομές, συνταγογράφηση και επανέλεγχο έχουν τεθεί στο περιθώριο, μιας και οι εφημερίες των ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε πλέον, να περιορίζονται –στις περισσότερες περιπτώσεις- σε 2 φορές τον μήνα, ενώ παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ιατρεία παραμένουν κλειστά.

 

Οι αντιδράσεις είναι  πολλές και εύλογες: Για παράδειγμα, ο Δήμος Βελβεντού -με το υπ. αριθ. 3321 ψήφισμά του- αναφέρει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, έχει ανασταλεί επί μήνες η λειτουργία Περιφερειακών Ιατρείων, μεταξύ αυτών και του Βελβεντού, ενώ παράλληλα αντιδρά για τη μη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στην περιοχή, παρότι υπάρχει η σχετική υποδομή.

 

Συνεχίζοντας, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Δεν είναι κατανοητή η μονομερής κατάργηση παροχής πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα όταν ζούμε σε εποχή περιορισμού μετακινήσεων και κυρίως, όταν αυτή η απόφαση δημιουργεί για τον πολίτη άλλη μια δυσκολία στην καθημερινότητά του, εφόσον δεν μπορεί να λάβει άμεσα την απλή ιατρική φροντίδα που χρειάζεται, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ανασφάλειά του».

 

Το Υπουργείο Υγείας όφειλε να εξασφαλίσει -παράλληλα με τη κάλυψη των αναγκών στο δευτεροβάθμιο επίπεδο και την προώθηση της εμβολιαστικής διαδικασίας– να μην δημιουργούνται τέτοια κενά στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τη περίθαλψη των κατοίκων της υπαίθρου όλης της χώρας.

 

Επιπρόσθετα, δε,  η Π.Ε. Κοζάνης, λόγω του επιβαρυμένου υγειονομικού και επιδημιολογικού προφίλ, υπέστη τις δριμύτερες συνέπειες από την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που θα έπρεπε να έχει συνεκτιμηθεί στον οικείο σχεδιασμό.

 

Επειδή η υγεία των κατοίκων της χώρας, ανεξάρτητα από τον τόπο διαβίωσης, πρέπει να διαφυλάσσεται,

Επειδή η ολιγωρία της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε πολύμηνο κλείσιμο και υπολειτουργία των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στην ΠΕ Κοζάνης, γεγονός που θέτει σε διακινδύνευση την υγεία των κατοίκων της περιοχής,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πότε θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα περιφερειακά ιατρεία της ΠΕ Κοζάνης;
  2. Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την εύρυθμη και ταχεία επανέναρξη λειτουργίας των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στην περιοχή;
  3. Γιατί δεν υλοποιήθηκε ο αρχικός σχεδιασμός για την εμβολιαστική διαδικασία στην περιοχή;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Δείτε Επίσης

Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     
ΚΟΖΑΝΗ

Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     

Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης ενημερώνει ότι λόγω της διαρροής που σημειώθηκε στο σύστημα τηλεθέρμανσης στην

Διαβάστε περισσότερα »
Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     
ΚΟΖΑΝΗ

Ποιες οδοί της Κοζάνης δεν έχουν τηλεθέρμανση λόγω διαρροής.

Ποιες οδοί της Κοζάνης δεν έχουν τηλεθέρμανση λόγω διαρροής.   Λόγω της ύπαρξης διαρροής στο δίκτυο της Τηλεθέρμανσης  στην πόλη της Κοζάνης, διαρροή για την οποία εργάζονται εντατικά συνεργεία της

Διαβάστε περισσότερα »
Koζάνη: Οι οδοί Δελμούζου, Αγ. Άννης και Λεχόβου χωρίς θέρμανση λόγω διαρροής.     
ΚΟΖΑΝΗ

Αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης την Κυριακή 17/10, στις Τ. Κ. Ποντοκώμης, Μαυροδενδρίου, Λυγερής, Ν. Νικόπολης, Δρεπάνου, λόγω διακοπής ρεύματος.

Αρρυθμία και διακοπή υδροδότησης την Κυριακή 17/10, στις Τ. Κ. Ποντοκώμης, Μαυροδενδρίου, Λυγερής, Ν. Νικόπολης, Δρεπάνου, λόγω διακοπής ρεύματος.   ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης πληροφορεί τους κατοίκους των

Διαβάστε περισσότερα »
Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν -Αυτά και άλλα πολλά στην συνέντευξη του ιατρού (σε αναστολή) Γιάννη Πατέρα στην ΕΡΑ Κοζάνης στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη (ηχητικό)
ΚΟΖΑΝΗ

Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν -Αυτά και άλλα πολλά στην συνέντευξη του Ιατρού (σε αναστολή) Γιάννη Πατέρα στην ΕΡΑ Κοζάνης, και στον δημοσιογράφο Αντώνη Μαυρίδη (ηχητικό)

Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν -Αυτά και άλλα πολλά στην συνέντευξη του ιατρού  (σε αναστολή) Γιάννη Πατέρα (Επιμελητή Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης) ,  στην ΕΡΑ Κοζάνης  στον δημοσιογράφο Αντώνη

Διαβάστε περισσότερα »
Κοζάνη: Ψάρεψε γουλιανό 123 κιλά στην λίμνη Πολυφύτου
ΚΟΖΑΝΗ

Κοζάνη: Ψάρεψε γουλιανό 123 κιλά στην λίμνη Πολυφύτου

Κοζάνη: Ψάρεψε γουλιανό 123 κιλά στην λίμνη Πολυφύτου Για τις αγορές της Ρουμανίας ταξιδεύουν οι γουλιανοί 92 και 123 κιλών ο καθένας που έπιασε στα δίχτυα του ο επαγγελματίας ψαράς από τον Βαθύλακκο Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα »
Η ψυχική υγεία στη Δυτική Μακεδονία νοσεί και δεν φαίνεται φως στο τούνελ
ΚΟΖΑΝΗ

Η ψυχική υγεία στη Δυτική Μακεδονία νοσεί και δεν φαίνεται φως στο τούνελ

Η ψυχική υγεία στη Δυτική Μακεδονία νοσεί και δεν φαίνεται φως στο τούνελ   Στα τέλη του Οκτωβρίου αποχωρεί ο μοναδικός επικουρικός της ψυχιατρικής κλινικής του Μαμάτσειου. Από το Πάσχα

Διαβάστε περισσότερα »
Nikou asfaleies Ptolemaida

Στείλτε τη δική σας είδηση, σχόλιο, καταγγελία στο eordaialive.com Τηλεφωνικά στο 2463504856 – 6981893715, στο FaceBook , μέσω email στο info@eordaialive.com

Pink Woman Ptolemaida
iordanidis ptolemaida
Xatzipavlidis Sinergio Ptolemaida