Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος στο πρόγραμμα του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022», το οποίο είναι αφιερωμένο στο ιστορικό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις εννοιολογικές του προεκτάσεις. Πέρα από την προφανή, όσο και εκ νέου τραγικά επίκαιρη, διάσταση των φαινομένων της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των πληθυσμών, του τρόμου, των φρικαλεοτήτων και των λεηλασιών, οι επιλεγείσες προτάσεις του θεσμού διερευνούν ολόκληρο το φάσμα των επιδράσεων του ιστορικού πλέγματος του 1922 στα πεδία της ζωής, της σκέψης και του πολιτισμού, καθώς και τις άνευ προηγουμένου ωσμώσεις και μετατοπίσεις που έθεσε σε λειτουργία.
Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Ιουλίου, στις 21:00, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής η παράσταση για μικρά παιδιά με τίτλο «Ιστορίες από το Γατουχάν: Ίδια έχουμε μαμά» μια παραγωγή του Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών (L.R.P.A – Laboratory of Research οf Performing Arts). Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που βασίζεται στο –διασκευασμένο για τους σκοπούς της παράστασης– παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου Ιστορίες από το Γατουχάν: Ίδια έχουμε μαμά (εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2021).
Η παράσταση φωτίζει μέσα από τα μάτια των παιδιών, με έναν πολύ ουσιαστικό, τρυφερό και ταυτόχρονα παιγνιώδη τρόπο, πλευρές του προσφυγικού θέματος. Εκεί όπου οι ενήλικες γάτες βλέπουν μόνο προβλήματα, οι μικρές αναγνωρίζουν πλούτο και μοναδικά δώρα. Μια ιστορία που ενώνει το χθες με το σήμερα, εστιάζοντας στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων, των πραγματικών προβλημάτων, των προκαταλήψεων που υπάρχουν, αλλά και στην αξία καθώς και την πολυτιμότητα του μοναδικού Άλλου. Οι ήρωες από παραμύθια Ανατολής και Δύσης διατρέχουν σαν φωτεινός ιστός το έργο, ενώνοντας όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από εθνικές, πολιτιστικές, φυλετικές, θρησκευτικές και κάθε είδους διαφορές.
Η διάρκεια της θεατρικής παράστασης είναι 60 λεπτά και απαιτείται προκράτηση θέσης, η οποία μπορεί να γίνει διαδικτυακά στο https://digitalculture.gov.gr/
Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης είναι οι ακόλουθοι:
Σκηνοθεσία: Koldo Vio
Συγγραφέας, διασκευή κειμένου: Στέλλα Μιχαηλίδου
Σκηνικά, κούκλες: Μαρία Μανάση και ομάδα Μαρμίτα
Σχεδιασμός θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος: Μάρθα Κατσαρίδου
Μουσική σύνθεση, μουσικός επί σκηνής: Αχιλλέας Μεσάικος
Υπεύθυνος παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας
Ηθοποιοί: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Παναγιώτης Γκιζώτης